Art

Un 'monet' és venut per 110 milions de dòlars en una subhasta de Sotheby's

La venda del 'Meules' és 44 vegades més costosa que l'última pintura subhastada per la casa Christie's el 1986

FILES  In this file photo taken on May 02  2019 Sotheby s officials stand near one of Claude Monet s Meules during a media preview  for Sotheby s Impressionist   Modern Art and Contemporary Art auctions  in New York  - Monet s painting Haystacks Series   Meules  from 1890  was sold for  100 7 million at Sotheby s New York  setting a record for Monet and for any work of Impressionist Art   Photo by Don Emmert   AFP    RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

FILES In this file photo taken on May 02 2019 Sotheby s officials stand near one of Claude Monet s Meules during a media preview for Sotheby s Impressionist Modern Art and Contemporary Art auctions in New York - Monet s painting Haystacks Series Meules from 1890 was sold for 100 7 million at Sotheby s New York setting a record for Monet and for any work of Impressionist Art Photo by Don Emmert AFP RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION / DON EMMERT (AFP)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’obra ‘Meules’, pintada per Claude Monet el 1890 i que forma part de la sèrie ‘Pallers’, va marcar un nou rècord de l’artista al vendre’s per més de 110 milions de dòlars en una subhasta celebrada a la seu novaiorquesa de Sotheby’s.

La peça, considerada una de les icones de l’impressionisme, havia sigut taxada pels experts de la casa de subhastes en uns 55 milions de dòlars, un preu que va superar pocs segons després de sortir a la venda en la tanda d’art modern i impressionista de Sotheby’s de la temporada de primavera.

Després d’una licitació que es va allargar durant més de vuit minuts en què van participar sis postors,‘Meules’ va arribar a un preu de martell de 97 milions de dòlars, una suma que arriba fins als 110,7 milions de dòlars –el doble de l’estimat– després de sumar-li impostos i comissions.

Els 110 milions són 44 vegades el preu que va aconseguir l’última vegada que la peça va sortir a la venda en una subhasta de Christie’s celebrada a Nova York el 1986, i també marca un rècord per a qualsevol obra del corrent impressionista.

Sèrie ‘Pallers’

Aquesta pintura és una de les poques de la sèrie ‘Pallers’ de Monet que han sortit a subhasta aquest segle i que fins i tot és propietat privada, ja que de les 25 obres que la conformen, un total de 17 ja estan en mans d’institucions públiques, entre les quals, el Museu Metropolità de Nova York, el Museu d’Orsay a París, i l’Institut d’Art de Chicago.

‘Meules’ va ser adquirit inicialment per la distingida i acabalada família Palmer, de Chicago, directament del representant de Monet en la dècada de 1890.

Una altra de les obres protagonistes de la subhasta va ser ‘Femme au chien’, de Pablo Picasso, el valor del qual s’estimava entre els 25 i els 30 milions de dòlars, però que es va vendre per 54,9 milions de dòlars després d’arribar a un preu de martell de 48 milions.

Pintat el 1962, l’obra és un retrat del seu gos Kaboul i de la seva segona dona, Jacqueline Roque, amb la qual va estar casat fins a la mort de l’artista el 1973, i és l’obra de Picasso posterior al 1960 que més preu ha aconseguit en una subhasta.

Una altra peça de l’espanyol, ‘Mousquetaire a la pipe’ (1968), tot just va complir les expectatives dels experts de Sotheby’s, al vendre’s per 20,7 milions de dòlars amb impostos i comissions incloses.

Es tracta d’un dels exemples d’una sèrie de pintures en la qual Picasso va utilitzar la figura del mosqueter, que li permetia escapar-se de les limitacions dels subjectes retratats en l’art contemporani alhora que explorava temps passats.

També es va marcar en la subhasta de Sotheby’s un rècord per a l’uruguaià Joaquín Torres García. La ‘Construcció en blanc’ del qual, amb un valor que es calculava entre els 3,5 i 4,5 milions de dòlars, arribava fins als 3,4 milions.

A més, el ‘Nature morte à la chaise et aux glaïeuls’ de Picasso, d’un valor estimat entre 4 i 6 milions de dòlars, es va vendre per prop de 4,6 milions, mentre que l’escultura ‘Personnage’ de Joan Miró va ser comprada per 5,9 milions de dòlars, dins dels 5 a 7 milions previstos pel personal de la casa de subhastes.

Notícies relacionades

La decepció més gran de la nit va ser per al colossal quadre ‘Joves de Bacus’, de 6 metres de llarg i 3,3 d’alt i que està considerada com l’obra més important del francès William Bouguereau.

L’obra no va trobar comprador al no superar les licitacions els 18 milions de dòlars, malgrat que el seu valor estava entre els 25 i 35 milions de dòlars, segons els taxadors.

Temes:

Art