SUGGERÈNCIES LLIBRESQUES

25 llibres infantils i juvenils recomanats per al Nadal 2019

Una selecció de propostes per seduir els joves lectors

bo-collage

bo-collage

8
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

CAMINS D’AIGUA. Raimon Portell. Barcanova. 14 €. Any rodó per a l’autor barceloní, que amb aquesta segona entrega de la trilogia ‘La llum d’Artús’ va guanyar el premi Llibreter i es va alçar amb el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil. Novel·la d’aventures que fusiona ficció i història, i alerta sobre l’auge del feixisme en la vella Europa en un continent en guerra.   

PETIT & GRAN. BRUCE LEE / PEQUEÑO & GRANDE. BRUCE LEE. M. Isabel Sánchez Vegara i Miguel Bustos. Alba. 16 €. Una col·lecció infantil supervendes que des de Barcelona ha arribat a 25 països. Va començar com a Petita & Gran, de la mà de Sánchez Vegara, reivindicant la vida de grans dones de la història, des de Frida Kahlo a Audrey Hepburn passant per Marie Curie. Ara també s’acosta a referents masculins, com aquest Bruce Lee, Stephen Hawking o Muhammad Ali.   

AHORA LLEGA EL SILENCIO. Álvaro Colomer. Montena. 16,95 €. En una Barcelona apocalíptica, on un virus ha exterminat tots els adults, els adolescents, que saben que moriran al complir 22 anys, han esclavitzat els més petits. En aquest caos, només una noia, Astrea, intentarà canviar les coses. Amb aquesta novel·la, l’escriptor i periodista barceloní ha guanyat el premi Jaén de narrativa juvenil. 

MORTADEL·LO I FILEMÓ. ¡BONES FESTES! Francisco Ibáñez. Bruguera. 14,90 €. Per primera vegada, els ‘sexagenaris’ personatges del no menys incombustible Ibáñez protagonitzen una aventura nadalenca. Les situacions desenraonades de la parella d’agents de la TIA se succeeixen el dia dels Sants Innocents, el de la Grossa de la Loteria, la Nit de Nadal, Cap d’Any i Reis.

Fragment de la coberta de l’especial de Nadal de Mortadel·lo i Filemó / ibáñez

SUPERRATOLÍ I EL ROBATORI DEL GRAN FORMATGE / SUPERRATÓN Y EL ROBO DEL GRAN QUESO. M. N. Tahl i Mark Chambers. Baula / Edelvives. 14,90 €. Divertida aventura del superheroi de Ratòpolis, que haurà de detenir el malvat lladre del Gran Formatge. Proposta amb solapes i quaderns que fomenta la tenacitat i valora la llibertat i la justícia. 

LAS CHICAS Y LOS CHICOS  TAMBIÉN... ¡PUEDEN! Sophie Gourion i Isabelle Maroger. Astronave. 14,95 €. Les noies també juguen a futbol, els nens també ploren i les nines també són per a ells. Amb doble coberta i recorreguts paral·lels, un per als nois i un altre per a les noies, aquest conte, a partir de tres anys, trenca els estereotips de gènere i els prejudicis perquè els nois no temin ser com són.  

HARRY POTTER Y EL CÁLIZ DE FUEGO. J. K. Rowling / Jim Kay. Salamandra. 37 €. El món del jove mag no perd força. Quart luxós volum, il·lustrat pel britànic Jim Kay, de la saga, de la qual l’editorial també ha llançat l’edició del 20è aniversari (17 €) amb cobertes de les quatre cases màgiques. De cara a aquestes festes, Norma publica el ‘Pop-up de la Navidad en Hogwarts’ (39,95 €). 

EL SOL I ELS PLANETES. Patricia Geis. Combel. 17,90 €. Viatge pel sistema solar, per entendre com funcionen els planetes i els satèl·lits i quins efectes tenen sobre la Terra, gràcies a un nou pop-up, amb sorprenents solapes, creat per la reconeguda il·lustradora i dissenyadora gràfica. A partir de cinc anys. 

