CLIMA DIFERENT

Estrena de la temporada del Liceu: l''oasi català' és història

Mentre la Casa Reial va assistir gairebé per complet a la reobertura del coliseu fa 20 anys, aquest dilluns no hi havia cap membre

zentauroepp50294962 icult liceu191007212509

zentauroepp50294962 icult liceu191007212509 / ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera

Després de la moció de censura de Ciutadans fracassada al Parlament de Catalunya alguns polítics de la Cambra catalana es van retrobar ahir a la nit al teatre del Liceu per commemorar els 20 anys de la reobertura del coliseu després de l’incendi que el va arrasar el 1994. Llavors, després de l’esforç conjunt de totes les administracions –Ministeri de Cultura, Generalitat, Ajuntament de Barcelona i Diputació de Barcelona–, la complicitat de la burgesia, fundadora i antiga propietària del coliseu, i els mecenes privats el món de l’òpera va celebrar el ressorgir del nou Liceu com a teatre públic. Aquell 7 d’octubre de 1999 la inauguració va estar presidida pels Reis d’Espanya i el president de la Generalitat Jordi Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola, i el president del Govern José María Aznar i la seva dona, Ana Botella, van compartir llotja d’autoritats. Aquell dia –era l’època de l’anomenat 'oasi català'– la reialesa espanyola hi va acudir gairebé per complet. Menys la infanta Cristina, que va optar per descansar després de la seva recent maternitat, van assistir al Liceu el príncep Felip, els ducs de Lugo i Iñaki Urdangarín.

Aquest dilluns cap representant de la Casa Reial ha acudit a la cita. El miratge de l’oasi s’ha trencat amb el procés, però en aquesta mateixa llotja els polítics van enterrar momentàniament les seves diferències per disfrutar de l’estrena d’aquesta producció de 'Turandot'. Quant al vestuari: elegància correcta, la justa, molt a la catalana. 

Salvador Alemany, president del patronat de la Fundació Liceu, va exercir d’amfitrió rebent les personalitats a l’entrada del teatre al costat de Valentí Oviedo, director general del coliseu. Quim Torra, president de la Generalitat, va arribar dels últims. A la llotja d’autoritats es va trobar amb José Guirao, ministre de Cultura; Meritxell Batet, presidenta del Congrés dels Diputats, i Ada Colau. Que l’alcaldessa de Barcelona acudís és una cosa digna de destacar ja que no sol assistir a la inauguració de la temporada. En aquesta llotja també hi havia María Luisa Carcedo, ministra de Sanitat, i Mariàngela Vilallonga, consellera de Cultura, així com Nuria Marín, presidenta de la Diputació de Barcelona, entre altres polítics. 

D’esquerra a dreta: Valentí Oviedo, director general del Liceu, María Luisa Carcedo, ministra de Sanitat; José Guirao, ministre de Cultura; Ada Colau, alcaldessa de Barcelona; Meritxell Batet, presidenta del Congrés dels Diputats; Salvador Alemany, president del Patronat del Liceu; Mariàngela Vilallonga, consellera de Cultura i Núria Marín, presidenta de la Diputació. / Álvaro monge

Notícies relacionades

El món de la cultura va comptar també amb una àmplia representació: el cineasta Isaki Lacuesta, el director 'furer' Àlex Ollé, compositors com Albert Guinovart, el veterà mestre Antoni Ros Marbà, actors com Sílvia Bel i Pere Arquillué, coreògrafes com Sol Picó i escriptors com Albert Sánchez Piñol. Poques figures de paper 'couché' a excepció d’Antonia dell’Atte. 

Fa quatre lustres just abans d’aixecar-se el teló es va interpretar 'Els segadors' i després l’himne d’Espanya, fórmula utilitzada en els Jocs Olímpics de Barcelona. Aquesta vegada, es va projectar un vídeo que recordava la història recent del Liceu que va ser rebut amb aplaudiments. Llàstima que Christina Scheppelmann, directora artística que va programar aquesta nova producció de ‘Turandot’, no hi hos. Intentarà venir quan el seu nou càrrec en l’Òpera de Seattle l’hi permeti.