TRADICIONS

Carnaval 2019 a Sitges i a Vilanova: dates, programa i desfilada

Les rues, les comparses i la diversió tenyiran els carrers d'aquests dos municipis catalans de referència per celebrar la festivitat

zentauroepp47171489 sitges190301132720

zentauroepp47171489 sitges190301132720 / Gemma Sanchez

2
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo

Aquest dijous s’ha donat el tret de sortida a la celebració del Carnaval. Durant els pròxims dies, la música, les disfresses i les rues ompliran d’alegria els carrers. Sitges i Vilanova i la Geltrú són les dues ciutats de referència per celebrar aquesta festivitat a Catalunya, on fins al pròxim 6 de març s’oferiran múltiples activitats per als veïns i també per als nombrosos visitants que, any rere any, trien aquestes dues ciutats per festejar. A continuació, els comentem algunes de les activitats més destacades.

Rues i molta gresca a Sitges

Aquest divendres a les vuit de la tarda, els assistents al multitudinari Carnaval de Sitges podran disfrutar de la tradicional Rua d’Antes, un recorregut per la història del seu Carnaval que anirà encapçalada per S. M. Carnestoltes i que també comptarà amb la presència de la Reina del Carnaval d’aquest any. El recorregut anirà acompanyat de la música de dues xarangues per animar l’ambient.

Però aquesta rua no serà l’única. Diumenge a les 19.30 tindrà lloc la Rua de la Disbauxa que, una vegada acabada, donarà peu al Ball de Disfresses i la Festa de la Disbauxa, al Saló Teatre de la Societat Recreativa El Retiro i al Saló Teatre del Casino Prado Suburense, respectivament.

L’última de totes serà dimecres (Dimecres de Cendra) a les 18.30, quan la Rua de S. M. Carnestoltes i el posterior enterrament de Sa Majestat liquidaran la festa, amb la corresponent lectura del testament al passeig de la Ribera del municipi.

La tradició carnavalesca a Vilanova i la Geltrú

El Carnaval de Vilanova i la Geltrú tampoc queda curt. Aquest divendres a la nit, Sa Majestat el Rei Carnestoltes arribarà a la plaça de la Vila de la localitat, on començarà el Ball de l’Arrivo amb la presència de dos ‘dj’ que s’encarregaran d’animar la festa.

Dissabte  a les 18.30, des de l’església dels Josepets, tindrà lloc la Cercavila dels Gegants de la Cunya Vella, a càrrec de la Colla de Geganters de Vilanova. Ja ben entrada la nit, a les 23.30, s’iniciarà el Ball de Mascarots a la plaça de la Vila, amb la música del grup Buhos.

Però a Vilanova el Carnaval no s’entén sense les seves comparses. De fet, el punt àlgid d’aquesta festes és diumenge, el dia en què milers de comparsers i comparseres surten al carrer per fer-nos saltar i ballar, acompanyats de desenes de xarangues i grups musicals.

Notícies relacionades

Dimarts de Carnaval, a la plaça de la Vila, se celebrarà el concurs de disfresses, els participants de les quals podran quedar-se a celebrar el resultat en el Ball del Viladot que tindrà lloc tot seguit amb la música de Roba Estesa, Xavi Sarrià, El Cor de la Fera i None Sound Tipus DJ.

L’últim dia, Dimecres de Cendra, se celebrarà a les vuit de la tarda la tradicional Lectura del Testament de Sa Majestat el Rei i l’Enterrament de la Sardina, que conclourà la festivitat fins l’any vinent.