ASTÈRIX. LA FILLA DE VERCINGETÒRIX / ASTÉRIX. LA HIJA DE VERCINGÉTORIX. Jean Yves Ferri i Didier Conrad. Salvat. 9.95 €. Tot i que les aventures d’Astèrix sempre han tinguts múltiples lectures, per a joves i per a adults, aquesta té un reclam especial per als adolescents: està protagonitzada per una jove rebel i de molt caràcter que travarà amistat amb altres joves del llogarret gal. Pensat per a adults, ‘Generaciones’, volum pels 60 anys, amb altres autors homenatjant la creació de Goscinny i Uderzo. 

Il·lustració de ‘Harry Potter y el cáliz de fuego’ / jim kay

JUGUEM AMB LA MINIMONI! / ¡JUGAMOS CON MINIMONI! Rocío Bonilla. Animallibres. 14,95 €. Nou títol de la sèrie de la creadora barcelonina rere àlbums com ‘¿Te aburres, Minimoni?’. Aquesta vegada es tracta d’un àlbum didàctic i ple d’activitats per pintar, dibuixar, endevinar i jugar per alimentar la imaginació dels més petits. En la mateixa línia però emulant artistes com Van Gogh o Warhol, Coco Books llança ‘Art. Crea el teu llibre’, de Marion Deuchars (19,50 €, també en castellà).

DIARIO DE GREG 14. ARRASA CON TODO. Jeff Kinney. RBA. 15 €. Amb més de 200 milions d’exemplars venuts a tot el món, traduïda a 62 idiomes, aquesta sèrie protagonitzada per aquest ja famós adolescent és tot un fenomen de la literatura juvenil, també portat al cine. D’aquest 2019, una altra novetat, ‘Diario de Rowley, ¡un chico superguay!’, en què el seu millor amic escriu la biografia de Greg.   

PROP DE LES BOMBES. Emili Bayo. Cruïlla. 11,95 €. Una novel·la sobre els horrors de la guerra civil i la solidaritat humana en la qual un grup de nois i noies pateixen la por, el fred i la gana mentre fugen des de Montblanc davant de l’avanç de les tropes franquistes en els últims dies del conflicte. Mereixedora del premi Gran Angular de literatura juvenil.

EL MUNDO DE MIKI. Miguel B. Nuñez. Bang. 13 €. Dins de la col·lecció Mamut, de primers còmics, sèrie pensada per als més petitons, que encara no saben llegir, l’agosarat Miki no dubta a seguir la primera papallona que se li creua per davant. Sense adonar-se’n es trobarà amb molts perills. Per a més de sis anys, res com la sèrie d’historietes protagonitzades per Superpatata (10 €). 

EL MONSTRE DE COLORS. KAMISHIBAI / EL MONSTRUO DE COLORES. KAMISHIBAI. Anna Llenas. Flamboyant. 34,90 €. El ‘best-seller’ d’Anna Llenas, un entranyable monstre que descobreix les emocions per colors, els títols del qual porten un milió i mig d’exemplars venuts a 25 països, arriba ara en format ‘kamishibai’, o drama de paper, una antiga i fascinant forma japonesa d’explicar històries que consisteix en un teatre de cartró portàtil en el qual es descobreixen unes grans làmines mudes que es combinen amb el text oral.   

Vinyeta del nou Astèrix / ferri i conrad

EL LIBRO SALVAJE. Juan Villoro. SM. 9,95 €. El reconegut escriptor mexicà ha venut més d’un milió d’exemplars a Amèrica Llatina d’aquesta història juvenil en la qual un nen de 13 anys ha de passar l’estiu a casa del seu oncle, un bibliòfil empedreït que adora les aranyes. Allà s’enamora per primera vegada i ha de trobar un llibre rebel que amaga un secret.    

