LOCAL DE REFERÈNCIA

La llibreria Som Negra tanca

El llibreter Miguel Ángel Díaz ha anunciat que abaixa la persiana del local del carrer Aragó especialitzat en gènere policíac perquè no cobreix les despeses amb la venda de llibres

zentauroepp40177723 barcelona 18 09 2017 on barcelona reportaje sobre la apertur190930125706

zentauroepp40177723 barcelona 18 09 2017 on barcelona reportaje sobre la apertur190930125706 / ELISENDA PONS

1
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La llibreria Som Negra de Barcelona, especialitzada en novel·la policíaca, que va obrir físicament al carrer d’Aragó 108 fa dos anys, el setembre del 2017, ha anunciat aquest dilluns que es veu obligada a tancarMiguel Ángel Díaz, ha penjat un vídeo en el compte de Twitter de Som Negra en què, visiblement afectat, ha explicat els motius d’«una decisió difícil».

En el comunicat, Díaz explica que «els llibres venuts no cobreixen les despeses que el projecte necessita. Hi ha molta inversió d’energia, temps i diners». «Hem arribat a un punt de no retorn. No podem resistir més», afegeix el llibreter, que també agraeix també «la confiança i l’afecte» d’escriptors i lectors.

Díaz va crear fa set anys un projecte que naixia primer a través de la web. La seva voluntat era omplir un espai de referència per a l’amant del gènere negre que havia deixat orfe el 2015 la llibreria Negra y Criminal, del’emblemàtic Paco Camarasa (1950-2018) i recollint el seu testimoni. En el vídeo, el llibreter afegeix que no creu que sigui l’última llibreria que tanqui i recorda que «la cultura necessita ingressos per existir, per construir i enfortir la societat, tot i que en ocasions pensem el contrari».

Notícies relacionades

«El més lògic seria tirar el revòlver i posar-se les mans al cap, però sabem que tu no esperes que fem això, així que agafem aire i buidem el carregador», assenyala el llibreter. Per això, fins al 15 de novembre mantindran les portes obertes per liquidar els llibres en estoc. Tot i que Som Negra seguirà oberta a la web, la llibreria no acollirà més esdeveniments, tot i que sí els Sopars de Misteri. Les comandes pendents, ha informat, seran satisfetes sense cap problema.  

Amb veu entretallada, Díaz conclou que Som Negra ha sigut «un preciós somni fet realitat». «Ens veurem en el pròxim somni. Felices lectures en negre», diu acomiadant-se.