QUÈ FER AVUI A BARCELONA

Carnaval Barcelona 2019: Programa i horaris de les rues i altres actes

En els pròxims dies hi haurà cercaviles a tots els barris i el tradicional enterrament de la sardina

41958316 59

41958316 59 / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

6
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

En els pròxims dies tota mena d’estranys individus prendran els carrers. I majoritàriament seran de curta estatura. Podrem veure una àmplia gamma de superherois i malvats, personatges Disney i dels dibuixos de la tele, Harry Potter i els seus amics, els animals més insòlits, pirates, indis i texans, guerrers i donzelles, les estrelles del circ i monstres que intentaran espantar-nos. No hi ha res a témer, és senyal que ja ha arribat el Carnaval i, com cada any, Barcelona ho celebra des del 28 de febrer i fins al 6 de març.

El Dijous Gras, primer dia dels festejos

El Dijous Gras toca anar a la Rambla, a l’altura del Centre d’Arts Santa Mònica. Allà s’inicia a les 18 hores l’Arribo, la cercavila organitzada per Comediants i en què participaran els capgrossos del barri, els grotescos emperadors de les capitals europees, l’Orquestra Reial, els Gegants Vells de la Casa de la Caritat i els músics Ganxets. Tot això presidit pels reis d’aquesta festa: ses majestats Belluga i Tòtil Tocatdelala. Hi haurà moltes sorpreses durant el recorregut fins a arribar al Palau de la Virreina, on, cap a les 19 hores, es llegirà un edicte i esclatarà la taronjada de confeti i focs artificials. S’obre la veda i, a partir d’aquell moment, (gairebé) tot estarà permès.

El tradicional Arribo dona inici a aquesta festa popular. / FERRAN NADEU

Concursos de truites, berenars i botifarrades

Aquests dies hi ha també múltiples tradicions gastronòmiques. Una de les més arrelades són els concursos de truites que se celebren dijous 28 de febrer al Raval (Sant Salvador, 24, 17 h), el Coll (Aldea, 15, 17 h), La Violeta de Gràcia (Maspons, 6, 20 h), l’Espai Albert Musons (Alzina, 9, 20 h), La Sedeta (Sicília, 321, 16.30 h), Casal de Gent Gran de Sant Genís dels Agudells (17 h), Tomasa Cuevas (Dolors Masferrer i Bosch, 33, 20 h), plaça de l’Eucaliptus (11 h), Casal de Barri la Cosa Nostra (Biure, 1, 17.30 h), Ton i Guida (Romaní, 6, 18 h),  Trinitat Vella (Foradada, 36, 18 h), Espai Carmen Gómez (rambla Prim, 87, 17 h) i el Mercat de la Marina (passeig Zona Franca, 178, 11.30 h).

Diversos barris acullen els populars concursos de truites. / ARNAU BACH

D’altres opten per ampliar l’espectre i convertir-lo en un taller a l’Espai Jovecardí (travessera de les Corts, 94, 17.30 h), i alguns en un berenar de Dijous Gras, com el Casal Gent Gran la Palmera (Olesa, 41, 16.30 h) o Font de la Guatlla (Rabí Rubèn, 22, 18 h). Ens espera una gran festa al Parc Sandaru (Buenaventura Muñoz, 21, 19 h) i una botifarrada d’ou a Casa Orlandai (Jaume Piquet, 23, 19 h). I alguns ajornen la cita fins divendres, com la Sala Pepita Casanellas (Zona Franca, 185, 21 h) per celebrar un Ranxo de Carnestoltes.

La botifarra d’ou és un altre dels elements habituals d’aquests dies. / RICARD CUGAT

Rues als barris

Ara, amb la panxa ben plena, ja podem preparar-nos per a les diverses rues que tenen lloc als barris. Ciutat Vella obre el foc el divendres 1 a les 17.45 h, amb una de dedicada als nens, El petit Carnavalassu, que sortirà des de la plaça de Sant Just. El dissabte 2 arribarà l’autèntic Carnavalassu del Gòtic (18 h), des de la plaça Vuit de Març, i el dissabte 9 podrem participar en la Ravalsoltada (17 h, des de la plaça de Maria Aurèlia Capmany) per acabar diumenge 10 amb La Carnavalada de la Barceloneta (11 h, sortida a la plaça del Mar). L’Eixample  les celebra totes avui des del Mercat de la Concepció (11 h), Fort Pienc (16.30 h), l’Esquerra (Urgell, 145, 17 h) i Sant Antoni-Viladomat (17.30 hores).

