PROPOSTES PER A AQUESTES FESTES

150 llibres recomanats per regalar i regalar-te aquest Nadal 2019

Novel·la, assaig, història, 'thriller', llibre il·lustrat, gastronomia, còmic, fantasia... una selecció de títols per a tots els gustos

collage

collage

30
Es llegeix en minuts

Novel·la, assaig, història, ‘thriller’, llibre il·lustrat, gastronomia, còmic, fantasia...  El Pare Noel i els Reis d’Orient estan a punt d’arribar i toca enviar-los una llista de desitjos. Vet aquí una guia amb més de 160 llibres recomanats per regalar o per autoregalar-se aquestes festes de Nadal i Reis.   

Índex

-<a href="#ilustrado">Llibre il·lustrat</a><br/>-<a href="#gastronomía">Idees gastronòmiques</a><br/><a href="#castellano">-Narrativa en castellà</a><br/><a href="#català">-Narrativa en català</a><br/><a href="#traducida">-Narrativa traduïda</a><br/><a href="#superventas">-Supervendes</a><br/><a href="#negra">-Novel·la negra</a><br/><a href="#clásicos">-Clàssics </a><br/><a href="#historia">–Història</a> <br/><a href="#bios y memorias">–Biografies i memòries</a><br/><span style="font-size: 1.6rem;"><a href="#ensayo">-Assaig</a> </span><br/><span style="font-size: 1.6rem;"><a href="#política">–Política</a> </span><br/><a href="#música y artes"><span style="font-size: 1.6rem;">–Música, cine, arts, cultura pop...</span></a><br/><span style="font-size: 1.6rem;"><a id="ilustrado" name="ilustrado"/><a href="#cómic">-Còmic</a></span><br/><a href="#fantasía"><span style="font-size: 1.6rem;">-Fantasia</span></a>

LLIBRE IL·LUSTRAT, per Anna Abella

CATALUNYA, ANY ZERO. David Gesalí i David Íñiguez. Angle Editorial. 36,90 €. Amb el subtítol de ‘Crònica visual de la desfeta’, aquest curós volum reuneix fotografies inèdites, la majoria, realitzades per l’Exèrcit franquista, d’una Catalunya devastada per la guerra civil. Les imatges de destrucció i les de la vida sota les bombes es contraposen als testimonis que les acompanyen, de soldats i civils del bàndol republicà.  

HISTORIAS DE FANTASMAS DE JAPÓN. Lafcadio Hearn / Benjamin Lacombe. Edelvives. 28,40 €. Onze dels sobrenaturals relats poblats d’espectres i aparicions de la cultura nipona que el primer gran japonòleg occidental va recopilar i va reescriure a finals del segle XIX interpretats ara pel poderós tamís dels aquí inquietants i bonics pinzells del reconegut dibuixant francès, que en anteriors i no menys espectaculars treballs s’ha acostat a PoeFrida KhaloMadam Butterfly o Victor Hugo.     

Fragment de la portada d’‘Historias de fantasmas de Japó’ / BENJAMIN LACOMBE

NAVEGANTES. Huw Lewis-Jones. Geoplaneta. 33,50 €. Luxosa edició que, a través dels testimonis i il·lustracions de primera mà dels diaris i quaderns de bitàcola d’exploradors, mariners o cartògrafs, però també de baleners, cuiners o cirurgians, transporta el lector des dels oceans polars fins a les illes dels mars del sud. 

LA ODISEA ILUSTRADA. Homer / Miguel Brieva Malpaso. 28 €. L’autor de còmics tan irònics i combatius com ‘Bienvenido al mundo’ brinda el seu art per interpretar amb les seves il·lustracions les aventures de l’Odisseu del poema homèric, que en aquest bonic volum compten amb la nova i accessible traducció en prosa de Carmen Estrada.   

ELS 4 GATS. Jordi Notó. Viena / Ajuntament de Barcelona. 29 €. Com resa el subtítol, aquest volum rescata, amb material fotogràfic inèdit i testimonis de l’època, ‘les set vides’ de l’emblemàtic local de la Barcelona modernista que va bressar la bohèmia catalana de finals del XIX i principis del XX, amb noms com Picasso, Ramon Casas i Santiago Rusiñol.  

EL ALMA PERDIDA / L’ÀNIMA PERDUDA. Olga Tokarczuk i Joanna Concejo. Thule. 18,95 €. Una singular manera de conèixer la flamant premi Nobel polonesa Olga Tokarczuk és aquest llibre objecte per a totes les edats, premi Bolonya Ragazzi 2018, amb textos i il·lustracions que parlen de l’espera, la paciència i la introspecció, i conviden a la pau i la meditació. 

Fragment de la portada de ‘Catalunya any zero’ / Angle Editorial

CUENTOS Y POEMAS ILUSTRADOS. Edgar Allan Poe / David Plunkert. Libros del Zorro Rojo. 24,90 €. Amb alguns dels seus contes de terror més cèlebres (com ara ‘El gato negro’ i ‘El pozo y el péndulo) i poemes de fosc i tenebrós romanticisme de Poe, alguns escrits als 14 anys, aquesta curosa edició aporta els ‘collages’ dadaistes de David Plunkert. 

LA CITA. UNA AVENTURA DE JACOMINUS GAINSBOROUGH. Rébecca Dautremer. Edelvives. 46,07 €. La reconeguda il·lustradora francesa torna a l’entranyable món que va crear a ‘El llibre d’hores de Jacominus Gainsborough’, que va viure una vida que valia la pena viure. Ho fa amb un espectacular llibre objecte, un àlbum que combina detalladíssimes i impossibles pàgines encunyades que al seu pas conten la cita del protagonista amb la Dulce, el seu amor des de la infància.     

EL GRAN LIBRO DE LOS GATOS. Jorge de Cascante (Ed.). Blackie Books. 23,90 €. Regal ideal per als incondicionals dels felins, aquesta completa antologia, amb petites il·lustracions d’Alexander Reverdin, reuneix relats, poemes, contes, assajos i extractes de novel·les amb el gat com a protagonista. Entre altres autors, de Marguerite Duras, Ursula K. Le Guin, Baudelaire, Dickens, Ana María Matute i Patricia Highsmith.  

Portada de ‘Las alas’ / JIMMY LIAO

PLANETA TIERRA. Rachel Ignotofsky. Nórdica-Capitán Swing. 25 €. Un nou treball de l’autora de ‘Dones de ciència’ en el qual convida, a través d’il·lustracions, mapes i gràfics, a descobrir com funciona el planeta i a entendre tots els seus ecosistemes i els éssers vius que els habiten donant claus per protegir-lo.  

LAS ALAS / SI NO TE GUSTA LEER, NO ES CULPA TUYA. Jimmy Liao. Barbara Fiore. 20 / 18 €. Dos nous i deliciosos títols per a totes les edats del reconegut autor taiwanès; la seva obra s’exposa fins al 26 de gener el museu ABC de Madrid. El primer, sobre el preu de l’èxit i la fama, explica la història d’un director general d’empresa a qui un dia li creixen ales. El segon, una reflexió sobre el declivi de les petites llibreries i l’amor per la lectura.  

VIDA. HERBARIO ILUSTRADO / VIDA. HERBARI IL·LUSTRAT. Joana Santamans. Bridge.  24,95 €. 200 delicades il·lustracions a aquarel·la i oli, detallades i realistes, de l’autora de ‘Vida. Bestiari il·lustrat’, Joana Santamans, amb textos del científic Enric Ballesteros; identifica amb els seus pinzells tot un món de botànica. En una línia similar, ‘Árboles extraordinarios’, de Christina Harrison i Tony Kirkham (Geoplaneta. 27,95 €). Per a amants de la naturalesa. 

STAR WARS. MUJERES DE LA GALAXIA. Amy Ratcliffe. Planeta Cómic. 30 €. En una galàxia molt llunyana i al llarg d’una prolífica saga, han despuntat 75 dones. L’autora, a través d’un centenar d’il·lustracions inèdites, recorre les figures d’heroïnes i també brivalls, des de Leia Organa fins a Rei, passant per Iden Versio o Jyn Erso. Davant l’estrena de la nova pel·lícula de la saga, Norma publica ‘Star Wars. El pop-up definitivo de la galaxia’ (75 €).         

Fragment de la portada de ‘Vida’ / Joana Santamans

ME MORIRÉ EN PARÍS. César Vallejo / Sara Morante. Nórdica. 22,50 €. A més del pròleg i l’edició, el periodista Víctor Fernández ha realitzat aquesta selecció de la millor poesia i prosa de l’escriptor peruà entre el 1918 i el 1937, acompanyada per les simbòliques il·lustracions de Sara Morante. 

EL PLACER / SEX ¡OH!. María Hesse / Lyona. Lumen / Random Comics. 21,90 / 16,95 €.  En ple èxit i fervor pel succionador de clítoris, la joguina sexual de moda, dos títols de dues de les il·lustradores més actives dels últims anys han coincidit amb els seus textos i dibuixos a trencar tabús sobre el plaer sexual femení.   

IDEES GASTRONÒMIQUES, per Pau Arenós

NOOR. Paco Morales. Montagud Editores. 79,50 €. Quan el califa Paco Morales va anunciar que obriria un restaurant a Còrdova especialitzat en cuina hispanomusulmana (aquest Noor que dona títol al llibre), els Nostradamus de butxaca van predir que s’‘estrellaría’. I així ha sigut, però al revés: té ja dues estrelles. 65 receptes que viatgen del segle X al XIII interpretades en el XXI.

TU CASA MI CASA. Enrique Olvera. Phaidon. 39,95 €. La paraula ‘Casa’ l’escriuen en majúscules: perquè així ha de ser. Enrique Olvera, número u dels xefs mexicans (l’artífex del restaurant Pujol), basa aquest llibre en l’hospitalitat. Únicament des de l’acollida és possible la bona taula. Receptes casolanes per sentir la calor, i no només pel picant.

