INICI DE RODATGE

Woody Allen, a Sant Sebastià: "Si fos per mi, moriria en un plató"

El director presenta a Sant Sebastià el rodatge de la seva pròxima pel·lícula, però defuig parlar del boicot al qual ha sigut sotmès en els dos últims anys després de ser acusat d'abusos

zentauroepp49002327 us director woody allen poses during a photocall in the nort190709154441

zentauroepp49002327 us director woody allen poses during a photocall in the nort190709154441 / ANDER GILLENEA

5
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Fa uns anys, totes les estrelles de Hollywood volien treballar amb Woody Allen. Era el director dels repartiments de somni i tots els actors semblaven encantats d’aparèixer en una de les seves pel·lícules. Ara, el director s’ha convertit en un autèntic empestat en la indústria del seu país. No importa que hagi contribuït a instaurar un model de comèdia que ha servit com a punt de referència a totes les generacions posteriors a l’hora d’abordar el gènere. El MeToo va arrasar no només el seu prestigi, sinó també la possibilitat de continuar fent pel·lícules.

La seva última pel·lícula, ‘Día de lluvia en Nueva York’ acumula dos anys de retard després que Amazon, la productora, decidís no estrenar-la de moment. Va coincidir amb el moment en què Dylan Farrow va voler reobrir el cas dels suposats abusos dels quals va se ser víctima quan tenia set anys i que va ser desestimat per la justícia per falta de proves. Les actrius que havien treballat amb Allen van començar a renegar dels seus treballs, i tots els implicats en la seva última pel·lícula van decidir desvincular-se del projecte.

Resultava inevitable que aquests fossin alguns dels temes delicats que es tractessin en la roda de premsa de presentació de la seva nova pel·lícula que encara no té nom definitiu i que es rodarà a Sant Sebastià a partir de demà fins al pròxim 20 d’agost. A la compareixença hi han acudit Jaume Roures, de Mediapro Studios, productor de la pel·lícula, Woody Allen i els actors Elena Anaya, Gina Gershon, Wallace Shawn i Sergi López. Per descomptat, cap de les preguntes relacionades amb el boicot que ha patit el cineasta al llarg d’aquests últims dos anys han sigut contestades.

"No penso jubilar-me mai"

“No he pensat a jubilar-me mai”, ha manifestat Allen. “Des que vaig començar sempre he intentat centrar-me en la meva feina, sense importar què passés a la meva família o amb la política. No penso en moviments socials per tenir una visió profunda de les coses. El meu cine parla de relacions humanes, de la gent. I intento que hi hagi humor. Si fos per mi, moriria en un plató, cosa que pot ser que passi”.

Gina Gershon, en la presentació del rodatge / EFE / JAVIER ETXEZARRETA

Les actrius Elena Anaya i Gina Gershon han reconegut que es tracta d’una decisió molt personal treballar amb el director novaiorquès i que són perfectament conscients de les seves decisions. “Crec en la justícia. I com a actriu soc responsable de la meva carrera i jo he apostat per Woody Allen, per un guió meravellós i un personatge que és un somni, així que estic encantada de ser aquí”, declarava Anaya. “Viure als Estats Units ara és una bogeria. Hi ha molta rivalitat, molt d’odi, són temps salvatges. Un ha de canalitzar totes aquestes situacions. Soc molt conscient del tema de la dona, però estic encantada d’estar en un projecte de Woody Allen. Crec que el MeToo ha propiciat coses molt bones, però també ha de crear més discerniment i consciència en la gent”, completava la mítica actriu de pel·lícules com ara ‘Showgirls’.

Tampoc hem pogut saber gairebé res sobre la trama de la pel·lícula, més enllà que transcorrerà al Festival de Sant Sebastià i que tindrà un element romàntic. Amor i cine, dues de les constants en la trajectòria del veterà director en el que seria el seu títol número 50. “Hi haurà homenatges al cine i als festivals. Lamentablement, les dues coses es caracteritzen més pels aspectes comercials i les estrelles rutilants. No és una cosa que m’agradi especialment. Per això vull remuntar-me a aquell temps en què el cine era una qüestió artística”, ha manifestat Woody Allen.

Elena Anaya, en la presentació del rodatge / AFP / ANDER GILLENEA

Sempre s’ha dit que el director escollia els actors de les seves pel·lícules després de veure vídeos d’alguns dels seus treballs. En el cas d’Elena Anaya, la coneixia gràcies a ‘La piel que habito’, de Pedro Almodóvar. “Quan em van trucar per dir-me que Woody Allen estava valorant la possibilitat de treballar amb mi, no m’ho podia creure. I quan vaig llegir el guió em vaig quedar impressionada, perquè no havia llegit mai una història tan meravellosa”, ha manifestat l’actriu. “Ell és un geni, una llegenda, una persona entranyable i és un somni posar-me a les seves mans”. Sergi López, amb el seu humor característic, ha fet referència al seu qüestionable domini de l’anglès. “Té molt valor que m’hagi fitxat donades les meves limitacions”, ha dit fent broma. “Però tinc un personatge que és la bomba”.

Quarta pel·lícula amb Mediapro

Es tracta de la quarta pel·lícula que el director firma amb Mediapro Studios després de ‘Vicky Cristina Barcelona’ (2008), ‘Coneixeràs l’home dels teus somnis’ (2010) i ‘Midnight in Paris’ (2011). Jaume Roures ha declarat que és un plaer continuar la seva col·laboració amb el cineasta i que el pressupost és el que ha de ser (modest per a Allen però considerable per al productor).

En un moment en què als Estats Units tanquen les portes a Woody Allen, a Europa els hi mantenen obertes. ‘Un día de lluvia en Nueva York’ no es podrà veure a la ciutat que porta el seu nom, però sí a França, Alemanya, Itàlia i Espanya, on s’estrenarà la tardor vinent gràcies a la distribuïdora A Contracorriente.

Notícies relacionades

El director ha manifestat que no pensa que ens trobem en un moment de censura i que l’humor continua sent lliure, i que és l’única arma per poder sobreviure davant de moltes de les coses que passen tant en el terreny polític com en el personal. “No crec que sigui més difícil fer ara comèdia, al contrari. Quan la gent està tensa necessita riure més. En els últims anys hem disfrutat d’una fornada de còmics que han tret punta a molts aspectes proporcionant humor satíric de gran qualitat. Els mals temps van bé per a la comèdia. El riure pot ser obert o nerviós, però sempre és riure”.

Quan li han preguntat si se sentia decebut després que alguns dels actors haguessin renegat d’ell, Allen ha afirmat: "Jo soc un producte dels grans actors amb qui he treballat, m’emporto el crèdit de les seves grans interpretacions, he sigut un afortunat, sempre els he donat molta llibertat, jo sempre he sigut molt espartà a l’hora de dirigir-los. Ells fan grans interpretacions i jo m’emporto les floretes. Ells són l’èxit de les meves pel·lícules". 

Homenatge sense Bildu