QUÈ FER AVUI A BARCELONA

La Festa Major de Sants acull des d'avui més de 400 actes en 13 espais

Els carrers es decoren recordant personatges o llocs històrics i dates assenyalades, entre altres temes

Destaquen els concerts de Landry el Rumbero, Hotel Cochambre, Homes Llúdriga i Santi Carulla

20190710 203433

20190710 203433

5
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Cada any es produeix el mateix relleu. Acaben les festes de Gràcia i, gairebé sense donar temps a recuperar-se, a Sants inicien les seves, que són més modestes però que reuneixen ingredients semblants. I avui s’inicia una nova aventura en aquest barri que es mantindrà fins a l’1 de setembre. En aquesta edició participen un total de 13 espais (un menys que l’any passat) entre carrers i places, amb unes 400 activitats previstes. Alguns dels temes amb què es decoren han sigut secrets fins a última hora però ara ja els podem avançar tots.

Un veí de la Casa Gran crea un fort per al museu de joguines. / SANTS 3 RÀDIO

Les decoracions de tots els carrers

Alcolea de Baix es convertirà en una escape room, mentre que la de Dalt recrearà l’alliberament de París a la segona guerra mundial, la Casa Gran serà un museu de joguines, La Farga seguirà en aquesta línia simulant un dòmino gegantí, Finlàndia serà presa pels personatges de Super Mario Bros i els pirates envairan Galileu. Guadiana recrearà una festa mexicana dels morts en la línia de la pel·lícula Coco, Papin recuperarà l’enyorat parc d’atraccions de Montjuïc, Robrenyo recrearà el cel i l’infern, Sagunt es convertirà en el Palau de la Música Catalana, Valladolid rememorarà l’obra del genial Dalí, Vallespir recordarà per mitjà del cine l’any 1984, en què van començar a decorar el carrer, i Vallespir de Baix homenatjarà les dones obreres que treballaven al barri reconstruint una fàbrica tèxtil.

Els misteriosos objectes de la ‘escape room’ d’Alcolea de Baix. / SANTs 3 RÀDIO

Els actes unitaris més populars

Començarem per repassar alguns dels actes unitaris més populars que avui se centraran en la tradició al parc de l’Espanya Industrial amb les Colles de Cultura Popular (gegants, tabalers, diables i castellers) i la lectura del pregó. Dilluns, en aquest mateix lloc hi haurà sardanes, l’actuació del pallasso Loco Brusca i l’entrega de premis als carrers guanyadors. Dimarts, els jardins de la Rambla acolliran la Festa de l’Aigua, per construir barcos i descobrir els cicles aquàtics i en aquest parc coincidiran un espai de joc, tallers infantils o de circ amb Ska Circus, l’animació de Landry el Rumbero i una activitat consistent a crear bombolles de sabó gegants. I, ja a la nit, els concerts dels inconformistes Hello Lilliput i les versions de cançons de tots els temps a càrrecd’Hotel Cochambre. El dissabte 31 hi haurà una diada castellera i un correfoc. El piromusical de focs artificials tancarà la festa el diumenge 1.

  

 

Durant tots aquests dies se celebren diverses competicions d’escacs a les Cotxeres i la Llibertat Santsenca i dijous, Joan Vilalta i la Cubana Band ompliran de ritme la plaça Bonet i Moixí cedint el testimoni divendres a Artistes Orientals, Espíritu Santa Cruz, New Generation, Muixeranga, Jam de l’Hortet, Kesol i Sandunguera. I l’últim dia, el diumenge 1, carreres populars i ciclistes des de carretera de Sants i Creu Coberta, a l’altura d’Olzinelles. Castellers de Sants organitzen concerts de tot tipus amb Quatrevents (gralles), Homes Llúdriga o EAM (rap), Adala (reggae), Ojo de Buen Cubero (mestissatge), Miquel de Puig (cantautor), Albercocks (rock ¡Disney!) o Cronopios (hip-hop), a més de projectar el film animat Spider-Man: un nou univers i, esclar, tallers i exhibicions de castells.

