ART CONTROVERTIT

Sierra porta a Arco un ninot del Rei que el comprador haurà de cremar

L'obra de l'artista 'Presos polítics a l'Espanya contemporània' va ser retirada de la passada edició de la fira d'art

rey-ninot / periodico

2
Es llegeix en minuts

Santiago Sierra, l’autor de 'Presos polítics a l’Espanya contemporània', que el seu galerista va haver de retirar de la passada edició d’Arco, porta a l’edició d’aquest any, que comença demà, un ninot de quatre metres i mig d’altura del Rei que qui el compri, per 200.000 euros, haurà de cremar.

La directora de la galeria que exhibeix la peça a Arco, Ida Pisani, explica que l’obra és un treball conjunt amb Eugenio Merino, l’artista que el 2012 va exhibir 'Forever Franco', una escultura realista de Francisco Franco dins una nevera.

‘Ninot’, que així s’anomena a més de ser-ho, és una obra feta amb poliuretà, cartró pedra i tela als tallers valencians de Manolo Martín, de l’empresa de falles MDoble, segons Pisani.

El ninot, en què s’ha invertit un any de feina, està vestit amb un vestit fosc de tela, corbata verda, camisa grisa i sabates negres i la galerista perfuma periòdicament l’escultura amb la colònia que, diu, "utilitza sempre" Felip VI. Es tracta, afegeix, de la fragància 'Dark blue' d’Hugo Boss. 

El compromís és que el col·leccionista que compri 'Ninot', i així ho ha de firmar en contracte quan aboni els 200.000 euros que costa, haurà de cremar-lo en el termini d’un any. 

Es dona la circumstància que, com tots els anys, els Reis seran presents a Arco el pròxim dijous 28 de febrer amb un recorregut per diferents galeries.

"Acostumo a treballar amb Sierra i crec que, més que un artista polític, és un artista compromès amb la realitat i que enfoca problemes. No he pensat en la polèmica, sinó només a exposar aquesta obra”, assenyala Pisani.

L’obra de Sierra ‘Presos polítics a l’Espanya contemporània’ va ser el centre d’atenció de la passada edició quan la direcció d’Ifema va decidir retirar la peça abans que la fira madrilenya obrís les portes. Davant de les crítiques, entre les quals les del mateix director d’Arco, Carlos Urroz, l’organització va rectificar i l’obra va tornar a l’espai del que havia sigut retirada, a la galeria Helga de Alvear.

Notícies relacionades

A més de tornar, aquesta vegada a l’estand de Prometeu, 'Presos polítics a l’Espanya contemporània' també serà present dins de la programació VIP d’Arco amb una exposició a Zapadores Ciudad del Arte fins al pròxim 3 de març.

Tot i que l’artista dona per tancada la polèmica que va suscitar la retirada de l’obra, Sierra creu que "la censura a Espanya no s’ha acabat".