LA NOVA TEMPORADA MUSICAL

Lana del Rei, Neil Young, Wilco, Estopa, Manel...: els discos de la tardor

Astres pop, veterans del rock i icones de l'escena independent apuntalen una 'rentrée' discogràficament calenta

zentauroepp48402104 icult190826182551

zentauroepp48402104 icult190826182551

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto

La temporada de tardor continua concentrant gran part dels llançaments discogràfics de l’any, àlbums (físics i/o digitals) que serviran d’aliment per a les gires. Repassem els més destacats d’aquest últim quadrimestre del 2019.

Estrelles pop internacionals: després de les llargues esperes

Després del llançament, divendres passat, de ‘Lover’, de Taylor Swift, Taylor Swift,aquesta setmana li tocarà el torn a Lana del Rei amb ‘Norman Fucking Rodwell’. Un disc en què ha comptat precisament amb un còmplice de Swift, Jack Antonoff, en la composició.

Lana del Rei, al Palau Sant Jordi, l’abril del 2018FERRAN SENDRA /  / 

Altres dives pop tenen els seus fans menjant-se les ungles: La continuació d’‘Anti’(2016) de Rihanna, amb influències reggae, hauria d’estar a punt d’arribar; Adele, amb el desitjat ‘30’, i Dua Lipa, amb un segon àlbum cuinat amb un equip divers de productors (Nile Rodgers, Calvin Harris i Mark Ronson).La tornada de Mika amb ‘My name is Michael Holbrook’, al·lusió al seu nom real, és més concreta, ja que veurà la llum el 4 d’octubre.

Clàssics del rock: vitalitat al crepuscle

Obrim pas a dos cavallers honestos, Iggy Pop i Neil Young. El primer torna amb ‘Free’ (6 de setembre), un disc que, com insinua la cançó que li dona títol, ja publicada, el distancia del rock killer en benefici del paisatgisme contemplatiu. ¿Desil·lusió?Neil Young sí que està al cas de donar a la seva gent el que espera d’ell, i ‘Colorado ’(octubre) el mostrarà reanimant la seva vella amistat amb Crazy Horse.

Iggy Pop, el 2012 / FERRAN SENDRA

Robbie Robertson (ex-The Band) llançarà ‘Sinematic’ (20 de setembre), amb Van Morrison com a convidat.I un ampli assortiment de veterans (Keith Richards, Stevie Nicks, Emmylou Harris, membres dels Eagles) acompanyen Sheryl Crow a ‘Threads’ (30 d’agost), un àlbum que anuncia com l’últim de la seva carrera, atesa la seva intenció de llançar d’ara endavant temes solts.

En una altra estètica, The Curemaquina el seu primer àlbum en 11 anys, considerat per Robert Smith “fosc i intens” i s’espera vegi la llum abans de final d’any.I en el metal, altes expectatives per la tornada de Tool, 13 anys després, amb ‘Fear inoculum ’(30 d’agost).

Zona alternativa: madurs interessants i ‘indie’-trobadors

Les generacions del rock alternatiu i voltants estaran atents al nou treball de Pixies (‘Beneath the eyrie’, 13 de setembre), i al de Wilco (‘Ode to joy’, 4 d’octubre), l’avançament del qual, la mitja part recollida ‘Love is everywhere (beware)’, va veure la llum el mes passat. Beck mou peça amb ‘Hyperspace’, sense data confirmada però amb un ‘single’ disponible, l’eixelebrat ‘Saw lightning’, cuinat amb Pharrell Williams.

Wilco

Del Regne Unit vindran el segon disc de Liam Gallagher, ‘Why me? why not’, i la reaparició de Keane amb ‘Cause and effect’. Els dos àlbums sortiran el 20 de setembre. El fantasiós art-pop de Bat For Lashes tindrà continuïtat amb ‘Lost girls’ (6 de setembre), i Elbow donarà senyal amb ‘Giants of all sizes’ (11 octubre).

Més novetats sucoses vindran de la mà de cantautors com Devendra Banhart (‘Ma’, 13 de setembre) i Angel Olsen (‘All mirrors’, 4 d’octubre), de l’equilibrista antifolk Adam Green (‘Engine of paradise’, 6 de setembre), els entusiastes pop The New Pornographers (‘In the Morse code of brake lights’, 27 de setembre) i Mark Lanegan, l’ex-Screaming Trees (‘Somebody’s knockin’, 18 d’octubre). Sunn O))) defensarà la devastació de l’oïda occidental mitjana a ‘Pyroclasts’ (25 d’octubre)

Escena espanyola: un aniversari sense nostàlgia

Notícies relacionades

Entre els llançaments espanyolscal parlar d’Estopa i ‘Fuego’‘Fuego’, que veurà la llum el 18 d’octubre, en vigílies del seu 20è aniversari.Els Muñoz no celebren l’efemèride amb una recopilació, sinó amb cançons noves proveïdes del seu segell distintiu: rumba, rock, balades i marge per als experiments.

Manel / KIKU PIÑol

Seran notícia Amaral (‘Salto al color’, 6 de setembre) i la ‘triunfita’ Amaia (‘Pero no pasa nada’, 20), així com León Benavente (‘Vamos a volvernos locos’, 13 de setembre) i Viva Suecia (‘El milagro’, 4 d’octubre). En el pop en català, nou disc deManel, encara sense títol ni data, però confirmat per a aquesta tardor, com els de Pascal Comelade i Gertrudis. I el 4 d’octubre torna Mazoni amb un disc de títol prometedor: ‘Desig imbècil’.