682 MILIONS D'EUROS

Un fons d'inversió compra la cadena de llibreries més gran dels EUA

Elliott, propietària de Waterstones al Regne Unit, vol reflotar el negoci de la venda física de llibres

undefined48523732 file   this aug  31  2017 file photo  shows a barnes and nob190607180931

undefined48523732 file this aug 31 2017 file photo shows a barnes and nob190607180931 / Gene J Puskar

1
Es llegeix en minuts

El fons d’inversió Elliott Management ha anunciat aquest divendres un acord de 683 milions de dòlars (602 milions d’euros) per adquirir Barnes & Noble, la cadena de llibreriesmés gran dels Estats Units.

Elliott, que l’any passat va comprar la britànica Waterstones, controlarà així els líders del mercat minorista de llibres tant al Regne Unit com als EUA.

Barnes & Noble fa temps que discutia una possible venda del seu negoci, llastat per la pressió d’Amazon i de llibreries independents. L’empresa va presentar fins i tot el seu propi lector digital, Nook, per competir amb el Kindle d’Amazon però no va tenir èxit.

El fundador i president de Barmes & Noble, Leonard Riggio, va destacar sobre la venda l’èxit que ha tingut Elliott a l’altre costat de l’Atlàntic amb Waterstones i va defensar que estan preparats per fer créixer la cadena nord-americana en els pròxims anys.

El conseller delegat de Waterstones, James Daunt, assumirà aquest mateix càrrec a la cadena nord-americana, tot i que els dos negocis continuaran operant de forma independent. 

Vendre llibres

Barnes & Noble compta amb 627 establiments repartits per tot el país, un actiu que va destacar Daunt en la nota, en què va avançar que, davant la competència digital, pensa invertir en aquestes instal·lacions físiques com el millor lloc per vendre llibres.

Elliott pagarà per l’empresa uns 683 milions de dòlars (incloent-hi el seu deute), un preu de 6,50 dòlars per acció que suposa una prima del 43% respecte al seu valor mitjà durant els deu dies anteriors al 5 de juny, quan van començar a sorgir rumors sobre l’operació.

Notícies relacionades

Els títols de Barnes & Noble havien perdut fins aleshores prop d’un 25% des del començament de l’any, continuant amb la caiguda que la seva cotització experimentava des dels seus millors moments el 2006, quan les accions van arribar a canviar-se per sobre dels 30 dòlars.

Dijous, enmig de rumors d’una venda imminent, els títols havien pujat amb força i aquest divendres, després de fer-se oficial l’operació, creixien més d’un 10%. La venda encara ha de ser aprovada pels reguladors i accionistes i, segons les empreses, s’hauria de tancar en el tercer trimestre d’aquest any.