QUÈ FER AVUI A BARCELONA

Xarim Aresté obre el nou cicle de concerts íntims d'en-Canta-dos

El mes que ve s'apuntarà a aquesta cita El Niño de la Hipoteca i, al juliol, actuaran els toledans Veintiuno

Són recitals per a un públic reduït que inclouen una entrevista i es difonen trossejats per les xarxes socials

35420098 59

35420098 59 / ELISENDA PONS

6
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

En-can-tats, entu-si-as-mats, pri-vi-le-giats... Així se senten els primers espectadors que han tingut la fortuna d’assistir als concerts inicials del cicle en-Canta-dos, una original proposta que combina els recitals íntims d’artistes ascendents amb una innovadora promoció i difusió a les xarxes socials i Internet. Sempre és un plaer escoltar els teus músics preferits, que encara és més gran quan ho fan en un ambient reduït, es poden sentir més lliures que mai i cantar-te mirant-te als ulls, com si fossis l’únic que els escolta. És una experiència única que mai oblidarem.

Del punk a la cançó d’autor

Després de les seves tres memorables primeres cites ara arriba la següent ronda d’en-Canta-dos que ofereix nous i atractius al·licients per als amants de la música de qualitat. I aquesta tarda, a les vuit, tindrem l’oportunitat de disfrutar de Xarim Aresté, un músic de Flix que, amb només 13 anys, va muntar una banda de punk, Ratera, i també va formar part de grups com Dog Hair o Mala Sangre. Després d’establir-se a Barcelona, va descobrir la rumba postmoderna, però també va experimentar amb la música garatge i el més pur rock’n’roll.

  

 

Amb el temps s’ha convertit en un experimentat cantautor d’aquells que saben arribar-te a l’ànima i ho demostrarà interpretant davant dels assistents els temes del seu nou disc, ‘El nus i altres móns’, en el que assegura que “Per fi ha arribat el temps de les flors”. El lloc on se celebrarà aquesta trobada no és una sala de concerts, sinó que resulta molt més original: l’estudi Blind Records (Pallars, 84), on ha gravat els seus dos últims compactes. Més íntim gairebé impossible. Estarà ell sol amb la seva guitarra, despullant el seu repertori més recent, i ¡a la peixera de l’estudi! amb el públic assegut al voltant. Només ha presentat aquest treball a la Sala Apolo i aquest serà el seu segon concert. El disc acaba de sortir a la venda a Spotify.

  

 

Entrevista i xarxes socials

Com ja és habitual a en-Canta-dos, Xarim intercalarà les seves cançons amb les preguntes que li realitzarà la periodista musical Núria Martorell, algunes que han formulat els seus fans i la que Mikel Izal (el cantant de la banda Izal), li ha deixat ja a les xarxes perquè se la vagi pensant: “¿Què és el que t’inspira més, en quina època de la teva vida ets més creatiu, en l’alegria o en la tristesa?”. Una altra de les particularitats d’aquest cicle és que cada convidat deixa un detall per al següent artista que li és entregat al final de l’acte. En aquest cas, la cantautora Ju li va deixar coma obsequi un dels seus discos i dues petites pinces per als cabells.

El Niño de la Hipoteca, en una imatge recent. / ELISENDA PONS

Copia i enganxa de cançons

La següent data que hem de reservar és el dimecres 19 de juny, quan podrem disfrutar del talent d’El Niño de la Hipoteca,  nom artístic de Gui Cortés, que serà a L’Oncle Jack (Roselles, 32. L’Hospitalet de Llobregat) el 19 de juny, un local que li resulta molt familiar, ja que hi ha actuat en nombroses ocasions. És tot un personatge, que es va donar a conèixer com un CantauTuber, ja que va ser un dels primers cantants que va sorgir de YouTube. Aquest cantautor del Guinardó va començar tocant al metro i en petits locals i va sorprendre amb ‘Que te vaya bien’, una crònica inesperada d’una ruptura però, sobretot, amb ‘Copypaste’, una divertida recopilació composta per 42 fragments de cançons populars de tots els temps unides enginyosament.

  

 

En el seu recital només estarà acompanyat per la seva guitarra i recuperarà el seu animat repertori, i ens revelarà la seva última cançó, ‘Yonki’, Serà una oportunitat per conèixer-lo en la distància curta i disfrutar del seu humor en un registre molt diferent al del seu últim concert a Barcelona, en què va tocar amb tota la seva banda i amb un bon llistat de convidats. Aquí ens quedarem amb la seva essència.