  

 

Els carrers s’omplen de música i activitats 

Però el veritable esperit de la festa rau en les activitats que preparen els veïns, de les quals en destacarem algunes. Alcolea de Baix ofereix sardanes, havaneres, una festa de l’espuma, jocs de química, swing i folk, mentre que la seva veïna de baix proposa una botifarrada, una sardinada, la nit punk (amb Revenja i Rud-Pride), rock (amb Litus-3 i Track’s Bar) i una guerra d’aigua. La Casa Gran obre els seus actes amb la discoteca mòbild’Albert Malla  i el seu Cocodril Club, però també rebrà el grup El Guateque i a tot un històric, Santi Carulla, així com recordarà La Ruta del Bakalao.

Els Castellers de Sants són un clàssic d’aquestes festes. / SANTS 3 RÀDIO

La plaça La Farga ha contractat la banda de versions Badulaque 80, els rumbers Dantuvi i als rockers Mala Vida però també organitza campionats de remigio, de parxís o concursos de dibuix o plastilina entre mongetades, xocolatades i paelles. A Finlàndia, la música també serà protagonista amb Despit (ska), la coral N’Clau Vocal o l’Orquestra Festa, però igualment podrà disfrutar-se amb l’espectacle teatral Improshow, els titelles Dancy amb Els animalets del bosc, la pallassa Xicana, diversos tallers (circ, moviment o cuina) i jocs de taula. A Galileu es pot ballar rock, salsa, rumba o revival però la gastronomia també els importa ja que preparen montaditos, sardinades, croquetades, botifarrades, vermuts, fideuà, truites i salsitxades. Ningú es quedarà amb gana.

  

 

El feminisme i els concerts

Guadiana ofereix diversos tallers (màscares, pinyates i reciclatge), danses populars i sopar mexicà amb tacos i en l’apartat musical portarà a BCN Soulrait, Decleratrix (disc), i dedica una nit al rock (amb Black Smoke, Xnight i Motorpriest) i una altra a la rumba (amb Newitas i Rumba Tarumba). Papin està marcada pel feminisme i dedica aquesta nit als ritmes caribenys però també s’apunta a les arts escèniques (amb l’espectacle poètic, musical i feminista Sisterhoods, la poesia infantil On és la sargantana? i Oye Polo, monòlegs amb les “filles il·legítimes de Bertín Osborne”, asseguren), el cine (un documental sobre la música veneçolana i dos curts de Buster Keaton) i fins i tot un taller de rap.

  

 

A Robrenyo ens conviden a un concert tribut als Beatles (amb Flaming Shakers) i rock and roll (The Surfin Burritos), la rumba de Los Desmadraos i Funkotenko i múltiples activitats infantils entre xocolatades i gimcanes. Sagunt organitza nits musicals temàtiques (ska i reggae, electrònica, petarda, jove, feminista, LGTBI o de versions), un trencadís sobre les reivindicacions femenines i un concurs de dolços. Valladolid presenta nits de ball, rumba, bachata i rock, un homenatge a la gent gran, un concurs d’allioli, ioga i una traca final. A Vallespir escoltarem country (i el podrem ballar), rockabilly, blues, folk, rock, havanes, música mestissa i organitzen la Festa dels Animalets. Paral·lelament, els veïns de baix també se centren en els diferents ritmes (rap, rumba, rock, punk, hip-hop i balcànics), però els preparen amb màgia, una paella solar i una tarda de poesia feminista. Una setmana per donar voltes sense parar pels carrers i disfrutar al màxim de les seves múltiples atraccions. 

Notícies relacionades

  

 

Festa Major de Sants

Lloc:  carrers i places del barri.

Horaris:  des d’avui, dissabte 24, i fins diumenge, 1 de setembre.

Preu:  la majoria dels actes són gratuïts.

Més informació:  festamajorsants.cat