PAELLA POWER. Rodrigo de la Calle. Planeta Gastro. 25,95 €. Ficar-se en paelles és ficar-se en embolics. ‘Arròs Power’ hauria sigut més assenyat. Rodrigo de la Calle accepta cremar-se i elucubrar sobre aquest recipient pla i el seu contingut. Des de la recepta de paella valenciana (més o menys acceptable) fins a la fantasia amb entrecot o gerd.

HISTORIA DE LA GASTRONOMÍA. Néstor Luján. Debate. 27,45 €. Sempre amè, tot i que no sempre rigorós. Néstor Luján va ser un escriptor gastronòmic majúscul quan aquestes tres paraules encara anaven juntes. Debate reedita la seva Història de la gastronomia, tan oblidada per les noves generacions com les olles. Erudició cuinada a foc lent i amb algun botifarró. 

NARRATIVA EN CASTELLÀ, per Elena Hevia

TIEMPOS RECIOS. Mario Vargas Llosa. Alfaguara. 20,90 €. Com a contrapunt a la seva aparició de ‘guest star’ a ‘Master chef’, bo és recordar que el nobel de literatura ha publicat la seva millor novel·la en anys. Aquesta obra política es mou pels camins de l’enyorada ‘La fiesta del Chivo’, aquesta vegada entorn del cop d’Estat de Jacobo Árbenz a Guatemala. 

Manuel Vilas / Robert Ramos

ALEGRÍA. Manuel Vilas. Planeta. 21,50 €. Si en la novel·la amb què es va guanyar el reconeixement d’un públic ampli, la magnífica ‘Ordesa’, Vilas mostrava sense embuts els seus dimonis més íntims vinculats a la mort dels seus pare i al seu divorci, ‘Alegría’, amb la qual va ser finalista del Planeta, mostra la seva recuperació més lluminosa. 

LEJOS DE KAKANIA. Carlos Pardo. Periférica. 21,75 €. Tercera entrega del projecte novel·lístic de Pardo, que malgrat beure de les seves pròpies experiències i records renega del terme testimonial. El que es relata és la història de l’amistat de dos nois lletraferits i un retrat carregat de bon humor sobre les camarilles poètiques. 

EL NEGOCIADO DEL YIN Y EL YANG. Eduardo Mendoza. Seix Barral. 20,90 €. Tornen les aventures de Rufo Batalla, l’embogit alter ego de Mendoza, que pocs mesos abans de la mort de Franco planeja tornar a una Barcelona famolenca de modernitat. No obstant, els plans del seu amic, el destronat rei de Livònia, es creuen en els seus projectes.

LLUVIA FINA. Luis Landero. Tusquets. 19 €. Sense pressa ni pausa, Landero s’ha convertit en un dels noms imprescindibles de les lletres en castellà amb els seus retrats divertits i immisericordiosos de l’home comú i les seves circumstàncies. Aquesta novel·la familiar ha sigut un dels grans èxits editorials de l’escriptor.  

Eduardo Mendoza / Jordi Cotrina

NUESTRA PARTE DE NOCHE. Mariana Enriquez. Anagrama. 22,90 €. L’excel·lent autora de ‘Las cosas que perdimos en el fuego’ aconsegueix un curiós mestissatge entre dues de les tradicions fonamentals de la literatura argentina: el relat fantàstic i la crònica política més realista de la ferida deixada per la dictadura. L’atreviment li va valer el premi Herralde d’aquest any. 

MENTIRA. Enrique de Hériz. Navona. 29 €. La tercera novel·la del desaparegut Enrique de Hériz va ser el punt culminant d’una trajectòria tan breu com lluminosa. Va guanyar el premi Llibreter i va tenir una càlida rebuda per part dels lectors. Navona la recupera ara a tall d’homenatge amb fotografies de Daniel Mordzinsky i epílegs de 12 autors amics. 

EL BOXEADOR POLACO. Eduardo Halfon. Asteroide. 17,05 €. Amb aquesta novel·la ara recuperada per Asteroide va començar la fama internacional d’aquest autor jueu nascut a Guatemala, criat als Estats Units i resident en l’actualitat a París. A través de la història de la seva família d’orígens tan diversos com Polònia, el Líban o Síria, compon un historia plural.

Enrique de Hériz / Ricard Cugat

UNA VOCACIÓN IMPOSIBLE. Juan José Millás. Seix Barral. 24,90 €. El relat breu és una de les distàncies en la qual millor es mou Juan José Millás. En aquest volum es reuneixen, per primera vegada i a més de 700 pàgines, la totalitat dels seus contes, des de la seva primera experiència, el volum ‘Primavera de luto’ (1989), fins a ‘Los objetos nos llaman’ (2008).  

NARRATIVA EN CATALÀ, per A. A. 

L’ESPERIT DEL TEMPS. Martí Domínguez. Proa. 19,50 €. Un metge i científic austríac nazi confessa, a través d’unes falses memòries, el seu paper en l’Holocaust. Accepta la seva responsabilitat en l’engranatge de Hitler, però justifica la seva fosca participació al·legant aquell «esperit del temps» que dona títol a la novel·la.   

GINA / GINA. Maria Climent. L’Altra editorial. 17,90 €. Amb versió en castellà de la mateixa autora i traductora d’Amposta, que debuta amb aquesta novel·la inspirada en ella mateixa, a qui van diagnosticar una malaltia degenerativa. El relat, ambientat al Delta de l’Ebre, Barcelona i París i en què no falta l’humor, el protagonitza una noia amb esclerosi múltiple que només vol tenir una vida normal.  

   

DINS EL DARRER BLAU / EN EL ÚLTIMO AZUL. Carme Riera. Edicions 62 / Alfaguara. 20,90 / 17,90 €. Basada en fets reals, la detenció i la crema a la foguera de 37 jueus conversos, xuetes, a la Mallorca del 1687, la novel·la es va convertir el 1994 en una fita de les lletres catalanes al ser la primera obra en aquesta llengua a guanyar el Nacional de Narrativa. Aquesta edició, revisada per Riera, commemora els 25 anys de la seva publicació, amb pròleg de Manuel Forcano en català i d’Antonio Muñoz Molina en castellà.         

Ramon Erra / RICARD CUGAT 

LA TEVA OMBRA. Jordi Nopca. Proa. 20 €. El periodista i escriptor barceloní ha estrenat amb aquesta obra el primer premi Proa de novel·la, ambientada a la Barcelona de les últimes dues dècades, protagonitzada per dos germans en conflicte permanent i sustentada sobre temes com la infidelitat i la venjança.  

ELS IMPOSTORS / LOS IMPOSTORES. Pilar Romera. Columna / Destino. 19,50 €. Un dels títols de la ‘rentrée’ catalana que acaba de publicar-se en castellà. Romera es remunta a la grisa Barcelona de postguerra, a l’any 1949, per navegar per una història d’amor, amistat i traïció en la qual un noi és detingut per la temible Brigada politicosocial, però també a la guerra civil, al camp de concentració d’Argelers, on van ser confinats els perdedors.

FRANCESCA. Quim Español. Edicions de 1984. Arquitecte i poeta, Quim Español debuta en la novel·la amb una protagonista adolescent, pianista, violinista i compositora precoç que viu amb els seus avis a Girona. Amb ella aborda l’assetjament psicològic, l’odi al geni, la decrepitud i el declivi, però, també, la revolta contra la humiliació i la injustícia.   

PARAULES QUE TU ENTENDRÀS. Xavier Bosch. Columna. 21 €. Sense abandonar les llistes de més venuts des que es va publicar a finals d’agost, l’última novel·la del periodista i escriptor aborda els secrets de parella i les relacions sentimentals oferint un retrat afilat de la convivència, des de la febre inicial de la joventut fins a les crisis en la maduresa.       

Martí Domínguez / Ricard Cugat

MÍSTER FOLCH. Adrià Pujol. Empúries. 17,50 €. Autor de diversos llibres híbrids i difícils de classificar, l’autor de Begur debuta en la novel·la amb una altra obra imprevisible que es presenta com una història de postguerra a Catalunya que no parla de postguerra ni de Catalunya. En realitat posa uns fets al servei del llenguatge, que és l’autèntic protagonista. No és fàcil, diu Vicenç Pagès, però, sí, divertida.  

LA VERITABLE HISTÒRIA D’UNA MENTIDA. Ramon Erra. Univers. 16,50 €. Una anècdota, la història d’un pastor que va trobar a la muntanya un home mort amb una maleta carregada de diners i joies, serveix a l’autor de ‘Desfent el nus del mocador’ per jugar, a través d’un drama familiar, amb la veritat i la mentida, la ficció i la realitat. 

CIUTAT DE MAL. Jaume C. Pons Alorda. Angle Editorial. 17,90 €. Premi Pin i Soler, la nova novel·la del poeta i narrador mallorquí transporta el lector a una ciutat futura i inhumana dirigida per un misteriós Constructor. En aquesta ciutat, un noi de 30 anys, encara verge i que vol ser escriptor emprèn un viatge per conèixer-se a si mateix en el qual es creuarà amb una jove embarassada que vol escapar al control de natalitat i amb una serventa.    

Jordi Nopca / MAITE CRUZ

PRIORAT EN PERSONA. VVAA. Vibop. 12 €. Una de les novetats de l’exquisida i aviciada col·lecció ‘Envinats’, que vincula el món del vi amb el de les arts i la creació. Aquesta ‘plaquette’ reuneix una selecció de textos de 29 escriptors que durant una dècada han participat en el projecte que li dona títol, entre ells, Ramon Erra, Raül Garrigasati i Anna Ballbona, i que s’han submergit en aquest entorn natural. Una altra novetat de la col·lecció és ‘Polifem, el Beverri,’que inclou el cant del Ciclop de l’‘Odissea’ en versió de Carles Riba, i un exclusiu desplegable il·lustrat en acordió, obra de Joma.      

