CREATIVITAT I TECNOLOGIA

Audiovisuals en 360 graus al Sónar+D

Una gran cúpula de 19 metres de diàmetre ofereix experiències immersives

zentauroepp49102201 c pula inmersiva sonar 360  foto frank vincent190717195826

zentauroepp49102201 c pula inmersiva sonar 360 foto frank vincent190717195826

2
Es llegeix en minuts
David García Mateu

Sentir-se submergit, agònic o realitzat en qüestió de segons no és senzill però sí possible. De la mà deThe Mediapro Studio, el Sónar+Dd’aquesta edició presenta un ‘fulldome’ de 19 metres de diàmetre que fa deles arts audiovisualsuna autèntica delícia per als sentits. Tota una experiència que converteix un objecte pla, com podria ser el cine, en una exhibició de 360º on s’entremescla el que és audiovisual, la música i el so en 3D. 

“La instal·lació ha requerit una tecnologia d’una envergadura molt important”, confessa el codirector del Sónar, Enric Palau. Tot un muntatge que ha quedat en mans de l’equip de David Xirau, director de Mediapro Exhibitions, la missió del qual a partir d’aquests pròxims tres anys serà acostar el públic a les últimes tendències audiovisuals. “Al final el sector va cap als mons immersius, on es desborda la pantalla vertical; tot per envoltar l’espectador”, resumeix la comissària del projecte,Antònia Folguera. 

Si bé les estrelles se solen mirar estirat a la platja, en aquest cas l’únic canvi d’attrezzo és la sorra per una alfombra. No hi ha ni tan sols butaques; només grans i petits coixins tirats per terra. És ajagut aquí on l’espectador disfruta de lesset peces d’artistes internacionals, l’objectiu de les quals és comú:fer vibrar. Sense text i sense missatge; només amb sons i imatges. Tota una hora de projecció 360ºon es perd la noció del temps.

Obres inèdites

Entre les projeccions previstes per a aquest dijous, divendres i dissabte (de 13 a 20 hores) destaca 'Factors', dels tecnòlegs japonesos Daito Manabe i Satoshi Horii, que l’han creat només a partir d’algoritmes. A més, també es pot esmentar la peça audiovisual 'Perception', obra de María S. Leiva i Miguel Arrieta, la qual “reflexiona sobre els conceptes de realitat i el que realment percebem”, relata la mateixa artista. 

Notícies relacionades

Sobre la capa interna de la gran cúpula també es projectaran l’obres 'Nebulae', de l’artista francès Joanie Lemercier; 'Chain opera',de Holly Herndon i Mat Dryhurst, així com peces de Vincent Houzé, Robot Koch i Mickael Le Goff, que presenten un viatge a través de l’espai-temps. A més, cada dia es podrà disfrutar de la creació en directe dela visualista Alba G. Corral i el músic Alex Augier.

Més enllà del Sónar360º

Ja fora de la cúpula, els assistents al Sónar podran disfrutar de la creació sonor-arquitectònica de l’artista Lucrecia Dalt. Mitjançant una peculiar distribució de diferents altaveus, la colombiana ha creat el 'Dazwischen', una peça també immersiva que converteix els espais del pavelló Mies van der Rohe en un multiescenari de “percepcions sonores”, avança l’artista.