LA NOVA TEMPORADA MUSICAL

De Billie Eilish a Estopa: els concerts de la tardor

L'últim quadrimestre del 2019 ofereix una àmplia desfilada d'estrelles pop globals i autòctones al Palau Sant Jordi, així com una intensa programació en el circuit de sales

fcasals47289712 barcelona  09 03 2019 concierto de billie eilish en el sant 190310130837

fcasals47289712 barcelona 09 03 2019 concierto de billie eilish en el sant 190310130837

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto

Amb els compassos baptismals del mes de setembre cauen els primers concerts d’una nova temporada que reserva un paisatge d’amplis contorns, amb 11 propostes al Palau Sant Jordi i una febril activitat en sales i clubs, amb marques com el Festival Internacional de Jazz de Barcelona, el Festival Mil·lenni, el Cruïlla de Tardor o el Suite Festival.

Estrelles internacionals: una estranya criatura

Una joveníssima (17 anys) i inquietant figura, Billie Eilish, saluda l’arrencada de la temporada amb un cop d’efecte: el seu concert del 2 de setembre, previst al Poble Espanyol, salta al Palau Sant Jordi, només sis mesos després de passar pel Sant Jordi Club, i les entrades, com llavors, ja s’han esgotat. Cita amb el seu tenebrós àlbum ‘When we all fall asleep, where do we go?’.

Per la sala gran de Montjuïc passaran tres figures internacionals més, el ‘crooner’ Michael Bublé (27 de setembre), el violinista ‘showman’ Ara Malikian (5 d’octubre) i un clàssic, el rocker ‘light’ canadenc Bryan Adams (11 de desembre).  

Ídols en castellà: del trap al ‘revival’ del rock radical basc

Seguint en el Palau Sant Jordi, una altra cara fresca,l’astre argentí del trap Paulo Londra en el seu debut a Barcelona (11 d’octubre), amb bombes comercials com ‘Adán i Eva’ en el seu historial. Estrenes a la sala de dues dones poderoses, Mónica Naranjo (24 d’octubre, Festival del Mil·lenni) i Vanesa Martín (15 de novembre), i tornades de Raphael amb el concert orquestral ‘REsinfónico’ (9 de novembre) i del rock urbà de Marea (30 de novembre).

Evaristo Pártamos, cantant dels ressuscitats La Polla Records / JOSÉ LUIS ROCA

Fer doblet al Sant Jordi estarà a l’abast de només dos grups: La Polla Records, llegenda del punk-rock radical basc dels 80, reapareguda després de 16 anys de repòs (25 i 26 d’octubre), i Estopa, en l’inici de la seva gira ‘Fuego’ (14 i 15 de desembre), després de quatre anys sense cançons noves i celebrant el seu 20è aniversari. És la primera vegada que els germans Muñoz aborden dues nits al Sant Jordi en un inici de gira.

Escena espanyola: tornades i comiats

Per l’annex Sant Jordi Club passaran els ‘triunfitos’ Ana Guerra i Cepeda (28 de novembre), així com Amaral (30 de novembre). Amaia presentarà el seu disc de debut en el Liceu (20 de desembre), dins d’un Festival del Mil·lenni que acollirà Ilegales  (Razzmatazz) iManolo García amb els concerts acústics al Palau (27 i 28 de desembre). L’excantant d’El Último de la Fila tancarà allà un periple per dos escenaris barcelonins més, el Tívoli (3, 4, 10 i 11 de desembre) i el Liceu (14, Suite Festival). En el Gran Teatre, la cita anual amb el Duo Dinámico (9 d’octubre).

La Casa Azul, a l’Apolo, el gener del 2018 / FRANK VINCENT

A l’Apolo recalaran el traper Yung Beef (7 de setembre), la gira de comiat de Burning (4 d’octubre) i A Contrablues (7 de novembre), i a Razzmatazz, La Casa Azul (18), La M.O.D.A. (15 i 16 de novembre) i Bad Gyal (30). En el pop en català, els focus apuntaran a la tornada de Manel (16 de novembre, Poble Espanyol, dins del Cruïlla de Tardor), Mishima (23 d’octubre, Liceu), Mazoni (25, Apolo) i, en el Sant Jordi Club, Zoo (1 de novembre) i al tancament de gira d’Els Catarres  amb orquestra simfònica (29).

Pop-rock internacional: sales a tota màquina

L’apartat de grans del rock l’encapçala el sempre teatral Alice Cooper en el Sant Jordi Club (8 de setembre). Aquesta sala acollirà Pixies  amb el seu flamant ‘Beneath the eyrie’ (23 d’octubre) i quatre plats de hard rock i metal: Amon Amarth (22 de novembre), Greta Van Fleet (26), Alter Bridge (4 de desembre) i Ghost (8).

Frank Black, capitost de Pixies, en el concert del grup al Sant Jordi Club del novembre del 2016 / FERRAN SENDRA

Notícies relacionades

L’Auditori del Fòrum acollirà el bruixot electrònic James Blake (27 d’octubre); l’Auditori del carrer de Lepant, Saint Etienne (9 d’octubre); el Palau, Glen Hansard (30) i el brasiler Djavan (14 de novembre), i el Coliseum, Lisa Stansfield (12 de novembre). Intensa activitat a Razzmatazz amb Eels (6 de setembre), King Gizzard and the Lizard Wizard (19 d’octubre), Primal Scream (4 de novembre), Mika (12), Vampire Weekend (24), The Waterboys (25) i Hot Chip (29). I a l’Apolo, amb John Illsley, exbaixista de Dire Straits (3 d’octubre), OMD (21 d’octubre), Mark Lanegan Band (28 d’octubre, Cruïlla de Tardor), The Divine Comedy (5 de novembre), Cigarettes After Sex (11 i 12) i !!! (Chk Chk Chk) (12 de desembre).

A Barts, reclams del Festival de Jazz com Manu Dibango (31 d’octubre) i Angelique Kidjo (19 de novembre). Dues figures de culte necessitaran creuar el terme municipal de Barcelona: Wilko Johnson (7 de setembre, Altaveu de Sant Boi) i, per primera vegada aEspanya, Southside Johnny & The Asbury Jukes, (11 d’octubre, Calella Rock Fest).