ZONA ZERO. Núria Busquet. LaBreu Edicions. 16 €. Les ruïnes habiten aquesta novel·la. Les personals de la vida d’una dona, la Jane, que s’ha instal·lat a Manhattan després que el marit l’abandonés. I les de la història, les de les Torres Bessones de Nova York, l’ensorrament de les quals contempla l’11 de setembre del 2001 des de la seva oficina després dels atacs terroristes. Un relat de dol, desenrunament i reconstrucció. 

NARRATIVA TRADUÏDA, per E. H.

LOS ERRANTES / COS. Olga Tokarczuc. Anagrama / Rata 20,90 €. La polonesa Olga Tokarczuc va saltar al panorama internacional quan el Booker va distingir aquesta novel·la extraordinària que arriba ara amb el premi Nobel. Una reflexió sobre el viatge a través d’històries magnètiques i meravelloses que actuen com a peces d’un gegantí i inquietant trencaclosques. 

GENTE NORMAL. Sally Rooney. Random House / Periscopi. 19,90 €. La nova veu mil·lennista de la literatura irlandesa ha sabut reflectir les preocupacions dels més joves, convertits, a més, en els seus incondicionals lectors. Aquesta història d’amor marcada per problemes gairebé del segle XIX s’ha convertit en una sèrie de televisió que s’estrenarà el pròxim any.

OTRA VIDA POR VIVIR. Theodor Kallifatides. Galaxia Gutenberg. 14,50 € 

Als seus 81 anys, l’autor grec exiliat a Suècia des dels anys 60 ha tornat per aquesta vegada a la seva llengua nata, que no utilitzava per a la literatura des de fa mig segle, apressat per la crisi del seu país i per la necessitat de pensar-se a si mateix com a part de l’actual onada de refugiat. Un llibre bonic. 

EL COLGAJO / L’ESQUEIX DE CARN.  Philippe Lançon. Anagrama / Angle 21,90 €. L’atemptat de ‘Charlie Hebo’ va soscavar les bases de la llibertat d’expressió, però per a una de les seves víctimes, que afortunadament va poder sobreviure al preu que la meitat inferior de la seva cara quedés destrossada, va ser una experiència íntima per a res lligada a cap circumstància política. En aquest llibre relata la seva recuperació física i humana. 

 

Philippe Lançon / Jordi Cotrina

UNA LEVE EXAGERACIÓN. Adam Zagajewski. Acantilado. 14,90 €. Un dels grans escriptors de la vella Europa, premi Princesa d’Astúries de les lletres, relata aquí les seves memòries en forma de dietari fragmentari, en què informa des de la deportació de la seva família durant la segona guerra mundial fins als amics perduts i les innombrables lectures.

FRANKISSSTEIN. Jeanette Winterson. Lumen / Periscopi. 19,90 €. La reescriptura del clàssic de Mary Shelley en clau de ciència-ficció brinda a la transgressora escriptora britànica una oportunitat per fer-nos pensar sobre el futur immediat que ens espera, especialment a les dones, en un moment en què la tecnologia promet convertir-nos en un nou model humà.   

LOS AÑOS. Annie Ernaux. Cabaret Voltaire. 20,95 €. La concessió del premi Formentor ha aconseguit visibilitzar en primera línia aquesta veterana i magnífica autora francesa capaç de convertir la seva experiència més íntima en un mirall en el qual reflectir-nos tots. Aquesta és la novel·la amb què ha obtingut més projecció.

¿QUIÉN SE HARA CARGO DEL HOSPITAL DE LAS RANAS? Lorrie Moore. Eterna Cadencia 16,90 €. La gran comedianta nord-americana també ha cultivat amb èxit la novel·la, és el cas d’aquesta, segona de les seves, que ara es recupera. La forma en què retrata l’amistat de dos adolescents prèvia al descobriment de l’amor, un retrat profund de la consciència que el temps tot ho transforma. 

EL ZAFARRANCHO AQUEL DE VÍA MERULANA. Carlo Emilio Gadda. Sexto Piso. 23,90 €. Una novel·la capital de les lletres italianes en nova traducció de Carlos Gumpert, que ha tingut el valor d’enfrontar-se a aquesta obra que és alhora policíaca, experimental, indagadora dels diferents dialectes italians, crònica monstruosa de l’auge del feixisme i trencaclosques fascinant. 

Annie Ernaux / EFE / CATI CLADERA

A PLENA LUZ. J. R. Moehringer. Duomo. 19,80 €. Un reportatge que es llegeix com una novel·la sobre el lladre de bancs Willie Sutton, un atracador que planejava els seus cops amb enginy i rigor i que va desplegar a més un seductor poder de comunicació davant els mitjans en els anys 50. I tot això relatat amb l’estil inigualable de J. R. Moehringer (‘El bar de las grandes esperanzas’). 

LA MUERTE DEL COMENDADOR. Haruki Murakami. Tusquets. 43,80 €.  L’editorial reuneix els dos volums de la novel·la de Murakami en una edició ideal per regalar als amics i, per què no, a un mateix. Es tracta d’un estoig que es tanca sobre si mateix amb les il·lustracions ampliades de l’artista David de las Heras més enllà de les portades dels llibres.  Una altra bonica edició és la del conte il·lustrat per Ignasi Font ‘Tony Takitani’ (Tusquets, 15 €).

DE LA FAMOSA INVASIÓN DE LOS OSOS EN SICILIA. Dino Buzzati. Gallonero. 19 €. Una faula del 1945 per a totes les edats en la qual es barregen surrealisme, contes populars i molt sentit de l’humor, escrita i il·lustrada per Dino Buzzati, l’autor d’‘El desert dels tàrtars’, com una transposició còmica de la Itàlia que acaba de deslliurar-se del feixisme mussolinià.

SUPERVENDES, per Mauricio Bernal

EL PINTOR DE ALMAS / EL PINTOR D’ÀNIMES. Ildefonso Falcones. Grijalbo / Rosa dels Vents. 22,90 €. L’escriptor barceloní situa la seva última novel·la a la Barcelona modernista i en la Setmana Tràgica, context que l’autor ha qualificat d’ideal per abrigar una trama amb els ingredients habituals de la seva literatura: amor, passió, sexe, diners, venjança i traïció. En una Barcelona presonera de l’agitació social, Dalmau Sala, el protagonista, haurà d’escollir entre la lluita obrera i la temptació d’alinear-se amb la burgesia.

LA CHICA SALVAJE / LA NOIA SALVATGE. Delia Owens. Ático de los Libros. 17,90 €. Fenomen de vendes als EUA (tres milions d’exemplars venuts), és el debut literari de la zoòloga septuagenària nord-americana Delia Owens, que explica la història de la Kya, una dona que viu en solitud a les maresmes de Carolina del Nord. Un assassinat desencadena la trama, però si alguna cosa té de memorable aquest llibre és la reflexió sobre la solitud, la vida entre la naturalesa, l’aïllament i la incomprensió social.

SIDI. Arturo Pérez-Reverte. Alfaguara. 20,90 €. El Cid Campeador protagonitza l’última obra de l’autor murcià, novel·la històrica i llibre d’aventures alhora, centrat en el desterrament del cavaller castellà i que té com a escenari la frontera del Duero, aquella terra de ningú entre els regnes cristians al nord i els regnes moros al sud. Ha dit l’autor que només el 25% del que se sap de Rodrigo Díaz de Vivar és cert i que la resta és llegenda, que és el mateix que apuntar amb el dit a un 75% de terreny fèrtil per a la imaginació. 

UN PERFECTO CABALLERO / UN PERFECTE CAVALLER. Pilar Eyre. Planeta / Columna. 20,90 €. L’autora barcelonina ha volgut escriure la gran novel·la sobre la burgesia catalana de la segona meitat del segle XX, és a dir, la burgesia de la Barcelona franquista, o almenys així la promocionen les seves editorials. La protagonitza Mauricio Casasnovas, membre de la burgesia amb la vida solucionada que, per descomptat, decideix complicar-se-la. L’amor per una obrera de la seva fàbrica tèxtil és el desencadenant dels problemes.

Ildefonso Falcones / Maite Cruz

LAS CHICAS PERDIDAS DE PARÍS. Pam Jenoff. Harper Collins. 19,90 €. L’any és el 1946, el lloc és Manhattan, la càmera apunta a l’Estació Central. Allà, Grace Healey, una dona que intenta donar un nou rumb a la seva vida després d’haver perdut el seu marit en la guerra, troba una maleta abandonada sota un banc. A la maleta hi ha fotos de dones, una dotzena en concret, cada una d’una dona diferent. Healey les agafa i comença a investigar, i la seva història entronca amb la d’un grup d’agents secretes a Londres.

EL HIJO DEL DOCTOR / EL FILL DEL DOCTOR. Ildefonso García-Serena. Vegueta Ediciones. 22,50 €. El veterà publicista Ildefonso García-Serena fa la seva primera incursió en literatura amb aquesta història que inclou quatre generacions d’una mateixa família i la intenció de la qual és donar veu a l’exili espanyol. L’anhel del protagonista d’explicar el misteri de la desaparició del seu besavi en els anys 80 del segle XIX és el detonador d’una narració que segueix els camins d’una saga arrossegada pel remolí de la història.

EL VIAJE DE CILKA / EL VIATGE DE LA CILKA. Heather Morris. Espasa / Amsterdam. 20 €. L’autora neozelandesa navega per la línia que va deixar la seva anterior novel·la, ‘El tatuador d’Auschwitz’ (tres milions d’exemplars venuts a tot el món), per reconstruir la història de la Cilka, la jove presonera del camp de concentració el destí del qual queda en l’aire en la seva primera obra. Sobre la història de «la persona més valenta que mai he conegut», segons va dir d’ella Lale Sokolov –el tatuador d’Auschwitz–, construeix Morris un relat de superació, coratge i determinació.

