10 d’ag 2020

Anar al contingut

CRÍTICA DE CINE

'The report': antièpica contra la tortura

El 'thriller' protagonitzat per Adam Driver, des d'aquest divendres a Prime Video, es basa en l'odissea real d'un antic investigador del Senat nord-americà

Juan Manuel Freire

'The report': antièpica contra la tortura
ítem

The report ★★

Direcció: Scott Z. Burns

Títol original:  ‘The report’

País: Estats Units

Durada: 119 minuts

Any: 2019

Gènere: ‘Thriller’ polític

Estrena: 29 de novembre del 2019 (només a Prime Video)

«Basada en l’estudi del Comitè Selecte del Senat sobre el Programa de Detenció i Interrogatori de la CIA», avisa un missatge als crèdits inicials, en el que sembla l’anunci de l’adaptació més difícil de la història del cine. Perquè aquest estudi sobre les tortures de la CIA després de l’11-S arribava en la seva forma original a les 7.000 pàgines, tot i que la versió mostrada al públic, això sí, es va quedar en tan sols 525.

La pel·lícula de Scott Z. Burns, guionista habitual de Steven Soderbergh (que exerceix aquí com a productor), no és, en qualsevol cas, tant una adaptació d’aquest informe com una recreació de les dificultats de l’investigador Daniel L. Jones (Adam Driver) per dur-lo a terme i, després, treure’l a la llum amb el més petit nombre possible de ratllades.

Burns infon al procés la tensió d’un ‘thriller’ paranoic dels 70, però sense passar-se mai d’efectista, depurant les formes fins a un rigor gairebé àrid. Filma amb estil asèptic uns espais asèptics, sense vida, on, d’altra banda, es decideixen les vides de moltes persones. Com a ‘Spotlight’, un precedent clar, l’antièpica respon a una actitud ètica i política. El viatge es fa ardu, però és necessari fer-lo.