  

 

Un himne contra el ‘bullying’

Al juliol podrem descobrir  els toledans Veintiuno, un grup jove ascendent que destaca per la qualitat de les seves cançons i la potència del seu directe. El seu estil es podria definir com a música pop amb un embolcall melòdic, però que també utilitza la ràbia quan és necessari. Acaben de publicar ‘Gourmet’, amb Santos&Fluren (els productors musicals d’en-Canta-dos), amb petites joies com  ‘Dopamina’. 

  

 

Un dels seus millors treballs és El Desfile, un himne contra el ‘bullying’ i l’assetjament escolar atapeït de retrets cap als assetjadors, però també amb un espai per a la reflexió i un ànim constructiu. I una primícia: a la tardor, ja quan tornem de vacances, la pròxima convidada serà l’actriu Manuela Vellés (‘Caótica Ana’, ‘Camino’) que, després d’una intensa carrera cinematogràfica i televisiva, acaba de debutar com a cantant amb ‘Subo bajo’ amb temes com ‘No me ves’. La data exacta encara està per determinar.

  

 

Un projecte original i interactiu

En-Canta-dos sorgeix de la unió de tres especialistes musicals amb molta imaginació: la periodista Núria Martorell i els seus dos companysSantos & Fluren, productors de músics tan destacats com Sidonie o Iván Ferreiro. Ella condueix la trobada amb els artistes que expliquen les seves intimitats, mentre que el duo s’ocupa del muntatge de les cançons perquè tot soni de meravella. És una plataforma per recolzar els músics emergents, així com per buscar la manera ideal de mostrar-los al públic jove, que ja ha incorporat la tecnologia a les seves vides. Per això també es demana la interacció dels espectadors perquè gravin amb els seus mòbils les primeres cançons i contribueixin a viralitzar el concert. Les xarxes socials tenen un paper primordial en aquesta promoció. Santos & Fluren trossegen cada esdeveniment adequant-lo a formats pensats per a cada un d’ells.

Els artífexs del projecte: Núria Martorell i Santos & Fluren. /  / NOEMÍ ELÍAS

Ara que ja porten tres mesos d’experiència és el moment de començar a fer balanç. Els organitzadors expliquen que aquests esdeveniments estan “sorprenent tant els grups que hi participen com al públic, que se sent privilegiat. Que només hi hagi una trentena de persones permet un clima íntim i una activa interacció que tots agraeixen. Els fans no estan acostumats a tenir a un sol pam els seus ídols, a escoltar com parlen de temes profunds i divertits, i que fins i tot contestin preguntes que ells mateixos han formulat.” En aquest sentit, les primeres reunions han resultat sorprenents: “A 'Lágrimas de sangre’ els preguntem per l’acusació d’assetjament que va patir un dels seus integrants, Microbi, i va agrair que se li donés l’oportunitat d’explicar-se. Les Maruja Limón es va animar a parlar sobre el paper de la dona en la música, i van ser molt clares. A Ju li vam proposar un joc que consistia que expliqués què li inspiren una rastellera de paraules que, com el seu nom artístic, comencen amb la síl·laba "ju" (justícia, joventut...) i va estar molt inspirada”.

  

 

Els millors moments

Respecte a la incidència que està tenint a les xarxes socials, també els resultats són positius: “El material de vídeo que anem penjant de manera dosificada, sota la cuidada i elegant producció musical de Santos&Fluren, cada vegada té més acceptació i visibilitat. És un luxe que tots els que hi han passat fins ara s’hagin ofert a oferir-nos en primícia cançons del disc que encara no havien tocat en directe. De moment, la peça estrella, la que més visites té, és ‘Adoro’, l’insistent bis que els assistents al concert de Maruja Limón els van reclamar i que elles van interpretar amb una intensitat i emoció que, per sort, ha quedat reflectida en un vídeo”.

  

Notícies relacionades

 

Les entrades només valen 10 euros i gairebé sempre inclouen una consumició. Es poden adquirir a la web d’en-canta-dos.com, però convé afanyar-se, ja que l’aforament és molt, molt limitat i s’esgoten com per art de màgia en molt poc temps. L’encanteri, l’encant continuarà...

en-canta-dos: Xarim Aresté

Lloc:  Blind Records (Pallars, 84).

Horaris:  avui, dimarts 7, a les 20 hores.

Preu  10 euros.

Més informació:  www.en-canta-dos.com