John Le Carré / Ap / chasirius

UN HOMBRE DECENTE / UN HOME DECENT. John Le Carré. Planeta / Edicions 62. 21,50 €. ‘Un home decent’ (‘Agent running in the field’, en el seu títol original) és una història d’espies escrita per un mestre de les històries d’espies que a més intenta capturar l’esperit del seu temps; el seu temps, en aquest cas, el representa una paraula: ‘brexit’. La Nat, l’agent secreta protagonista de la història, té 46 anys i en fa 25 que està al servei del Govern britànic, i abans de retirar-se li confien una delicada missió, també molt del seu temps. Així comença tot.

LAS HIJAS DE LA TIERRA. Alaitz Leceaga. Ediciones B. 20,90 €. L’autora d’‘El bosque sabe tu nombre’ torna a les llibreries amb aquesta història de dones que ambienta a finals del segle XIX, en els temps en què van néixer els grans cellers de vi de La Rioja. La Gloria, la protagonista, ha de posar-se al capdavant de les vinyes familiars, es diu que tocades per una maledicció. Novel·la de misteri i sobre la lluita pel poder d’una dona i les seves germanes en un món eminentment masculí.

LA BIBLIOTECARIA DE AUSCHWITZ / LA BIBLIOTECÀRIA D’AUSCHWITZ. Antonio Iturbe. Planeta / Columna. 20,90 €. El periodista es va basar en fets reals per reconstruir la història de la jove Dita, la bibliotecària d’Auschwitz, heroïna d’un lloc on el «tot està prohibit» incloïa, naturalment, els llibres. Aquesta nova edició, actualitzada i revisada, inclou un epíleg amb noves dades sobre la vida de la supervivent de l’Holocaust que va inspirar el llibre, que des del 2012 ha venut mig milió d’exemplars a 22 països.

NOVEL·LA NEGRA, per A. A.

UN ASUNTO DEMASIADO FAMILIAR / UN AFER MASSA FAMILIAR. Rosa Ribas. Tusquets / Capital books. 19,50 €. Els Hernández no són una família qualsevol. El pare, en Mateo, té una agència al barri barceloní de Sant Andreu en la qual treballen els seus tres fills fins que un d’ells desapareix. Amb caires negres, Ribas desplega un brillant ventall de personatges –des del patriarca i el seu passat quinqui i esgarriat fins a la mare, bipolar–, tots amb secrets per ocultar.        

TERRA PLANA. Javier Cercas. Planeta. 21,90 €. Mutant a un registre de novel·la negra, amb una ben tramada investigació policial sobre la tortura i el salvatge assassinat del poderós matrimoni Adell a la comarca de la Terra Alta, i amb la profunditat psicològica del protagonista, el mosso d’esquadra Melchor Marín –expresidiari que es va redimir abatent els gihadistes de Cambrils i apassionat d’‘Els miserables’, de Victor Hugo–, Cercas es va alçar amb el premi Planeta.  

EN LA SANGRE. Laura Gomara. Roca Editorial. 18,90 €. Una protagonista atípica, Eva Valverde, una dona amb dues carreres, que vesteix de Prada i que per portar el seu ambiciós tren de vida es dedica a robar: des de carteres fins a les possessions dels turistes allotjats en pisos de Barcelona. Fins que d’un dia per l’altre ho perd tot i sent que van contra ella. 

Rosa Ribas / Maite Cruz

UNA BALA CON MI NOMBRE. Susana Rodríguez Lezaun. Harper Collins. 18,90 €. Després de tres novel·les ambientades a la seva Navarra natal, l’autora trasllada als Estats Units una nova trama que respira ‘hard boiled’ clàssic, amb perdonavides i policies corruptes, protagonitzada per Zoe Bennett, divorciada, seriosa i solitària restauradora del Museu de Belles Arts de Boston, la vida del qual es veu alterada al creuar-se amb un jove tafaner. 

MI BUEN ASESINO. Pau Arenós. Carena. 16 €. ¿Pot un assassí professional resultar simpàtic? El periodista i especialista en gastronomia d’EL PERIÓDICO aprofundeix en la ment del seu protagonista, sicari d’infància difícil i miserable que després de 20 anys de ‘carrera’, de sobte, estableixi remordiments a l’executar un encàrrec.      

CUCHILLO / GANIVET. Jo Nesbo. Roja&Negra / Proa. 19,90 €. L’autor noruec, capaç de vendre 40 milions d’exemplars de les seves novel·les, torna amb una nova entrega, la dotzena, del detectiu Harry Hole, en el qual, afirma Nesbo, és el seu llibre més personal. Gira totalment entorn del seu maltractat protagonista, que s’enfronta als seus dimonis en una història de venjança. 

LA CARA NORTE DEL CORAZÓN / LA CARA NORD DEL COR. Dolores Redondo. Destino / Columna. 22,90 €. A la màgia i la mitologia basconavarresa que va popularitzar amb la seva trilogia de Baztan l’autora basca hi suma ara la del vudú, en un apocalíptica Nova Orleans en ple huracà Katrina, viatjant a la infància i joventut de la seva turmentada protagonista, la policia foral Amaia Salazar.   

Jo Nesbo / Efe / Kiko Huesca

NOCHE SAGRADA. Michael Connelly. AdN. 18 €. El supervendes nord-americà reuneix aquí el seu cèlebre i veterà detectiu Harry Bosch i la jove surfista i policia d’origen hawaià Renée Ballard, amb la qual estrenava sèrie l’any passat a ‘Sesión nocturna’. Ella continua en el torn de nit quan sorprèn Bosch remenant vells arxius, obsessionat amb el cas d’una adolescent assassinada.     

LOBA NEGRA. Juan Gómez-Jurado. Ediciones B. 20,90 €. Després d’haver venut 280.000 exemplars de ‘Reina Roja’ en un any, el popular escriptor i periodista continua la sèrie amb un nou i misteriós ‘thriller’ protagonitzat per la turmentada Antonia Scott, «el ser humano más inteligente del mundo», i el seu company, el policia bilbaí i gai Jon Gutiérrez, que s’enfrontaran a la màfia russa que ha colonitzat la Costa del Sol.         

METRÓPOLIS. Philip Kerr. RBA. 19 €. Va ser l’última novel·la que va escriure Kerr abans de morir, el març del 2018, però en realitat és la primera del seu llegendari personatge, Bernie Gunther, protagonista, amb aquesta pòstuma, de 14 novel·les ambientades a l’Alemanya nazi. Aquí és un jove inspector al Berlín del 1928 que s’enfronta a l’assassinat de diverses prostitutes i de captaires veterans de la gran guerra.    

Dolores Redondo, a Baztan / Carlos Ruiz

EL SECRETO DEL OLMO / EL SECRET DE L’OM. Tana FrenchAdN / Capital Books. 19,90 €. Nou treball d’aquesta irlandesa d’adopció que es va consolidar en el gènere després d’‘El silencio del bosque’ amb diverses sòlides novel·les ambientades al voltant del fictici Esquadró d’Homicidis de Dublín. Aquí es desmarca per presentar en Toby, un tipus que pateix llacunes de memòria després d’haver rebut la brutal pallissa d’uns lladres i que, al trobar un crani en el tronc buit d’un om, dubtarà del seu propi passat. 

LOS CRÍMENES DEL ÁRTICO. Mads Peder Nordbo. Planeta. 19,90 €. Una de les revelacions de l’anomenat ‘artic noir’, ambientat a la, ara per ara, gelada Grenlàndia, i que aborda temes com la violència contra les dones i l’abús de menors. Un jove periodista cobreix la troballa d’una mòmia de l’època vikinga a la capital, Nuuk, sacsejada per una sèrie d’assassinats.  

LA SOMBRA DEL MIEDO. Ragnar Jónasson. Seix Barral. 19 €. Primera entrega de la sèrie Islandia negra, en què un jove policia novell investiga el seu primer cas, l’assassinat d’un escriptor nonagenari, que dirigeix la companyia de teatre local en un anodí i tranquil poble pesquer anomenat Siglufjördur, al gèlid nord del país. Allà descobrirà els llaços secrets i els comptes pendents del passat dels seus 1.200 habitants.

James Ellroy / David Castro

ESTA TORMENTA. James Ellroy. Literatura Random House. 22,90 €. La ‘bèstia negra’ del gènere continua amb aquesta novel·lassa de gairebé 700 pàgines el Segon Quartet de Los Angeles que va iniciar amb ‘Perfidia’. Ancorat en el passat, la trama es remunta al moment immediatament posterior a l’atac japonès a Pearl Harbour i transita per una ciutat dominada per la corrupció, l’ambició i l’auge del populisme que també engendra nazis.  

CARRETERAS DE OTOÑO. Lou Berney. Harper Collins. 18,90 €. Guanyadora del premi Hammett internacional, l’última novel·la del nord-americà desenterra l’assassinat de JFK. Ho fa amb la fugida d’un empleat d’un mafiós de Nova Orleans perquè sap massa del crim. Camí de Las Vegas uneix el seu fosc destí a una dona amb dues filles petites i un gos a qui se li ha avariat el cotxe i de qui acabarà enamorant-se. 

CLÀSSICS, per E. H.

DE LA TIERRA A LA LUNA. Jules Verne / Agustín Comotto. Nórdica. 29,50 €. Ara que es compleixen 50 anys de l’arribada de l’home a la Lluna bo serà repassar aquesta bonica edició de la novel·la que ens va fer somiar a tots a arribar fins al satèl·lit. Amb magnífiques il·lustracions d’Agustín Comotto i la traducció no menys bona de Mauro Armiño. 