LAS AVENTURAS DE LA ABEJA MAYA. Waldemar Bonsels i Ester García. Nórdica. 25 €. Delicades il·lustracions per al clàssic infantil de l’alegra, tendra i aventurera abella Maia, tot un ‘hit’ des que es va publicar el 1912 amb una tirada d’un milió d’exemplars i es va convertir en èxit als 70 gràcies a la icònica sèrie televisiva.

MIGRANTES. Issa Watanabe. Libros del Zorro Rojo. 13,90 €. Àlbum sense paraules per a totes les edats, les imatges del qual parlen per si mateixes i expliquen el difícil viatge d’un grup d’animals que es veuen forçats a deixar enrere el seu hàbitat, evocant com els refugiats humans es veuen abocats a l’exili i la migració buscant un món millor encara a risc de morir en l’intent. 

LA INCREÏBLE HISTÒRIA D’UN NÚVOL. Montse Clotet. Sd•edicions. 20,50 €. Preciós àlbum infantil que explica la història d’un núvol i d’un home del temps, la professió que tenia el marit de l’autora, el qual va compartir el projecte fins a la seva prematura mort, a causa d’un càncer. El 50% dels drets d’autor del llibre es destinen al Repte Metàstasi de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona. 

Minimoni / Rocío bonilla

AVENTURA MEXICANA DEL NOI PAU RISPA. Teresa Pàmies. La Galera. 8,50 €. L’única novel·la juvenil de la reconeguda i prolífica escriptora catalana. Publicada el 1985, aquesta edició revisada, que coincideix amb l’Any Pàmies, que commemora el centenari del seu naixement, va acompanyada de les noves i inèdites il·lustracions de la seva neta, Natàlia Pàmies. Pau Rispa, un nen de 13 anys que durant la guerra civil ha d’anar a l’exili, escriu un diari.    

EL JOVEN POE. EL RELOJ DE LA MUERTE. Cuca Canals. Edebé. 9,95 €. L’inquietant mestre del relat de terror és el protagonista d’aquesta col·lecció, tot i que aquí és un jovenet d’11 anys. Cuca Canals ret amb les seves aventures i investigacions un homenatge a l’autor d’‘Els crims del carrer de la Morgue’. En aquesta, el jove Poe va a una festa de disfresses on hi ha diversos assassinats. Ell s’encarregarà de descobrir-ne el culpable entre els convidats. 

EL MEU MUSEU / MI MUSEO. Joanne Liu. Coco Books. 19,50 €. Un llibre sense paraules, on manen les acolorides i expressives il·lustracions de Liu, que proposa als més petits un passeig per un museu, per aprendre a veure com l’art pot ser a tot arreu. Premi BRAW de la fira del llibre infantil de Bolonya.

Notícies relacionades

TODOS AL TRABAJO / TODO SOBRE RUEDAS. Richard Scarry. Duomo. 15,90 €. En el centenari d’un dels clàssics de la literatura infantil, Duomo rescata dos dels títols dels 300 àlbums il·lustrats de Scarry, en gran format, en els quals famílies d’animals ensenyen gràficament els nens a descobrir el seu entorn: aquí, els transports i els oficis.  

VALENTS / VALIENTES - DOLENTS / VILLANOS. Clotilde Perrin. Maeva. 29,90 €.  Dos títols de la mateixa col·lecció perquè els joves lectors descobreixin els secrets dels dolents (ogres, llops i bruixes) i els bons (nens, prínceps i fades) més famosos dels contes clàssics. Un àlbum de gran format amb solapes, sobres i pàgines desplegables.  

Consciència ecològica

<strong>RESCATE PLANETA. Patrick George</strong>. Juventud. 13 €<strong>.</strong> ¿Com ensenyar els nens a estalviar aigua i energia, a no embrutar els mars o a no contaminar? Aquest petit llibre amb pàgines transparents els descobreix com poden contribuir a fer un planeta més verd.  

Temes:

Llibres