PROPOSTES PER REGALAR

20 còmics recomanats Nadal 2018

collage3

collage3

7
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ficció i realitat es diversifiquen en vinyetes d’aventures, amb i sense superherois, de manga, en clàssics, amb un peu en l’actualitat, en cròniques de viatge, amb crítica social... tot un món de potents històries que busquen tant els amants del còmic com aquells que encara no s’han deixat sorprendre pels còmics. Vet aquí algunes propostes per a aquest Nadal: 

EL GRAN LIBRO DE SUPERLÓPEZ. Antoni Guiral. Bruguera. 24,90 €. Tot el que voleu saber sobre el superheroi juvenil que fa 45 anys va crear el dibuixant Jan, i que després de més de 70 àlbums continua donant guerra, explicat per l’expert en còmics Antoni Guiral. Un gran llibre el gran any de Superlópez, que acaba de ser immortalitzat a la gran pantalla, encarnat per Dani Rovira, en la que ha sigut la millor estrena espanyola de l’any en cines.

YO, LOCO. Antonio Altarriba i Keko. Norma. 19,90 €. Una inquietant i per moments terrorífica incursió en la foscor de la bogeria i una crítica social a les males praxis de la indústria farmacèutica, i per extensió de qualsevol gran corporació, tot sota l’aparença d’un negre ‘thriller’. És la segona entrega del pertorbador tríptic ‘egoista’ que el guionista d’‘El arte de volar’ (Premi Nacional de Còmic 2010) i el dibuixant de ‘La protectora’ van iniciar amb ‘Yo, asesino’. 

Vinyeta de Superlópez / jan

EL TESORO DEL CISNE NEGRO. Paco Roca i Guillermo Corral. Astiberri. 20 €. L’indiscutible autor d’‘Arrugas’ es va enamorar gràcies al diplomàtic Guillermo Corral de la història del ‘cas Odissey’, el litigi del Govern espanyol amb una empresa nord-americana pel tresor del galió enfonsat. I l’ha convertit en una addictiva i rodona aventura marina amb elements d’intriga política, que als tintinians ‘El secret de l’Unicorn’ i ‘El tresor de Rackham el Roig’.

REY CARBÓN. Max. La Cúpula. 16,90 €. Un nou i “poc convencional”, treball, admet el creador de ‘Bardín el Superrealista’ (primer Premi Nacional de Còmic 2007), on Max segueix fidel a les seves últimes ficcions hipnòtiques i avantguardistes, tenyides d’humor, amb éssers filiformes, pràcticament en blanc i negre i mudes, per reflexionar sobre el dibuix com a portador del missatge i indagar en els seus orígens estirant el fil d’una faula de Plini el Vell.

BATMAN. EL PRÍNCIPE OSCURO (Vol.2). Enrico Marini. ECC Edicions. 13,95 €. Avisa el Jòquer, la sempre inquietant imatge del qual mira el lector des de la portada: “Els finals feliços només passen en els contes de fades. I aquest no ho és”. En aquest segon volum el mestre italià revela el desenllaç de la cruïlla en la qual va posar el Cavaller Fosc en una història en la qual no falten la capritxosa Harley Quinn, Catwoman i Killer Croc.

Vinyeta de 'Rey Carbón' / max

CANCIÓN DE NAVIDAD. UNA HISTORIA DE FANTASMAS. Carlos Giménez. Reservoir Books. 21,90 €. El creador de ‘Paracuellos’ continua el desolador viatge personal, atapeït de rastres autobiogràfics, que ja va transitar a  ‘Crisálida’.Amb el seu alter ego, l’aparentment misantrop oncle Pablo, aquest mestre del còmic recorre els seus propis fantasmes del passat, el present i el futur, amb la inquietant visita de la mort, en aquesta seva particular ‘Cançó de Nadal’ dickensiana. 

JAPÓN. Marc Bernabé. Norma. 22 €. De la mà d’un dels principals experts del país del sol naixent, disputat traductor de manga i autor de ‘Japonés en viñetas’, un assaig personalíssim que transmet tota la seva passió pel Japó i per la cultura i el còmic japonès a través de la seva pròpia trajectòria professional, les seves experiències i els seus viatges. 

VIAJES DIBUJADOS. VVAA. Altaïr - Norma. 25 €. Un il·lustre elenc d’autors, entre ells Sarah Glidden, Aude Picault, Tyto Alba, Pere Joan, Zeina Abirached, Peter Kuper, Marcos Prior o Ramón Esono -va passar set mesos a la presó per una obra crítica amb el dictador Teodoro Obiang-, firmen les 14 cròniques periodístiques de viatges que conviden a conèixer en imatges altres cultures, de Nova York a l’Iraq, la Patagònia o Rússia.  

LA BRIGADA LINCOLN. Pablo Durà, Carles Esquembre i Ester Salguero. Evolution Cómics. 18 €. Quan acaben de commemorar-se els 80 anys del comiat a Barcelona de les brigades internacionals que van lluitar amb la República durant la guerra civil, aquest còmic amb guió de Pablo Durà ret homenatge al paper que van tenir els 3.000 combatents d’una d’elles, la ‘Lincoln’, i al seu comandant, el nord-americà Oliver Law.   