EL MOLINO DEL FLOSS. George Eliot. Alba. 14 €. Malgrat la insistència a llegir Jane Austen en clau feminista, la gran autora victoriana que realment va obrir la porta al moviment en la literatura és George Eliot, de qui aquest any es compleix el bicentenari del seu naixement. Aquesta és la història d’una noia a qui el seu pare deixa de banda a favor del seu germà, molt menys intel·ligent. 

EL RETORN DE SHERLOCK HOLMES. RELATS III. Arthur Conan Doyle. Viena. 24,90 €. Tercer volum dels relats sobre el príncep dels detectius, que va suposar la resurrecció del personatge a qui Conan Doyle havia ‘matat’ en el seu relat ‘El problema final’. Va ser tal el desconsol dels lectors que es va veure obligat a anunciar que no, no estava mort. S’hi adjunta documentació inèdita. 

Il·lustració de ‘De la Tierra a la Luna’ / Agustín Comotto

EL COSTAT DE GUERMANTES. Marcel Proust. Proa. 24 €. El tercer volum d’‘A la recerca del temps perdut’ en l’edició de Proa aporta una gran notícia, la seva edició en tapa dura arriba a les llibreries juntament amb els dos llibres anteriors, tots en l’excel·lent i accessible traducció de Valèria Gallard.  

LAS CARTAS DE CHAWTON. Jane Austen. Alba. 18,50 €. En l’última residència de Jane Austen, que allotja un petit museu, són dipositades aquestes cartes, la majoria, destinades a la seva germana Cassandra, a les quals se n’afegeix una més escrita per ella després de la mort de Jane. Molt gelosa de la seva intimitat, res millor que aquests textos per captar el dia a dia de l’autora d’‘Orgull i prejudici’.

EUGENI ONEGUIN. Aleksandr Pushkin. Club Editor. 24,95 €. Sense Pushkin no existiria tota la gran novel·la russa del XIX. ‘Yevgeni Oneguin’, la seva obra mestra, és la primera i és en vers. En aquesta ocasió, la traducció al català d’Arnau Barios contradiu el Nabókov en persona quan diu que és impossible traduir l’Oneguin de manera literal i en rima.

Proust / Arxiu

ILÍADA. Homer. Bernat Metge Universal. 29,50 €. Feia 40 anys que el clàssic d’Homer no tenia nova versió en català i, com que els originals no envelleixen, i les traduccions, sí, s’ha de saludar aquesta del jove Pau Sabater, que busca abans que res la compressió lectora i no dubta a deslligar una mica els hexàmetres del vers per donar-li una prosòdia catalana. 

COMEDIA. Dante Alighieri. Acantilado. 49 €. Amb el temps l’hem conegut com a ‘Divina’, però la ‘Comèdia’ de Dante, el llibre més extraordinari de la cultura europea, en la traducció de José María Micó, ha sigut un dels últims èxits editorials d’Acantilado. El fet d’haver obtingut el premi Ángel Crespo aquest any al millor treball de traducció la porta de nou a l’actualitat.

NUESTRA SEÑORA DE PARÍS. Victor Hugo. Edhasa. 25 €. L’incendi de la catedral de París ha portat de tornada la novel·la que va establir les bases del seu imaginari històric. A més d’aquesta edició traduïda per Andrés Ruiz Merino, hi ha la de Teresa Clavel per a Random House amb il·lustracions de Benjamin Lacombe. Per acompanyar-lo, res millor que ‘Notre-Dame’ el petit opuscle que Ken Follett ha escrit per contribuir a la reconstrucció del temple (Plaça & Janés, 8,90 euros).

HISTÒRIA, per A. A. 

LOS AMNÉSICOS. Géraldine Schwarz. Tusquets. 22,50 €. La lúcida periodista francoalemanya va descobrir que el seu avi patern va comprar a preu de saldo el negoci d’un jueu que va acabar assassinat a Auschwitz; la seva àvia adorava Hitler. Ells van formar part dels ‘Mitläufer’, el gruix de la població alemanya que «por indiferencia, apatía, conformismo, oportunismo o ceguera» va ser còmplice dels crims de Hitler.

HISTORIA VISUAL DE LA SEGUNDA GUERRA MUNDIAL. Ed. Jean Lopez. Crítica. 24,90 €. Un més que minuciós recorregut infogràfic pel conflicte en un volum de gran format que analitza, per exemple, les diverses armes i vehicles de combat que va utilitzar cada exèrcit, detalla els diferents fronts i les principals batalles, com la de Stalingrad o el Dia D, o esmicola el saqueig nazi d’Europa i l’Holocaust. 

UN PUEBLO TRAICIONADO. Paul Preston. Debate. 27,90 €. El veterà hispanista condensa en un nou treball monumental la història política del segle XX a Espanya, que resumeix en tres conceptes: corrupció, incompetència política i divisió social, i basa en el desajust històric entre una població desitjosa de progressar i unes elits que l’hi van impedir una vegada i una altra.  

Hitler, a la seva sortida de la presó el 1924 / TALLANDIER / BRIDGEMAN IMAGES

TIPISMO FRANQUISTA. David Pallol. Arzalia. Recuerdos de una sociedad perdida. 25,95 €. Galeria textual i fotogràfica, «coral y costumbrista», d’una època i una societat desapareguda. La investigació documental de l’historiador de l’art i escriptor David Pallol recupera una Espanya d’uniforme i devota i s’atura al món rural, l’estraperlo i la picardia, el paper de la dona, la cultura popular i els oficis perduts. 

LAS CRUZADAS. Thomas Asbridge. Ático de los Libros. 39,90 €. Amb el subtítol d’‘Una nueva historia de las guerras por Tierra Santa’, aquest estudi de l’historiador britànic explica com la memòria i les conseqüències de les croades, les lluites entre Occident i l’islam del segle XI, han arribat fins a l’actualitat influint fenòmens com el gihadisme i els atemptats suïcides.

EL JUICIO DE ADOLF HITLERDavid King. Seix Barral. 24 €. L’historiador nord-americà dissecciona el ‘putsch’ de la cerveseria de Munic, intent fallit de cop d’estat d’un Hitler pràcticament desconegut i ridiculitzat pel món, i el judici després del qual el líder nazi va acabar en una presó daurada d’on va sortir convertit en futur ‘führer’.   

EL TERCER REICH. UNA HISTORIA DE LA ALEMANIA NAZI. Thomas Childers. Crítica. 29,90 €. Un nou recorregut per l’Alemanya nazi, aquesta vegada per part de l’historiador nord-americà, que es remunta als primers passos d’un jove Hitler per analitzar després l’ascens fulgurant del partit nazi i com ja en el poder va transformar la democràcia en un règim totalitari que ordiria i duria a terme l’Holocaust. 

Foto de la portada de ‘Tipismo franquista’ / Arzalia

VOCES CAÍDAS DEL CIELO. Manu Valentín. Comanegra / Ajuntament de Barcelona. 20 €. Aquesta història de l’exili jueu a Barcelona entre el 1881 i el 1954, investigada per l’historiador barceloní en documents inèdits, desmitifica la falsa idea de la benevolència dels diferents governs espanyols davant els immigrants jueus, la seva persecució encoberta i l’antisemitisme.  

ESCRITO EN LA HISTORIA. CARTAS QUE CAMBIARON EL MUNDO. Simon Sebag Montefiore. Crítica. 22,90 €. L’autor dels monumentals ‘Los Romanov’ o ‘Llamadme Stalin’ admet que torna amb un ‘divertiment’, un amè pica-pica per cartes que, si bé no van canviar el món, com sí que afirma el subtítol, revelen sucoses interioritats. N’és un exemple l’equívoca missiva de la tsarina Alexandra a Rasputin o la recent fanfarroneria de Donald Trump al líder nord-coreà, Kim Jong-un, comparant les seves respectives capacitats nuclears. 

BIOGRAFIES I MEMÒRIES, per A. A.

CHURCHILL. LA BIOGRAFÍA. Andrew Roberts. Crítica. 39 €. Revelant aspectes poc coneguts de la vida del gegant polític britànic després d’haver accedit a documents mai consultats abans, el biògraf de Napoleó penetra al llarg de 1.300 pàgines en la realitat humana de Churchill des de la seva infeliç infància, quan la conflictiva relació amb el seu pare va influir en el seu paper durant la segona guerra mundial.   

EL FARMACÉUTICO DE AUSCHWITZ. Patricia Posner. Crítica. 19,90 €. L’assagista britànica descobreix en una amena biografia la figura d’un dels criminals nazis menys coneguts, Victor Capesius, que va ser farmacèutic cap del camp d’extermini i va fer fortuna amb les dents d’or dels cadàvers de jueus, va participar en les seleccions per a les cambres de gas i després de la guerra va sortir-ne pràcticament impune. Mai va mostrar penediment.

Winston Churchill / Ap

CARTAS Y RECUERDOS DE VASILI GROSSMAN. Fedor Guber. Galaxia Gutenberg. 24 €. Primera edició que reuneix reveladors textos autobiogràfics, cartes i fotografies de l’autor de ‘Vida i destí’, l’escriptor i reporter rus que va cobrir la segona guerra mundial des del front i va analitzar els totalitarismes nazi i soviètic. Fedor Guber, fill adoptiu de Grossman, a més de rastrejar en els arxius familiars, aporta els seus records ajudat pel filòsof Tzvetan Todorov. 

VIAJE SENTIMENTAL. RECUERDOS DE 1917-1922. Viktor Shklovski. Capitán Swing. 21 €. Memòria i crònica històrica de primera mà de la revolució russa i la primera guerra mundial d’un influent intel·lectual desconcertat durant els seus viatges a través de Rússia, Pèrsia, Ucraïna i el Caucas. La seva narració, subjectiva, de vegades lírica, pertorbadora, irònica i erudita, analitza i reflexiona sobre la realitat que l’envolta.

