QUÈ ES POT FER AVUI A BARCELONA

Reteena 2019: un festival audiovisual pensat per als joves

Ofereix tallers, 'masterclass' sobre diversos temes, a més de cine, música i televisió

Destaquen la projecció de 'Your name', l'estrena de la sèrie 'Sapere aude' i un concert de bandes sonores

getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

3
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Els joves formen un dels sectors a què hauríem de parar més atenció. Representen el futur i aquells coneixements que adquireixin avui poden marcar les seves vides i professions. Per això cal animar-los a descobrir el món, que visquin experiències noves, que s’interessin per la cultura. En aquest sentit, una bona idea pot ser assistir al Reteena 2019, el Festival d’Audiovisual Jove de Barcelona que proposa tallers pràctics, ‘masterclass’, projeccions i altres actes perquè coneguin més a fons aquest sector. La Fàbrica de Creació Fabra i Coats acollirà avui i demà aquest esdeveniment pedagògic. Obrim bé els ulls i preparem-nos a descobrir l’apassionant món audiovisual.

La gent de FX Animation ens descobriran els efectes de ‘Blade Runner’. / RETEENA

Les ‘masterclass’: de ‘Blade Runner’ a Tarantino

Començarem per les ‘masterclass’, en què avui sabrem com es fan els efectes especials de pel·lícules com el clàssic Blade Runner (10 h) explicats per la gent de FX Animation; El Parlante analitzarà els vídeoclips de música urbana d’artistes com J. Balvin, Rosalía o Bad Bunny per descobrir els missatges que transmeten (12 h); els representants de l’Escola de Còmic Joso ens donaran les claus per poder fer un storyboard (guió gràfic) per a una pel·lícula (15.30 h) i a les 17 hores, ens portaran de viatge al Japó per mostrar-nos la varietat de gèneres, l’estil particular i la profunditat de les històries dels manga i els animes.

Podrem aprendre a fer un ‘storyboard’ com el de ‘Psicosi’. / RETEENA

Diumenge ens deixarem portar per la màgia del muntatge, un dels apartats més importants del procés audiovisual, com combinar els plans i utilitzar el so amb membres de l’associació de muntadors (10 h); Plató de Cinema analitzarà en profunditat l’obra del realitzador Quentin Tarantino i els mecanismes que utilitza en el seu cine (12 h) i, per acabar, els artistes de l’escola Cazcarra ens ensenyaran els seus trucs per crear maquillatges aterridors per a pel·lícules fantàstiques (15.30 hores).

Cazcarra ens ensenyarà els secrets del maquillatge del cine fantàstic. / RETEENA

Els tallers i un film nipó

L’apartat de tallers s’obre avui amb una iniciació a la interpretació impartida per Salva Soler, de l’Escola Eòlia (10 h), però també aprendrem a fer fotografia ‘low cost’ (12 h) amb l’ajuda de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, és a dir, a il·luminar amb materials quotidians sense necessitat de gastar grans sumes de diners o a fer ràdio creant el nostre propi podcast (15 h) amb l’ajuda de Whisky Bar. Diumenge començarà iniciant-nos en el món del doblatge descobrint els seus trucs i secrets (11 h), aprendre a crear un curt a partir de ‘stories’ d’Instagram (15 h) o fer la nostra pròpia pel·lícula amb material professional descobrint tot el que s’amaga darrere de les càmeres (15 hores).

ge. / RETEENA / Un dels tallers revelarà els trucs del doblat

Una altra secció molt interessant és la dedicada a diverses projeccions. Aquesta tarda es podrà veure la pel·lícula japonesa Your name (17 h), una original cinta nipona de Makoto Shinkai (l’autor de la recentment estrenada El tiempo contigo). Els protagonistes són dos joves, un noi de Tòquio i una col·legiala que viu al camp que descobreixen que, per un estrany fenomen, intercanvien regularment els seus cossos. L’arribada d’un cometa i les conseqüències del canvi climàtic també tindran el seu paper.

  

 

Televisió i música

Demà coneixerem el primer capítol de la nova sèrie Sapere aude (17 h), l’esperada continuació de Merlí. Carlos Cuevas interpreta el Pol, un jove que torna a les aules per estudiar Filosofia, i coneix una professora molt exigent (la nova Merlí, María Pujalte), que el motivarà. Nous companys, noves aventures d’aquests alumnes que han seduït els adolescents catalans i han posat de moda aquesta assignatura.

  

 

A les 18.30 hores tindrà lloc una taula rodona organitzada per adolescents.cat, en què joves talents de l’audiovisual català com Mireia Oriol ens parlaran de les bandes sonores de la seva vida. La música tancarà aquestes jornades amb un concert de clausura a càrrec de la Banda Simfònica de Barcelona (19.30 hores) en què repassarà les partitures de les pel·lícules Disney i altres films populars. Dos dies ideals perquè els adolescents, els teens, descobreixin els secrets i al·licients del sector audiovisual.

Notícies relacionades

  

 

‘Reteena 2019’

Lloc:  Fàbrica de Creació Fabra i Coats (Sant Adrià, 20).

Horaris:  dissabte i diumenge, a partir de les 10 del matí.

Preu:  de 4 a 8 (abonament per a dos dies) euros.

Més informació:  www.reteena.com