CONGRÉS INTERNACIONAL DE LA LLENGUA ESPANYOLA

Vargas Llosa critica amb ironia López Obrador

Per al narrador, el president mexicà s'hauria d'haver enviat a si mateix una carta sobre la situació dels pobles originaris

zentauroepp47523754 graf1036  c rboba  argentina   27 03 2019   el escritor peru190327184145

zentauroepp47523754 graf1036 c rboba argentina 27 03 2019 el escritor peru190327184145 / Mariscal

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Mario Vargas Llosa no podia quedar-se al marge de la controvèrsia entre Mèxic i Espanya. A l’inaugurar el VIII Congrés Internacional de la Llengua Espanyola (CILE) a la ciutat argentina de Córdoba, l’autor de 'La ciudad y los perros’ va considerar que Manuel López Obrador li hauriad’haver enviat a ell mateix” la carta que li va remetre a Felip VI i al Papa relacionada amb la necessitat de demanar perdó per les desgraciades conseqüències de la conquesta. “Tinc la impressió que el mandatari mexicà s’ha equivocat de destinataris”.

El narrador va assenyalar en aquest sentit que López Obrador hauria de respondre a la pregunta de “per què Mèxic, que des de fa 200 anys és independent i sobirà, encara té tants milions d’indis marginats, pobres, ignorants i explotats.” En to irònic va afegir: “Tant de bo que quan acabi el mandat els indis mexicans tinguin millors condicions de vida, que hagin obtingut gràcies aquesta gestió millors oportunitats, més educació.”

"Injustícia proverbial"

Notícies relacionades

Per al narrador peruanoespanyol“cap país ha resolt aquesta injustícia proverbial”que afecta les comunitats originàries, principalment a Guatemala, el Perú, Bolívia i el Paraguai. Vargas Llosa va lamentar al seu torn que López Obrador “no sembli informat que les grans matances d’indis” no van ser només perpetrades “durant els anys colonials”, sinó que en alguns països “es van cometre” durant l’era republicana, com a l’Amazònia. “Aquest problema l’hem de resoldre i no està allà en el passat, no és un problema dels espanyols d’avui, aquells que es van quedar a Espanya, sinó que afecta fonamentalment els espanyols que van venir i es van quedar aquí. És a dir, als avis, besavis i rebesavis de López Obrador i els meus i de milions de llatinoamericans que ens sentim orgullosos de tenir avantpassats espanyols i ser profundament llatinoamericans”.

Felip VI l’havia precedit en l’exercici de la paraula. El Congrés, va assenyalar, ha de ser “la celebració de la fraternitat hispanoamericana” i la renovació del compromís per integrar diversitats. “¡Visca la nostra llengua!  ¡Visca la nostra germandat”. Amb una orella en la cursa del dòlar que sacseja l’economia i un altre en el que deia el monarca, el president amfitrió, Mauricio Macri, va dir als participants del CILE que “apostar per la llengua és apostar pel futur”.