PINOCHET. BIOGRAFÍA MILITAR Y POLÍTICA. Mario Amorós. Ediciones B. 24,90 €. Basant-se en documentació inèdita, l’historiador alacantí recorre la vida del dictador xilè, el seu paper en el Govern d’Allende i la mort d’aquest després de les hores dramàtiques del cop d’estat, els seus llaços amb la CIA i el seu lideratge al capdavant d’un règim de terror.

Victor Capesius, en els judicis d’Auschwitz, el 1963 / Arxiu

LA PALOMA DE RAVENSBRÜCK / UN CEL DE PLOM. Carme Martí. Roca Editorial / Amsterdam. 19,90 / 18,95 €. La vida de Neus Català, supervivent catalana del camp d’extermini nazi, que moria l’abril passat als 103 anys, va ser novel·lada per Carme Martí després d’haver mantingut hores de conversa amb aquesta dona represaliada pel franquisme, que es va convertir en símbol de la resistència feixista i de la memòria. Publicada el 2012, la reedició en castellà inclou com a novetat una nota de l’autora sobre la seva relació amb Català.     

 

MEMORIAS DE UN HISTORIADOR DEL HOLOCAUSTO. Raul Hilberg. Arpa. 17,90 €. Jueu nascut a la Viena del 1926, qui va ser historiador de referència de l’extermini nazi va fugir als EUA el 1939, va participar en l’alliberament de Dachau i, després de la guerra, va trobar part de la biblioteca de Hitler i va accedir als arxius del Tercer Reich per escriure títols tan influents com ‘La destrucción de los judíos europeos’. Aquest és el seu testimoni autobiogràfic.

LA FURIA Y LOS COLORES. El gran Wyoming. Planeta. 19,90 €. Unes memòries de joventut del presentador d’‘El intermedio’ que són alhora un retrat irreverent i ferotge de la transició. El veterà i àcid còmic, flagell de les dretes, va ser un adolescent grenyut que anhelava la llibertat en la dictadura i que, sent un metge grenyut, va canviar l’estetoscopi per la guitarra, el sexe i la rebel·lia. 

El gran Wyoming, davant la imatge de portada del seu últim llibre / Xaume Ollers

AUSCHWITZ ÚLTIMA PARADA. Eddy de Wind. (Espasa / Columna). 19,90 €. Eddy de Wind (1916-1987) va ser un psiquiatre jueu neerlandès que, juntament amb la seva dona, va ser deportat a Auschwitz el 1943. Allà va aconseguir escriure una novel·la que en realitat era la seva pròpia vida al camp, descrivint els horrors que veia diàriament. Va sobreviure i va publicar el seu relat el 1946 en una petita tirada, però va caure en l’oblit; ara el seu fill l’ha rellançat a 20 països.   

ASSAIG, per E. H.

CAPITAL E IDEOLOGÍA. Thomas Piketty. Deusto. 29,95 €. Fa cinc anys, en plena crisi, l’assaig de Piketty ‘El capital en el siglo XXI’ es va convertir en un gran ‘best-seller’ econòmic amb més d’un milió i mig d’exemplars venuts. Ara publica aquest altre, encara més radical, en el qual planteja la transformació de les idees per superar el capitalisme. 

COMO DESEES. Cary Elwes. Ático de los libros. 16,90 €. El protagonista (no, no Íñigo Montoya, sinó el mosso de quadra enamorat) de ‘La princesa promesa’, una de les pel·lícules de culte que ha sabut fer-se un lloc generació rere generació, treu a la llum alguns secrets del rodatge. L’editorial ja va publicar la novel·la original de William Goldman l’any passat amb gran èxit. 

LA PLURALIDAD DEL MUNDO. Hannah Arendt. Taurus. 21,90 €. Andreu Jaume és l’editor d’aquesta accessible antologia d’una de les intel·lectuals més atrevides del segle XX. Hannah Arendt va encunyar el concepte de la banalitat del mal i va ser autora de les més lúcides conreadores de la teoria política, en especial dels autoritarismes. 

MITHOS / MITES. Stephen Fry. Anagrama / Ara Llibres. 21,90 €. Un llibre difícil de catalogar. L’actor i director britànic també és un excel·lent escriptor i ho posa en pràctica en aquest llibre en el qual narra els mites grecs com si es tractés d’amens contes servint-se, a més, de la seva habitual ironia anglesa i una erudició gens pedant. 

Fotograma de ‘La princesa promesa’ / Arxiu

EREBUS. HISTORIA DE UN BARCO. Michael Palin. Ático de los libros. 18,90 €. Un altre comediant notable com Michael Palin, membre de Monty Python, exsecretari de la Reial Societat Geogràfica de Londres i gran amant de les novel·les d’aventures i viatges, com va demostrar en els seus documentals, narra aquí l’expedició polar de l’‘Erebus’, un dels barcos que va partir a la recerca del pas del Nord-Oest i va desaparèixer el 1845, tal com s’explica en la magnífica sèrie ‘The Terror’. 

CRISIS. Jared Diamond. Debate. 23,90 €. Aquest aclamat antropòleg, geògraf i biòleg guanyador del Pulitzer, es planteja en aquest amè assaig, com tots els seus, una espècie de manual d’autoajuda per a les nacions amb problemes. El tractament, segons Diamond, no és gaire diferent de les teràpies individuals; per afrontar-les s’ha de percebre bé la realitat. 

DAMAS ASESINAS. Tory Jelfer. Impedimenta. 23,70 €. Els grans criminals solen estar associats al gènere masculí: Jack l’Esbudellador, Landrú o L’estrangulador de Boston. Però elles, en molt menor número, també es van treballar el dubtós honor de situar-se en aquesta lliga. Es rescaten aquí amb amenitat i falsos tòpics els de 14 assassines històriques. 

SAPIENS / HOMO DEUS /  HOMO DEUS21 LECCIONES PARA EL SIGLO XXIDebate. 47,90 €. Harari és possiblement el ‘superstar’ de la literatura assagística dels últims temps. Ara es recullen en un estoig les seves tres obres majors amb què es planteja la història de la humanitat, el seu futur i algunes reflexions sobre el nostre present. 

Najat El Hachmi / Maite Cruz

SIEMPRE HAN HABLADO POR NOSOTRAS / SEMPRE HAN PARLAT PER NOSALTRES. Najat El Hachmi. Destino / Edicions 62. 12,90 €. L’escriptora catalana d’origen marroquí llança una acerada crítica a la cultura de vel musulmana, que vincula aquest costum amb una raó identitària. El Hachmi es pregunta que, si és així, per què no el porten també ells, i comprova que per aquesta idea alguns l’han titllat d’islamòfoba.  

LUCIAN FREUD. Marc Holbon. Phaidon. 175 €. Una biografia visual de Lucian Freud, net del pare de la psicoanàlisi i inquietant pintor figuratiu, a través de fotografies, retrats, les seves pròpies paraules i les dels qui el coneixien bé. Una interessant oportunitat d’acostar-se a la seva intimitat des dels seus primers passos a Alemanya fins a la seva vida a Londres. 

MEDIOCRACIA. Alain Deneault. Turner. 19,90 €. Per l’autor francès el rigor i l’exigència han deixat de ser mesura d’un bon treball, i per això passa revista polítics, acadèmics o periodistes, arrossegat per la facilitat i les conveniències personals. El resultat és una societat de ciutadans mediocres.

EL PALAZZO INACABADO. Judith Mackrell. Siruela. 26,95 €. El ‘palazzo’ venecià Vernier va ser iniciat el 1750, però per diferents problemes va quedar a mig construir i inacabat fins que el 1910 la marquesa italiana Luisa Casati va decidir recuperar-lo. El 1938 va passar a mans de Doris Castelrose, una aristòcrata anglesa, fins que el 1948 el va comprar Peggy Gunggenheim, que el va fer seu de la seva fundació. 

POLÍTICA, per Júlia Regué

TOTA LA VERITAT. Ferran Casas, Gerard Pruna, Marc Martínez Amat, Neus Tomàs, Odei A.-Etxearte, Roger Mateos. Ara Llibres 19,90 €. Set periodistes de diferents mitjans de comunicació detallen els racons del procés i s’endinsen a la cuina del referèndum de l’1-O, l’enigmàtica marxa de Carles Puigdemont a Brussel·les i els plans alternatius a l’ungiment de Quim Torra com a president de la Generalitat. Una crònica periodística que resol incògnites dels últims dos cursos polítics.

La sala del Tribunal Suprem durant el judici al procés / Efe

UNA ESPAÑA MEJOR. Mariano Rajoy. Plaza & Janés. 21,90 €. El que va ser president del Govern durant sis anys i mig trenca el seu silenci després d’haver sigut desbancat per una moció de censura l’1 de juny del 2018. Rajoy ofereix un relat en primera persona de la seva etapa a la Moncloa i parla sense embuts de com va suportar el conflicte català, l’abdicació del Rei i el rescat bancari.

EL ENCARGO: UN ABOGADO EN EL JUICIO DEL PROCÉS. Javier Melero. Ariel. 18,90 €. Escriu per encàrrec –de l’editorial– sobre el que va ser un altre encàrrec: defensar els consellers Joaquim Forn i Meritxell Borràs davant els magistrats del Tribunal Suprem. L’advocat Melero detalla les sessions judicials que el van convertir en protagonista indiscutible pel seu tarannà a l’hora de noquejar les acusacions.

EL JUDICI DE LA MEVA VIDA. Jordi Pina. Columna. 15,90 €. L’advocat de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull descriu el periple judicial en el qual es veuen immersos els seus clients i reflexiona sobre l’exercici de la seva professió i la confiança en el sistema judicial. Un relat que ofereix interioritats sobre les sinergies entre les diferents defenses que van prendre la paraula en el judici al procés.

CATALUÑA. AÑO CERO. Ernesto Ekaizer. Espasa. 19,90 €. El periodista reconstrueix els diàlegs en el si del Govern de la Generalitat durant les 72 hores abans que el Parlament tirés endavant la declaració unilateral d’independència. Ekaizer porta a col·lació dubtes i desacords en la cúpula independentista i traça els malabarismes que pretenien esquivar el 155.