Els mercats barcelonins participen en les festes. / DANNY CAMINAL

Gràcia també el dissabte 2 serà el dia central de rues al Coll (plaça Laguna Lanao, 11 h), Camp d’en Grassot (La Sedeta, 17 h) i la Vila de Gràcia (des dels Jardinets, 18 h), però la festa continua a la Creueta del Coll amb una tabalada (19.30 h) i un espectacle pirotècnic que anirà seguit d’un correfoc a la plaça Salvador Allende (20.45 hores). Pel que fa a Horta-Guinardó, inicia demà la celebració amb el Carnaval de Sant Genís dels Agudells des de la plaça del Meguidó (18 h). Les altres cites es concentren dissabte: la Teixonera (11 h des de la plaça Herta Frankel), Guinardó (11 h des de Mas Guinardó), el Carmel (17 h, des dels Jardins Juan Ponce), excepte Montbau, que passa a diumenge (11 h, des del carrer Vayreda). A les Corts celebren la seva única rua aquest dissabte a les 17 h des de la plaça de Comas, mentre que a Nou Barris s’hi ofereixen tres: la unitària (des de Via Júlia, 19 h), la plaça de Roquetes (17 h) i Can Verdaguer (18 h).

De Sant Andreu a Sarrià

Sant Andreu comencen divendres amb la Rua de Carnestoltes que sortirà a les 15.15 h des de l’Escola Baró de Viver. Dissabte (12 h) serà el dia del Carnestoltes i rua de Congrés-Indians, des de la plaça del Congrés. La del Bon Pastor, també aquell dissabte, a les 16 h sortirà del carrer Sas. La Sagrera inicia el recorregut en la plaça Jardins d’Elx, a les 16.45 h, la de Trinitat Vella arrencarà a les 18 h des del Centre Esportiu Municipal i, ja diumenge, les comparses es concentraran a Fabra i Puig amb Concepció Arenal, a les 11 hores.

Diverses disfresses coincideixen al Paral·lel. / RICARD CUGAT

Al districte de Sant Martí, també s’hi apunten i aquest dissabte ho celebren al Besòs-Maresme (10 h, des de la rambla de Prim amb Llull), Via Trajana (10 h, des de Via Trajana, 20), Sant Martí de Provençals (11 h, des de la rambla de Guipúscoa / Selva de Mar), el Poblenou (17 h des de la rambla cantonada Taulat), el Clot (17 h, des de passeig de Maragall amb Freser) i Sant Martí de Provençals (19 h des de la rambleta de la Selva de Mar). Sants-Montjuïc hi dedica igualment aquest dissabte al Poble-sec (11 h, plaça del Sortidor), Sants (17.30 h des de carretera de Sants amb Badal) i la Marina (18 h des de la plaça de les Matemàtiques). Finalment, a Sarrià, sortirà de la plaça del Xiprer a les 18.30 hores, també dissabte.

El districte de Sants-Montjuïc s’apunta a la festa. / RICARD CUGAT

Els enterraments i les sardinades populars

Notícies relacionades

L’epíleg arribarà el dimecres 6 amb el tradicional enterrament de la sardina que farà que vessem un munt de llàgrimes al comprovar que la festa s’ha acabat. Això sí, en molts casos, l’acomiadarem amb sardinades populars per acabar amb bon gust de boca. Uns sortiran de la plaça de la Barceloneta a les 17.45 h en direcció a la platja i celebraran una degustació a les 20 h, a la plaça de la Barceloneta. El Mercat de la Concepció, ho organitza a partir de les 13 h, l’Associació de Veïns de Montbau  (Roig i Solé, 31), des de les 12 h, a  les Corts hi haurà un espectacle de foc amb els diables i l’esperada sardinada a la plaça de Comas, des de les 20 h.

L’enterrament de la sardina tancarà aquest dimecres el Carnaval. / ELISENDA PONS

Sant Andreu prepara una gimcana a les 17.30 h a la Via Bàrcino, 75, per després assistir a l’enterrament des de Can Cremat a les 18.30 h i ens demanen que hi anem de negre. Sant Martí de Provençals veurà passar la rua mortuòria a les 17.30 h des de Guipúscoa amb Selva de Mar i iniciarà la sardinada una hora més tard a la plaça de la Palmera. Al Mercat del Clot també estaran de dol des de les 19 h, però després soparan al parc del Clot. I a Sants, podrem anar a la Casa del Rellotge a les 17 h i a les Cotxeres per assistir a l’enterrament a les 19 h i compartir sardines, a les 20 h a la plaça Bonet i Muixí. Una setmana intensa per disfressar-nos, presumir de la qualitat de les nostres truites, contemplar les desfilades, escapar-nos del foc i degustar un bon sopar en companyia d’amics i veïns.

Carnaval Barcelona 2019

Lloc:  carrers i places de la ciutat.

Horaris:  des d’avui i fins al dimecres 6 de març.

Preu:  actes gratuïts.

Més informació: