GUARDONS DE L'ACADÈMIA DEL CINE BRITÀNICA

'Roma' triomfa als premis Bafta

El film d'Alfonso Cuarón guanya 4 premis Bafta: millor pel·lícula, millor director, millor fotografia i millor pel·lícula de parla no anglesa

bafta / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Roma en la 72a edició dels premis de l’Acadèmia Britànica de les Arts Cinematogràfiques i de la Televisió. El llargmetratge dirigit pel mexicà Alfonso Cuarón s’ha imposat a ‘La favorita’, de Yorgos Lanthimos; ‘Green Book’, de Peter Farrelly; ‘Infiltrado en el KkKlan’, de Spike Lee, i ‘Ha nacido una estrella’, de Bradley Cooper, en la categoria més cobejada de la nit. La producció ha superat l’altra gran candidata de la nit, ‘La favorita’, del grec Yorgos Lanthimos, que ha recollit un total de set guardons dels 12 a què aspirava davant els quatre de ‘Roma’, que era candidata a set. 

Cuarón ha pujat a l’escenari amb part del repartiment i de l’equip de producció i ha agraït, emocionat, el premi més important de la nit. El mexicà ha dedicat unes sentides paraules a la plataforma Netflix per “tenir la valentia d’apostar per una pel·lícula en blanc i negre sobre una noia domèstica i portar-la a tot el món”.

“Si sentim compassió uns per d’altres ens podem unir”

“Ens agradi o no, tots estem connectats, compartim temps i espai, i si sentim compassió uns pels altres podem unir-nos. Crec que el cine té la capacitat de fer-nos aconseguir això”, ha manifestat el cineasta, que també ha aconseguit el Bafta a millor director, millor fotografia i millor pel·lícula de parla no anglesa.

‘Roma’, de 135 minuts de durada i tota en blanc i negre, es basa en la infància real del director a la colònia de Ciutat de Mèxic de la que pren el nom. Des de la seva estrena, ‘Roma’ no ha collit més que bones crítiques i ha fet història abans fins i tot de celebrar-se la gala dels Oscar de Hollywood, al convertir-se en la primera pel·lícula en espanyol estar nominada simultàniament en les categories de millor pel·lícula i millor pel·lícula estrangera

Olivia Colman (‘La favorita’) i Rami Malek (‘Bohemian rapsody’), millors actors

‘La favorita’ ha triomfat en les categories de millor actriu (Olivia Colman), millor actriu secundària (Rachel Weisz), millor maquillatge i perruqueria, millor disseny de producció, millor film britànic, millor guió original i millor disseny de vestuari.

Fora de les dues grans guanyadores de la nit, el ‘biopic’ de Freddie Mercury, ‘Bohemian Rhapsody’, s’ha quedat amb dues de les preuades màscares daurades. Rami Malek ha pujat a l’estrada per recollir el premi a millor actor protagonista i el film de Bryan Singer –que recentment ha sigut acusat d’agressió sexual i que va ser acomiadat del rodatge abans que acabés– s’ha fet també amb el premi a millor so.

Millor música original per a ‘Ha nacido una estrella’

‘Ha nacido una estrella’ s’ha portat el de millor música original, premi recollit per Bradley Cooper, autor de la banda sonora al costat d’una absent Lady Gaga i Lukas Nelson.

‘Infiltrado en KkKlan’, de Spike Lee, s’ha alçat amb el premi a millor guió adaptat; ‘Black Panther’, amb el de millors efectes visuals, i Mahershala Ali, amb el de millor actor secundari per ‘Green Book’.

Notícies relacionades

El premi a millor muntatge ha recaigut en ‘El vicio del poder’, que només ha pogut sumar un guardó en tota la vetllada, mentre que ‘Spider-Man: Un nuevo universo’ ha aconseguit el Bafta a millor pel·lícula animada; ‘Free Solo’, el de millor documental; ‘73 Cows’, el de millor curt britànic, i ‘Roughhouse’, el de millor curt britànic d’animació.

La que ha marxat amb les mans buides malgrat comptar amb set nominacions ha sigut ‘First Man’, de Damien Chazelle.