NOVA ESTRENA DE LA SAGA

Cinc escenes motoritzades molt boges de 'Fast & Furious'

Tot i que els cotxes perden protagonisme a l''spin-off' 'Hobbs & Shaw', la saga ha brindat moments automobilístics inoblidables, a més de destil·lar veritable amor pel 'carro'

zentauroepp49306616 a todo gas tokyo race190802212334

zentauroepp49306616 a todo gas tokyo race190802212334

3
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

La pel·lícula que va donar el tret de sortida a la saga ‘Fast & furious’, ‘A todo gas’ (2001), explicava la senzilla història d’un policia que s’infiltrava en una banda d’atracadors aficionats a les carreres de cotxes. L’acció de la novena, l’acabada d’estrenar ‘Fast & furious: Hobbs & Shaw’,l’acabada d’estrenar ‘Fast & furious: Hobbs & Shaw’, comença quan un home biònic muntat en una motocicleta ‘transformer’ prova de caçar una dona que acaba d’inocular-se un virus capaç de destruir la humanitat. El que va començar com una imitació automobilística de ‘Li diuen Bodhi’, doncs, ha arribat a convertir-se en una variació de ‘Los Vengadores’ en què per volar els justiciers no utilitzen martells màgics o teranyines sinó, sobretot, cotxes mecànicament dopats.  

I bona part de l’èxit de la sèrie rau en la potència amb què s’ha conduït cap a l’epicentre del disbarat, ignorant les lleis de la física, la lògica i la cronologia –i tot el codi de circulació– per oferir-nos el tipus de carreres, persecucions, caigudes lliures, estimbades i xocs al volant dels quals en un món real ningú sortiria viu, aconseguit a tota hora un grau d’inventiva davant del qual l’única opció és treure’s el barret.

És cert que les pel·lícules basades en l’exhibició de filigranes sobre rodes són moltes. El que distingeix les del’univers ‘Fast & furious’és que els bòlids no són només mitjans de transport o armes de combat, sinó el passaport dels herois cap a la consecució del somni americà. Molt resumida, la història que explica la saga és la d’uns homes ordinaris que, quan es dediquen a cremar pneumàtic, poden fer coses extraordinàries. Els cotxes els proporcionen un espai segur, gairebé utòpic, en què les amenaces del món exterior no suposen un perill. Per a ells l’interiord’un Mustang o un ‘Lambo’ és com una església, un lloc que ofereix salvació i on els miracles són possibles. Al cap i a la fi, el que fan aquestes màquines no és del tot explicable per les lleis naturals. Pràcticament l’únic que no els hem vist fer a hores d’ara és arribar a l’estratosfera o viatjar al centre de la Terra, tot i que això podria passar a ‘Fast & furious 9’, que arribarà als cines l’any que ve.

Per amenitzar l’espera, a continuació repassem algunes de les coreografies motoritzades més icòniques –per la seva inventiva, el seu valor sentimental o la seva absurditat– ofertes fins ara per la saga.

Assalt: ‘A tot gas’ (2001)

Literalment, la seqüència que ho va començar tot. Tres Honda Civic negres decorats amb neons de color verd sota el xassís assalten un furgó en moviment. No està clar si el més inversemblant de l’escena és que un dels Civic es coli entre les quatre rodes del camió o que el botí sigui un carregament de reproductors de DVD. 

El ‘drifting’: ‘A todo gas: Tokyo Race’ (2006)

Un Ford Mustang Fastback de 1968, reequipat amb el motor d’un Nissan Slivia S15, s’enfronta a un Nissan 350Z en una competició de ‘drifting’ –bàsicament, avançar derrapant a través d’una successió de revolts tancats– al llarg d’un turó de Tòquio. Al final guanya el Mustang, per descomptat.

La caixa forta: ‘Fast & Furious 5’ (2011)

Al comandament de dos Dodge Chargers, Dom i Brian arrosseguen la cambra cuirassada d’un banc pels carrers de Rio de Janeiro. Al seu pas, la gegantina caixa forta sembra el caos i la destrucció, convertint dotzenes de cotxes de policia en làmines de paper d’alumini.

El tanc: ‘Fast & Furious 6’ (2013)

Un Anvil Mustang de 1969 és enganxat al canó del tanc que està a punt d’aixafar-lo i, mentre cau per un penya-segat, el cotxe tomba el vehicle militar. Al veure que Letty (Michelle Rodriguez) surt disparada al buit, Dom xoca el seu cotxe per sortir volant i agafar-la a l’aire.

Entre gratacels: ‘Fast & Furious 7’ (2015)

Notícies relacionades

En una de les plantes superiors d’un gratacel d’Abu Dhabi, Dom Toretto (Vin Diesel) i Brian O'Conner (Paul Walker) roben un Lycan Hyper Sport i, per escapar, volen al volant a l’edifici del costat. A l’aterrar descobreixen que els frens no funcionen. ¿Solució? Trepitjar a fons per volar cap a un tercer edifici.