Vinyeta d’'El tresor del Cisne Negro' / paco roca

BERLÍN CIUDAD DE LUZ. Jason Lutes. Astiberri. 22 €. Esperat tancament de l’aclamada i premiada trilogia que ha tardat 22 anys a completar en què l’autor nord-americà indaga en el clima social i polític que als anys 20 i 30 va aixecar Hitler. El dibuixant baixa a l'arena i se centra en el carrer, en la gent corrent, des d’un periodista a una estudiant d’art, una lesbiana o una família jueva. 

POTEMKIN. Pablo Auladell. Libros del Zorro Rojo. 19,90 €. Amb potents imatges expressionistes en blanc i negre, l’autor de l’adaptació al còmic d’‘El paraíso perdido’ (Premi Nacional de Còmic 2015) torna amb aquest homenatge visual al clàssic del cinema mut d’Eisenstein. En les seves escenes reviu el motí real, el 1905 davant el port d’Odessa, de la tripulació del cuirassat ‘Potemkin’, farta del tracte injust i humiliant dels seus oficials. 

ANDY. UNA FÁBULA REAL. Typex. Reservoir Books. 39,90 €. Una monumental i trencadora biografia gràfica d’Andy Warhol, de gairebé 600 pàgines, capaç de portar el lector de viatge per la vida de l’icònic creador del pop-art recorrent totes les seves èpoques artístiques i el món que el va envoltar. Des dels anys 30 als 80, Typex utilitza una infinitat de diferents registres estilístics inspirats a Warhol i s'aturen en el qui és qui dels personatges clau del seu entorn. 

ASTRO BOY 1. Osamu Tezuka. Planeta Cómic. 25 €. Primer volum recopilatori de les historietes protagonitzades pel totpoderós i popular robot creat pel ‘Déu del manga’. En la mateixa línia, Planeta Cómic també reuneix en un integral ‘La princesa caballero’ (28 €), la història de Zafiro, l’hereva del regne de Silverland, que té un cor d’home  i un altre de dona i ha d’ocultar la seva identitat femenina per regnar.  

Vinyeta de 'Canción de Navidad' / carlos giménez

LOUIS ENTRE FANTASMAS. Isabelle Arsenault i Fanny Britt. Salamandra Graphic. 22 €. De les mateixes autores que denunciaven el ‘bullying’ a  l’autobiogràfic ‘Jane, el zorro & yo𔄁, aquest àlbum, de nou amb una narrativa i unes imatges delicades, aborda ara nous temes delicats: la depressió, l’alcoholisme i el remolí emocional d’una adolescent amb pares separats que afronta el pas a la vida adulta.  

RIP KIRBY 1946-1948. Alex Raymond. Planeta Cómic. 45 €. Un gran clàssic del gènere negre nord-americà, que Alex Raymond va crear el 1946. Aquest macrovolum recopila totes les tires protagonitzades pel sofisticat i llest detectiu, heroi de guerra condecorat i exatleta, que aplicava mètodes científics a la investigació dels crims allunyant-se de l’antiga imatge de tipus durs del ‘noir’.

EL VALS DEL GULAG. Denis Lapière, Rubén Pellejero. Astiberri. 18 €. Amb el cruel i desolador món de l’‘Archipiélago Gulag’ de Solzhenitsyn com a teló de fons i amb una pàtina d’esperança, el guionista francès i el dibuixant del renascut Corto Maltés tornen a formar tàndem en aquesta història centrada en la figura d’una dona russa que busca el seu marit, detingut i condemnat a Sibèria pel règim de Stalin.

CUÉNTALO. Laurie Halse Anderson i Emily Carroll. La Cúpula. 26,50 €. De dramàtica actualitat, aquestes vinyetes d’Emily Carroll rescaten la història autobiogràfica de Laurie Halse Anderson, que va ser violada quan tenia 13 anys, un relat que, per combatre la depressió, l’ansietat i el trauma que des d’aleshores la perseguien, va abocar en una novel·la que va ser portada al cine el 2004. Un llibre, amb pròleg seu, que amb un missatge d’optimisme convida a explicar-lo i a no deixar impunes els culpables. 

 

Vinyeta de 'Yo, loco' / Altarriba  i keko

NEJISHIKI. Yoshiharu Tsuge. Gallo Nero. 20 €. Rere ‘La mujer de al lado’ i ‘El hombre sin talento’, l’editorial Gallo Nero continua publicant obres inèdites a Espanya del reconegut mangaka. A ‘Nejishiki’, obra de culte de temàtica surrealista i onírica (va plasmar un somni propi d’una tarda d’estiu) i publicada per primera vegada el 1968, l’autor japonès va introduir l’ús del color en una indústria en què el blanc i negre era omnipresent. 

Notícies relacionades

CUADERNOS JAPONESES 2. EL VAGABUNDO DEL MANGA. Igort. Salamandra Graphic. 22,50 €. Ja amb el primer volum, fa un parell d’anys, l’autor italià aparcava la denúncia periodística dels seus ‘Cuadernos rusos’  (sobre Anna Politkóvskaia) i ‘Cuadernos ucranianos’ per transitar amb èxit aquesta nova fórmula de crònica de viatges plena d’estampes de la cultura, la vinya, la saviesa i la simbologia nipones.

POOCHYTOWN. Jim Woodring. Fulgencio Pimentel. 24 €. Cinc anys després de l’epopeia ‘Frank’, el polifacètic historietista nord-americà, nominat a diversos premis Eisner, continua aquest viatge filosòfic i psicodèlic pel misteriós món d’Unifactor. Entre la broma i el terror, Frank i Manhog troben perills, superen proves i sumen recompensen i descobriments.   

Temes:

Còmic