TOPONÍMIA POP

Les cases que van generar el so de Detroit

Les vivendes obreres de la ciutat eren prou àmplies per tenir un piano, i això va ser clau per al desenvolupament del gloriós soul de Motown

zentauroepp9673628 icult hitsville191018164517

zentauroepp9673628 icult hitsville191018164517

1
Es llegeix en minuts
Lucía Lijtmaer
Lucía Lijtmaer

Periodista

ver +

¿Què fa que una música sigui característica d’una ciutat en concret i no d’una altra? ¿Quines condicions específiques juguen un paper clau perquè es desenvolupés el tecno berlinès o el grunge de Seattle? Per descomptat, a més de la serendipitat, hi ha raons econòmiques, climàtiques i socials. D’entre tots els exemples, potser Detroit sigui l’urbs més evident, la que apareix com a ciutat metàfora de l’economia fordista. Detroit és la ciutat del motor que, al seu torn, va crear la seva pròpia banda sonora gràcies a l’enginy de Benny Gordy Jr, cervell darrere de la discogràfica Motown.

Però s’ha parlat poc de la influència de l’urbanisme per al desenvolupament del so de Detroit. Mentre investigava per a la seva biografia de Detroit, 'Onze in a great city: A Detroit story', David Maraniss va trobar una de les possibles claus. De tots els músics afroamericans que va entrevistar que havien arribat a treballar a les fàbriques del mig oest des del sud dels Estats Units -Alabama, Geòrgia, Mississipí-, important les seves tradicions orals de cors a les esglésies, de jazz i de blues, tots tenien una cosa en comú: tenien pianos a casa.

Notícies relacionades

¿Com era possible? Tot es remunta al tipus de cases en què vivien. A diferència d’altres ciutats fabrils amb gran quantitat de població afroamericana, on la gent vivia en apartaments, Detroit és una zona geogràfica molt àmplia, que ocupa 72 quilòmetres quadrats. Això va propiciar una peculiaritat: un tipus de construcció de casa unifamiliar de dues plantes, molt comuna a les ciutats del mig oest. Si tenim en compte que les fàbriques automotrius i les seves indústries subsidiàries proporcionaven un salari estable i cert excedent monetari, les noves famílies de Detroit van tenir la capacitat d’adquirir pianos a preus molt raonables al fabricant local, Grinnell Brothers. Un piano és possible en una casa unifamilar, però impensable en un apartament d’una família obrera de l’est.

Els pianos, la tradició oral, les esglésies, els excel·lents professors de música, les escoles públiques i la proliferació de clubs nocturns van ajudar a crear l’impuls perquè la ciutat del motor, la Motor Town, es convertís en el símbol musical de tota una època.