ÒBIT

Mor Julián Rodríguez, editor de Periférica

L'escriptor, editor i galerista, mort als 50 anys, ha tingut un gran protagonisme en la difusió cultural

zentauroepp8186151 icult190628185411

zentauroepp8186151 icult190628185411 / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’escriptor, galerista i director literari de l’editorial Periférica, Julián Rodríguez, ha mort a Segòvia als 50 anys després de tenir un infart de miocardi al seu domicili a la serra de Segòvia. Nascut a Ceclavín, Càceres, el 1968, era el fundador, juntament amb Paca Flores, del segell Periférica, un dels referents de l’edició independent espanyola, que va néixer el 2006. Tot i que la seva aposta va començar sent la recuperació d’autors que mai havien sigut publicats en espanyol, aviat va ampliar el seu catàleg amb noms nous del panorama tant espanyol com llatinoamericà, entre els quals hi ha Vicente Valero, Rita Indiana, Yuri Herrera o Valentín Roma. El segell forma part del projecte d’editorials independents Contexto, que l’any 2008 va obtenir el Premi Nacional a la Millor Tasca Editorial.

El nom de Periférica també feia al·lusió a la situació excèntrica de la seva editorial respecte a Madrid, ja que la seva seu és a Càceres. En aquesta ciutat també va crear la galeria Casa Sin Fin, que acollia artistes i fotògrafs contemporanis i que el 2011 va obrir una nova plaça a Madrid. Per desgràcia, el gener de l’any passat Rodríguez es va veure obligat a tancar les dues galeries.  

En la seva faceta com a escriptor, Rodríguez va publicar el seu primer poemari l’any 2000, ‘Nevada’, i un any més tard va arribar el seu debut a la novel·la amb ‘Lo improbable’, una història en què explorava la dificultat de les relacions sentimentals amb freqüents al·lusions tant a la cultura popular com a la filosofia.

Notícies relacionades

També és autor d’‘Unas vacaciones baratas en la miseria de los demás’ (2004) amb qual es va alçar amb el Premi Nou Talent (FNAC), o ‘Cultivos’ (2008), en què va barrejar el passat amb el present per reivindicar els seus origens com a fill de camperols extremenys, i el seu procés de formació i aprenentatge amb múltiples autors i viatges.

A més, l’extremeny també va ser guardonat amb el Premi Ojo Crítico de Narrativa el 2006 amb ‘Ninguna necesidad’. En la seva trajectòria com a escriptor també destaca el volum amb tres novel·les curtes ‘L’ombra i la penombra’ (2002). L’editor i escriptor era parella de la també editora Irene Antón, del segell Errata Naturae, i germà del periodista Javier Rodríguez Marcos.