Albert Soler / Ferran Nadeu

ENSAYO GENERAL DE LA REVUELTA. Francesc-Marc Álvaro. Galaxia Gutenberg. 18,90 €. Una cuidada dissecció del procés sobiranista català que analitza el camí vertiginós que van emprendre les forces independentistes el 2017, fixant-se en les causes, condicions i circumstàncies puntuals que van engrossir la seva base d’adeptes des que el Tribunal Constitucional va impugnar part de l’Estatut.

LA FAMILIA FRANCO S.A. Mariano Sánchez Soler. Roca Editorial. 20,90 €. Una cronologia profunda, revestida de novel·la, que repassa la saga de la família Franco, revelant la seva fosca fortuna, els seus truculents negocis i una llarga llista de privilegis des de principis del segle XX fins a l’Espanya del 2019. Un capital que van aconseguir durant la dictadura i van amortitzar en democràcia.

ESTÀVEM CANSATS DE VIURE BÉ. Albert Soler. Sagesse. 14 €. Una recopilació d’articles del periodista publicats en el ‘Diari de Girona’ des de finals del 2016 fins a l’octubre del 2019. El compendi ofereix una radiografia de l’excessiva escenificació de l’independentisme en paraules d’un escriptor que no escatima contundència contra el procés. 

Franco i la seva neta, Carmen Martínez Bordiu, i el fill d’ella / Arxiu

A LOS QUE VIENEN. Manuela Carmena. Aguilar. 18,90 €. L’exalcaldessa de Madrid publica el seu primer llibre després d’haver dit adeu al consistori. Un relat en el qual es dirigeix a les generacions venidores perquè facin seus els reptes del progressisme en matèria d’educació, sexualitat, immigració, religió, ecologia i feminisme.   

MÚSICA, CINE, ARTS, CULTURA POP... per Ramón Vendrell i Marta Cervera

MATERIAL INFLAMABLE. Richard Lloyd. Contra. 21,75 €. Sabíem que és un guitarrista estratosfèric, però no que fos tot un personatge. El principal soci de Tom Verlaine a Television conta, com qui no vol la cosa, en un insòlit to zen, les seves terribles experiències psiquiàtriques i la seva gloriosa etapa de mer fan del rock, en la qual, gràcies a l’entusiasme i la barra arriba a alternar amb Jimi Hendrix, Keith Moon, John Lee Hooker i un llarguíssim etcètera. De passada, Lloyd ens endinsa al costat salvatge del Nova York dels anys 70, amb quarter general en el Max’s Kansas City primer i el CBGB després.

YO ELTON JOHN. Reservoir Books. 22,90 €. Si el gen de l’addicció existeix, Elton John en té dos. La superestrella es confessa bastant a tomba oberta, almenys en comparació amb la pel·lícula biogràfica ‘Rocketman’. Un altre cas de jove salvat d’un destí ‘nerd’ pel rock and roll. 

EL CLUB DE LECTURA DE DAVID BOWIE. John O’Connell. Blackie Books. 19 €. Dos anys abans de morir David Bowie va fer pública la (molt heterogènia) llista dels 100 llibres que més l’havien influït. Aquest volum no només glossa cada un dels títols, sinó que dona pistes sobre com van impactar aquestes lectures en l’obra de l’artista.

David Bowie / ARXIU

DAR LA CARA. UNA VIDA AL DESCUBIERTO. Paul Stanley. Es Pop Ediciones. 26 €. El membre fundador i ‘frontman’ de Kiss ens explica què s’amaga darrere del seu personatge de Starchild: un noi marginat, tímid i acomplexat. Però, ah, com Starchild va assolir les més altes cotes d’adoració i llibertinatge rockers. Memòries a l’estil Jekyll i Hyde escrites amb la col·laboració de Tim Mohr.

LEJOS DE HOLLYWOOD. Quim Casas. Editorial UOC. 21€. ‘50 películas esenciales del cine independiente norteamericano’, resa el subtítol d’aquest volum en el qual Quim Casas, crític cinematogràfic d’EL PERIÓDICO i professor de Comunicació Audiovisual de la UPF i l’ESCAC, perfila primer i dissecciona després un dels seus temes cinematogràfics favorits. Des de ‘Shadows’ (1959), de l’incomparable John Cassavetes, fins a ‘Zeroville’ (2019), de James Franco. ‘No están todas las que son, pero son todas las que están’. Una guia essencial no tant d’un corrent com d’una ètica i una actitud davant el cine.

EL TRAP. FILOSOFÍA MILLENNIAL PARA LA CRISIS EN ESPAÑA. Ernesto Castro. Errata Naturae. 20 €. ¿Què pot dir un doctor en Filosofia sobre una música de gueto? Doncs moltes coses, tantes com en caben a més de 400 pàgines. Castro analitza el trap espanyol des d’un punt de vista filosòfic i sociològic i el vincula amb la crisi no només econòmica d’Espanya. Un cas clar d’assaig que es desviu per intel·lectualitzar un fenomen impulsat per lògiques de carrer i comercials.

CON LAS HORAS CONTADAS. Gil Scott-Heron. Libros del Kultrum. 19 €.  Fragmentàries memòries d’un músic, narrador i poeta clau de la cultura afroamericana, facció contestatària. Els seus records d’infància i familiars són cosa bona (sense anar més lluny, el seu pare, el jamaicà Gil Heron, els va deixar plantats per convertir-se en el primer futbolista negre del Glasgow Celtic).

Il·lustració de ‘Rubianes solamente’ / Miguel Gallardo

RUBIANES SOLAMENTE. Pepe Rubianes / Miguel Gallardo. Random Cómics. 21,95 €. Miguel Gallardo(‘María y yo’)insufla amb els seus elegants i irònics dibuixos nova vida a alguns dels millors monòlegs de l’enyorat humorista Pepe Rubianes reunits en aquest llibre. Aquell aclamat i surrealista tiberi que es munten unes tapes, la seva irònica oda al treball o la seva visió del matrimoni comparteixen protagonisme amb altres textos i dibuixos inèdits del mort actor.

ASUNTOS DE VITAL INTERÉS. Eric Lerner. Alianza Editorial. 18,50 €. El subtítol és ‘Una amistad de cuarenta años con Leonard Cohen’, i d’això és del que fa una crònica l’escriptor Eric Lerner, company del canadenc des que van coincidir en un retir zen en els anys 70. El resultat és un acostament íntim i emotiu a Cohen.

EL CINE HABLA. LAS MEJORES FRASES DE CINE. Bienvenido Llopis. Notorius Ediciones. 29,95 €. Es pot obrir aquest llibre per qualsevol de les seves 300 pàgines amb la seguretat que hi haurà frases i diàlegs brillants. A la babalà, penúltima pàgina, de ‘Yo amé a un asesino’: –Si fueras un hombre buscarías trabajo. –Y si tú fueras un hombre te rompería las muelas. Cada fuetada verbal està il·lustrada amb el fotograma del moment en què es deixa anar.

MARVEL. ¡QUÉ HERMOSA ERES! Arturo González-Campos. Minotauro. 15 €. Amena introducció a l’infinit univers Marvel des dels orígens de l’editorial de còmics fins al present cinematogràfic dels superherois allà nascuts. 

AFP / JOEL SAGET / Leonard Cohen / 

VOCES. Nick Coleman. Blackie Books. 21,75 €. El crític musical anglès firma un assaig erudit i, al·leluia, emotiu sobre algunes de les millors veus de la música popular moderna. Atenció: millors des del punt de vista de la capacitat de transmetre emoció i una visió del món. No hi falta Joey Ramone, cosa que diu molt a favor de Coleman. 

CÒMIC, por A. A. 

EL BUSCÓN EN LAS INDIAS. Alain Ayroles y Juanjo Guarnido. Norma. 35 €. Guarnido, brillant dibuixant de l’aclamada ‘Blacksad’ (que amb guió de Díaz Canales els va valer el Nacional de Cómico 2014 i un Eisner), s’embarca amb el guionista francès rumb a les Amèriques del Segle d’Or per contar, en un relat rodó i ple de picardia, l’ambiciosa continuació de la història del Buscón que Quevedo va anunciar, però mai va arribar a escriure. També en edició numerada de luxe. 

OSAMU TEZUKA. EL DIOS DEL MANGA. Planeta / Ficomic. 25 €. Catàleg gairebé per emmarcar de l’exposició que fins al 6 de gener ofereix el MNAC sobre el creador d’icones del còmic japonès com Astro Boy. Considerat el ‘mangaka’ més influent, va renovar el mitjà després de la segona guerra mundial i va llegar obres mestres per a joves i adults com ‘La princesa caballero, ‘Adolf’ o ‘Fénix’. 

RUSTY BROWN. Chris Ware. Reservoir Books. 34,90 €. Torna l’autor d’obres mestres com ‘Fabricar historias’ i ‘Jimmy Corrigan...’, un dels dibuixants més innovadors i revolucionaris del panorama del còmic, que ha dedicat 16 anys a aquesta magna història poblada per gent corrent, que parla d’infància, adolescència, maduresa i l’arribada de la vellesa.     

Vinyeta d’‘El día de Tarowean’ / DÍAZ CANALES Y PELLEJERO

LA BALADA DEL NORTE 3. Alfonso Zapico. Astiberri. 18 €. L’autor de ‘Dublinés (Premio Nacional de Cómic 2012) tanca l’èpic relat que va començar fa quatre anys sobre la revolució minera del 1934 a Astúries. Una revolta que va fracassar banyada en sang i es va convertir en trist preludi de la guerra civil i que el dibuixant asturià aborda des de la història rigorosa i des de la relació fictícia entre el fill d’un marquès i la filla d’un líder miner.    

