EXPERIÈNCIES IMMERSIVES AL SÓNAR

A la Lluna des del Sónar+D

El festival de dia trenca pantalles i submergeix els espectadors en l'audiovisual

zentauroepp49116700 festival sonar  sonard  instalacion inmersiva desigual  foto190719200613

zentauroepp49116700 festival sonar sonard instalacion inmersiva desigual foto190719200613

2
Es llegeix en minuts
David García Mateu

Si l’estiu s’associa a sol i platja, el Sónar+D d’aquesta edició es podria recordar per totes les experiències immersives que ha ofert. Més enllà de l’aposta de Mediapro Exhibitions per la tecnologia capdavantera del Sonar 360º, els desenvolupadors més petits també han volgut mostrar els seus universos digitals a l’Inmersive Hub.  Com que no hi ha llei escrita, aquí cadascú ha imaginat el futur de l’audiovisual tal com ho podria haver somiat.

Per exemple, ¿qui ha dit que trepitjar la Lluna des de la Fira de Montjuïc no és possible? Amb només unes ulleres VR i uns comandaments, l’estand de la creadora Laurie Anderson i Hsin-Chien ha permès als assistents viure una experiència gairebé irrepetible amb el projecte ‘To the Moon’. Un viatge pel satèl·lit de la Terra en què l’astronauta tenia la capacitat d’interacció amb el que l’envoltava. Una fita per a la creació audiovisual que ha acabat per resultar un homenatge al 50è aniversari de l’arribada de l’home a la Lluna.

De les estrelles, al sofà de casa

Ara bé, per a aquells a qui moure’s no els motiva, l’Inmersive Hub també ha comptat amb artefactes que es poden disfrutar des del sofà o el llit. L’equip de l’empresa catalana Broomx Technologies ha presentat l’MK Player 360, un únic projector que transforma el sostre i totes les parets de l’habitació en pantalles gegants 360º. Si bé la idea original era destinar-ho a exposicions i esdeveniments, al final han trobat gairebé més demanda en sectors com el sanitari o l’hoteler i ja treballen per portar-ho a les llars, explica la seva desenvolupadora, Claudia Escribano.

Instal·lació immersiva en el Sónar+D / FRANK VINCENT

Notícies relacionades

Es pot destacar que l’equip d’Escribano no és la primera vegada que trepitja el Sónar+D. A l’edició anterior ja van aconseguir alçar-se amb el primer lloc de l’Startup Competition, després de deixar enrere 26 companyies més. Un reconeixement que aquest 2019 han volgut assolir altres creadors, com la companyia Nueveojos, de la realitzadora catalana Mariona Omedes. En el seu cas han presentat el Multilayer, un prototip en què cinc pantalles superposades generen una imatge 3D que, atenció, no necessita cap tipus d’ulleres. “És el sistema multicapa de Walt Disney, aterrat a les noves tecnologies”, simplifica Omedes.

Protagonistes artístics

Disfrutar de prototips sol ser l’habitual a fires i congressos. No obstant, al Sónar+D han sigut els assistents mateixos els creadors. L’exemple: Onionlab. Pintats per l’equip de Claudia Sahuquillo amb pintures fluor, els més aventurers del festival s’han pogut submergir en un circuit de miralls, túnels de dades biomètriques i un canvas de creació col·lectiva. L’objectiu del projecte ha sigut gairebé la moral del +D: fer descobrir tothom la seva capacitat de creació.