CRÒNICA DE DANSA

'Torus', la fisicalitat del que és espiritual

El públic del Mercat, mig hipnotitzat, mig parat, mig sacsejat al veure els ballarins saltar incessantment, va aplaudir i va xiular entusiasmat la dansa molecular de Humanhood

torus simontang

torus simontang

2
Es llegeix en minuts
Valèria Gaillard

Sota un soroll eixordador, un volum saturat que perfora els timpans, apareixen cinc éssers indefinits, com rèptils, sobre un escenari inundat de fum, mig en penombra. Així comença 'Torus', de Humanhood, una peça que es va presentar dijous i divendres alMercat de les Flors (Festival Grec) com una reflexió sobre la divisió entre espiritualitat i física. Imbuïda de conceptes de física i termodinàmica, i inspirada per la investigació actual que es duu a terme en aquests camps científics que freguen la poesia per la manera com revelen la realitat, amb els seus mons paral·lels, ones que són com partícules segons es mirin i paradoxes com les del Gat de Schrödinger, la coreografia embolica l’espectador en una bombolla de ciència de ficció.

El tor, que dona nom a la peça, és una figura geomètrica en forma de dònut, un cercle que gira al voltant d’un eix amb un punt ancorat en el mateix pla. Doncs bé, els cinc éssers vivents exploren aquesta circularitat magnètica com un únic cos orgànic. Primer evolucionen a terra i progressivament se’n desenganxen per eixamplar els seus moviments. Sembla un viatge agònic cap a la individualització que passa per diferents estadis: des d’un avançar circular, amb moviments de tors i extremitats superiors, fins a una exploració de l’espai més àmplia, que desemboca en un salt espasmòdic i constant. Els ballarins estan absorts. Només al final tenen mirada, i aquesta es perd en l’horitzó del pati de butaques. Són elements a mercè de no se sap quina força física que els dona corda amb escassos moments de descans.

Espiritualitat oriental

Notícies relacionades

Júlia Robert Parés i Rudi Cole, els creadors d’aquest 'Torus' metafísic, s’inspiren en la tècnica del Moving Breath que es desgrana en moviments entrellaçats que travessen els cossos seguint la cadència de la respiració. La figura del lotus que adopten els éssers, acompanyada per un lleu sotrac del tors a ritme de mantra apunta aquesta “espiritualitat oriental” que és subjacent en la proposta. I després hi ha un moviment incessant que recorda el pul·lular de la matèria viva contemplada a través del microscopi. En aquest sentit, 'Torus' és una dansa molecular que sembla realitzar la unió tan anhelada en la física quàntica (la partícula) i l’astrofísica (l’univers). En qualsevol cas, l’espiritualitat es revela física, i tot es redueix a un joc de forces que aquest 'Torus' plasma amb tota la seva intensitat.

El públic del Mercat, mig hipnotitzat, mig parat, mig sacsejat al veure els ballarins saltar incessantment, va aplaudir i va xiular entusiasmat divendres nit aquesta proposta que neix feliçment d’una col·laboració catalanobritànica: The Place, Birmingham University, Roca Umbert, Fàbrica de les Arts, La Caldera, Centre de Creació, i AtriumViladecans.