CORTO MALTÉS. EL DÍA DE TAROWEAN. CORTO MALTÉS. EL DÍA DE TAROWEAN.Juan Díaz Canales y Rubén Pellejero. Norma. 19,95 €. El tàndem Díaz Canales-Pellejero entrega una nova aventura del mític mariner creat per Hugo Pratt que acaba on va començar la primera història del personatge, ‘La balada del mar salado’, publicada el 1967. Un viatge al regne dels rajans blancs de Borneo, als Mars del Sud, a principis del segle XX. També en edició en blanc i negre (24 €).

ROMPEPISTAS. Rosa Codina. La Cúpula. 21,50 €. L’autora del Penedès va néixer el mateix any en què transcorre ‘Rompepistas’, la novel·la d’iniciació de Kiko Amat sobre els anys salvatges de l’adolescència en l’extraradi de Barcelona. I amb la seva adaptació debuta en el còmic per recórrer l’univers que habiten uns adolescents punks lligats a la música dels Clash, els Jam o Generation X.

Exposició de Tezuka al MNAC / Elisenda Pons

¡TIERRA TRÁGAME! Myriam Cameros i David Priego. Ediciones B. 22,90 €. Carxofes, espàrrecs, grans d’arròs, carbasses... encarnen una divertida, agredolça i reivindicativa sàtira de la societat actual, guanyadora del primer premi Bruguera de còmic, amb temes com el difícil accés dels joves al mercat laboral, els prejudicis racistes i la diferència de classes.

EL DÍA 3. Cristina Durán, Miguel Á. Giner i Laura Ballester. Astiberri. 18 €. Flamant Premio Nacional del Cómic 2019 per al relat de la lluita de les víctimes del tràgic accident de metro de València que va causar 43 morts el 2006. Els autors de ‘La máquina de Efrén’ es van basar en la investigació de la periodista Laura Ballester, que va denunciar el paper de les autoritats per eludir responsabilitats.   

EL VECINO. HISTORIAS. Santiago García i Pepo Pérez. Astiberri. 20 €. Davant la sèrie que Netflix estrenarà aquest final d’any, amb Quim Gutiérrez i Clara Lago, el guionista Santiago García (Premio Nacional per ‘Las Meninas’)i el dibuixant Pepo Pérez regalen al lector aquest àlbum d’històries, moltes d’inèdites, que enriqueixen el relat de les desaventures quotidianes de José Ramón i del seu veí, un superheroi del qual només importa l’humà que hi ha sota el vestit. Els tres primers volums de la sèrie es reuneixen ara en ‘El vecino. Origen’ (30 €).  

TOMAR REFUGIO. Mathias Énard i Zeina Abirached. Salamandra Graphic. 26 €. Énard, premio Goncourt 2015, i Abirached, celebrada autora libanesa d’‘El piano oriental’, sumen talents per teixir llaços entre l’Europa actual i l’Afganistan del 1945, entre Orient i Occident, en una història plena de musicalitat que parla d’amor, solitud i tolerància.

Vinyeta d’‘El día 3’ / Cristina Durán i Miguel Á. Giner

LA NOCHE QUE LLEGUÉ AL CASTILLO. Emily Carroll. Sapristi. 16,90 €. La creadora de l’inquietant ‘Cruzando el bosque’ torna amb un conte goticoeròtic que torna a provocar els nostres terrors i les nostres pors íntimes. Una noia amb cara i orelles de gat entra per matar la comtessa al castell del qual ningú ha sortit viu. Però entre totes dues sorgirà una fascinació luxuriosa i lasciva.    

EL VIEJO Y EL NARCO. Ricardo Vílbor i Max Vento. Evolution Comics. 12,35 €. Els autors valencians assumeixen el repte de contar una dramàtica història real, la d’un honrat i valerós avi de 77 anys, Alejo Garza, que el 2011 va plantar cara, sol i amb la seva escopeta de caça, als poderosos narcos que volien quedar-se amb el seu ranxo a Mèxic. «La finca o plom», li van dir. Un cas que es va convertir en símbol per no deixar-se doblegar d’un David davant un assassí Goliat.   

VICTUS 3. Carles Santamaria, Cesc Dalmases i Juancho Vélez. Norma. 17 €. Brillantor final a la trilogia èpica que, amb guió de Carles Santamaria, exdirector del Saló del Còmic de Barcelona, adapta la novel·la homònima d’Albert Sánchez Piñol, ambientada en la guerra de successió i que culmina, en aquest àlbum, amb el setge de la Barcelona del 1714.  

vinyeta de ‘Spirou. La esperanza pese a todo’ / Émile Bravo

SER AMADO. Javier Lozano. Fulgencio Pimentel. 25 €. Una història sobre l’amor romàntic i les seves conseqüències, construït a través de múltiples fils argumentals, amb històries dins d’històries, sobre secrets i mentides, la solitud en l’era de Tinder, la incomunicació en l’era de les xarxes socials, desig, dependència i pèrdua, totes emmarcades per caleidoscòpics fons com tapissos o vidrieres. Menció especial del 

Puchi Award 2018.

BATMAN ESPECIAL DETECTIVE COMICS 1000. VVAA. ECC Ediciones. 19,95 €. Amb una espectacular portada doble del gallec David Rubín (‘El héroe’) i amb introduccions del cineasta Nacho Vigalondo i el dibuixant Álvaro Martínez Bueno, aquesta edició especial del número 1.000 de ‘Detective Comics’, amb històries de diversos autors, és un dels títols que han celebrat aquest 2019 els 80 anys del Cavaller Fosc. També a ECC el volum ‘Detective Comics 80 años de Batman’ (39 €).  

FANTASIA, per Ernest Alós

FANTASIA

DUNE. Frank Herbert. Nova. 29,90 €. Nova edició de la novel·la de Frank Herbert amb il·lustracions de Sam Webster. Per descobrir l’inici de l’epopeia abans que arribi a les pantalles l’adaptació de Denis Villeneuve, presumiblement menys boja que la de David Lynch, o substituir un vell exemplar maltractat en edició de butxaca per un format per guardar molts anys.

LA MÀ ESQUERRA DE LA FOSCOR. Ursula K. Le Guin. Raig Verd. 24,95 €. Un altre regal. A la prestatgeria de l’aficionat al gènere, aquesta obra pionera de la ficció especulativa feminista, en traducció de Blanca Busquets i tapa dura. Tot i que torna a estar disponible la versió en butxaca en castellà de Minotauro.

EL ARCANO Y EL JILGUERO. Ferran Valera. El Transbordador. 23 €. És tot un plaer descobrir un autor amb molt futur des del minut zero: l’advocat barceloní Ferran Varela farà molt parlar; en dos anys, aquesta novel·la, total ‘grimdark’ amb contrapunt malenconiós, més dos llibres amb històries curtes.

Ursula K. Le Guin / Ap Benjamin Brink

JENNIFER MORGUE. Charles Stross. Insólita. 22,95 €. Els lectors del gènere es divideixen entre els que odien la intromissió de l’humor i els qui la prefereixen mil vegades a l’èpica engolada. Per als segons, la humorística segona entrega de l’‘Archivo de atrocidades’: monstres lovecraftians, James Bond i la informàtica convertida en màgia.

LA CIUDAD QUE NACIÓ GRANDIOSA Y OTROS RELATOS. N. K. Jemisin. Nova. 21,90 €. Abans d’endinsar-se en la trilogia de la ‘Tierra Fragmentada’, una bona manera d’introduir-se en la narrativa de l’autora més premiada en els últims anys és aquesta col·lecció de relats. Mons imaginaris sense oblidar mai l’experiència de l’autora com a dona afroamericana en combat amb el friquisme conservador dels EUA.

EL ÚLTIMO DESEO. Andrezj Sapkowski. Alamut. Molts descobriran aquest desembre els personatges de Sapkowski a través de la sèrie de Netflix ‘The Witcher’. Per recordar que no tot ve de la TV, ni del videojoc que es va inspirar en els llibres, es pot començar pel primer llibre de contes que els presenta o per la primera novel·la llarga, ‘La sangre de los elfos’.

Marlon James / taylor hills 

ALBA. Octavia E. Butler. Mai Més. 23,95 €. Injustificadament descatalogada en castellà, Mai Més recupera en català la primera part de la trilogia ‘Xenogènesi’, de la reivindicada autora afroamericana. Una humanitat al caire de l’extinció topa amb una civilització extraterrestre que fa de la hibridació entre espècies la seva pròpia identitat: la disjuntiva, colonització o mort.

LA CIUDAD Y LA CIUDAD / LA CIUTAT I LA CIUTAT. China Mieville. Nova / Mai Més. 21,90 / 23,95 €. Recuperada fa un parell d’anys per Nova i traduïda per primera vegada al català ara per Mai Més, aquesta novel·la negra situada a dues ciutats que viuen en paral·lel potser va estar inspirada al seu dia a Berlín o Belfast, però avui hi ressonen ecos d’una situació molt més pròxima.

Notícies relacionades

QUÉ DIFÍCIL ES SER DIOS. Arkadi i Borís Strugatski. Gigamesh. 16 €. Recuperació, en un format que deixa enrere l’austeritat en el format ‘marca Gigamesh’, d’un clàssic de la ciència-ficció russa. Quan discrepar del règim soviètic s’havia de fer entre línies: en aquest cas, utilitzant un historiador enviat com a observador a una societat extraterrestre d’aires medievals.

LEOPARDO NEGRO, LOBO ROJO / LLEOPARD NEGRE, LLOP VERMEL. Marlon James. Seix Barral / Empúries. 22,90 €. Intricada i exigent, però alhora renovadora: com convertir l’animisme africà en una mitologia inspiradora per a la fantasia èpica amb elements de novel·la de creixement. James ha passat del ‘true crime’ a la seva Jamaica natal a la ‘yuyufantasy’.