Es va tancar per falta d'ajuts

El museu Chillida Leku reobrirà a l'abril després de més de vuit anys tancat

El centre cultural guipuscoà que homenatja l'escultor només es podia visitar amb cita prèvia des del 2011

HERNANI.Unas 20.000 personas han visitado el museo Chillida, instalado en el caserío Zabalaga de Hernani (Guipúzcoa), durante los escasos tres meses transcurridos desde que se abrió al público,lo que ha superado las mejores expectativas de sus propietarios,la familia del prestigioso escultor donostiarra.EFE/Juan Herrero.

HERNANI.Unas 20.000 personas han visitado el museo Chillida, instalado en el caserío Zabalaga de Hernani (Guipúzcoa), durante los escasos tres meses transcurridos desde que se abrió al público,lo que ha superado las mejores expectativas de sus propietarios,la familia del prestigioso escultor donostiarra.EFE/Juan Herrero. / JUAN HERRERO (EFE.)

2
Es llegeix en minuts
Efe

Chillida Leku, el museu a l’aire lliure situat a la localitat d’Hernani (Guipúscoa) que acull el corpus d’obra més important de l’artista guipuscoà, reobrirà les seves portes l’abril vinent.

Segons ha anunciat aquest dijous la família d’Eduardo Chillida en un comunicat, al museu situat entorn del mas Zabalaga d’Hernani "s’estan duent a terme treballs de restauració que permetran acollir un flux continuat de visitants major" i que inclouen una "actualització respectuosa" de les instal·lacions.

Chillida Leku es va tancar al públic el 2011 després que la família de l’artista no arribés a un acord amb la Diputació de Guipúscoa i el Govern Basc, i des d’aleshores només podia ser visitat amb cita prèvia.

"Estem francament encantats davant d’aquesta nova etapa que experimentarà Chillida Leku", assegura avui el comunicat de la família.

"El fet de posar de nou en ple funcionament el museu ens il·lusiona, i estem segurs que els nostres pares seran feliços per això. No tenim cap dubte que la gran expectació que desperta la reobertura i el creixent interès que l’obra de Chillida ha tingut anirà segur en augment en el futur", recalca.

Actualització de les instal·lacions

Els treballs d’"actualització" de les instal·lacions es duen a terme sota la supervisió de l’arquitecte argentí Luis Laplace, en col·laboració amb Jon Essery Chillida, net de l’escultor, i compta amb l’aportació de l’arquitecte de natura holandès Piet Oudolf, que hi introduirà "subtils elements paisatgístics".

El mas Zabalaga, una construcció tradicional basca del segle XVI i que constitueix l’edificació central del museu, conservarà "exactament el mateix aspecte i estructura" que va concebre Chillida, tot i que comptarà amb millores en la il·luminació, l’aïllament de sostres i terres i accessibilitat.

A més, s’obrirà un centre de benvinguda, una cafeteria i una botiga mentre s’emprendran adequacions a l’aparcament.

L’exdirectora del Gaudí Exhibition Center Mireia Massagué, que va treballar també amb el Teatre Nacional de Catalunya, assumirà les tasques de direcció que durà a terme "amb estreta col·laboració amb la família Chillida, que té la propietat i gestió del museu".

Dinamització de l’economia local

Massagué ha mostrat els seus desitjos que en la seva nova etapa l’espai dedicat a l’escultor guipuscoà sigui un "lloc de trobada internacional, buscant la complicitat amb el territori i la societat local".

Una vegada entri en funcionament l’"equip històric" del museu "s’anirà ampliant progressivament", fet que el consolidarà "com un focus de creació d’ocupació i dinamització de l’economia local", afegeix el comunicat.

La família Chillida assegura que per emprendre les obres de renovació ha comptat amb la "complicitat i recolzament" de "diferents administracions" del País Basc, entre les quals ha destacat el departament de Cultura, Turisme, Joventut i Esport de la Diputació de Guipúscoa, que durant els treballs ha facilitat espais a Gordailua, el centre Col·leccions Patrimonials de la institució foral, per a la custòdia i emmagatzematge de les obres que estaven exposades a Zabalaga.

Notícies relacionades

Així mateix, subratlla que la galeria suïssa Hauser & Wirth, que des del 2017 porta la representació de la família Chillida, ha aportat assessoria i acompanyament individualitzat en disseny del nou "model sostenible per a Chillida Leku i perquè les futures generacions puguin continuar descobrint la vida i l’obra" de l’escultor.

Chillida Leku està situat als afores d’Hernani, a prop de Sant Sebastià, i està format per un paratge d’11 hectàrees que acullen 40 escultures a l’aire lliure i el mas Zabalaga. Els terrenys i l’edificació van ser adquirits en la dècada dels anys 80 per Eduardo Chillida i la seva dona, Begoña Belzunce, els que van restaurar i van condicionar el conjunt, que va ser inaugurat el setembre del 2000.

Temes:

Museus