LES NOVETATS MUSICALS

Els discos més esperats del 2019

En els pròxims mesos publicaran treballs artistes de totes les escenes, de Rihanna a Tame Impala, i de The Cure a Estopa

zentauroepp46145951 discos 2019  springsteen190102215411

zentauroepp46145951 discos 2019 springsteen190102215411 / Brad Barket

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto

La indústria modula la manera de llançar discos, però les novetats de música gravada continuen sent el motor promocional dels artistes i la gasolina de les gires. Recorrem els llançaments contemplats per a aquest any.

Les dives del pop: Lana del Rey fa surf i Madonna despista

Lana del Rey

A l’espera que Madonna doni detalls sobre el disc que porta més d’un any elaborant, el 2019 hi haurà treballs de veus pop com Carly Rae Jepsen i Miley Cyrus, encara sense data d’edició. Sí que ha preicsat seu llançament Avril Lavigne: ‘Head above water’ veurà la llum el 15 de febrer. I dins del primer trimestre sortirà ‘Norman fucking Rockwell’, de Lana del Rey, aparentment influït pel rock’n’roll surfista dels 60.

Els aires misteriosos i els efectes sorpresa semblen ser els elegits per les estrelles del ram, com Rihanna, que ja va publicar ‘Anti’ sense avisar i que té el seu relleu a punt, o Solange, que va anunciar un disc per a la tardor passada que va acabar ajornant per a algun moment d’aquest any.

Les icones rockeres: Springsteen no té data, The Cure sí

The Cure, a Austin, Texas, el 2013 / JACK PLUNKETT

Bruce Springsteen ha confirmat que té un disc acabat, si bé no ha revelat quan pensa llançar-lo. Pearl Jam té també els seus fans en suspens. The Cure, en canvi, preveu per a la primavera l’edició del relleu de ‘4:13 Dream’ (2008). I aquest any veurà la llum el disc pòstum de The Cranberries, amb les últimes cançons de Dolores O'Riordan, morta el 15 de gener del 2018.

AC/DC està gravant disc amb dos recuperats integrants, el cantant Brian Johnson i el bateria Phil Rudd, acabant així amb l’associació amb Axl Rose. Al febrer veuran la llum discos de Within Temptation (‘Resist’) i Dream Theater (‘Distance over time’), i s’espera per a la primavera el nou disc de Rammstein, el primer en una dècada. Altres obres metaleres esperades: les d’Anthrax i Tool.

La parcel·la alternativa: Mercury Rev i Flaming Lips, molt aviat

Vampire Weekend

Tame Impala llançarà disc abans de l’estiu, com, se suposa, Vampire Weekend (títol temptatiu: ‘Mitsubishi macchiato’), mentre que The 1975 esgota el seu bon moment i anuncia material per al maig sota el títol de ‘Notes on a conditional form’.

Aquest mes de gener han de veure la llum els discos de Deerhunter (‘Why hasn’t everything already desappeared?’) i Sharon van Etten (‘Remind me tomorrow’), mentre que al febrer crearan noves cançons Mercury Rev (‘The delta’) i Yann Tiersen (‘All’); en març, Gang of Four (‘Happy now’) i Ian Brown, de The Stone Roses (‘Ripples’), i l’abril, The Flaming Lips (‘King’s mouth’). Sense data, les tornades de My Bloody Valentine i Grimes.

L’escena espanyola: el nou d’Estopa, per al seu 20è aniversari

Estopa, en una actuació a Cap Roig, el passat estiu / FERRAN SENDRA

Alejandro Sanz llançarà, segons les seves paraules “a mitjans del 2019”, el relleu de ‘Sirope’, titulat sense més voltes ‘El disc’. El seu amic Miguel Bosé ha anunciat novetat per a aquest any, tot i que sense data precisa d’edició.

Notícies relacionades

Més precisos són David i José Manuel Muñoz, Estopa, que llançaran la seva nova obra el 19 d’octubre, data en què es compliran 20 anys de l’edició del seu primer disc. S’espera que en aquest primer trimestre hi hagi nous treballs de Melendi (‘Mi cubo de Rubik’) i de la ‘triunfita’ Amaia, aquest amb producció de Raül Fernández, Refree (Sílvia Pérez Cruz, Rosalía).

En l’escena catalana, el més matiner és Pau Vallvé, que el 25 de gener llançarà ‘Life vest under your seat’. El febrer sortirà ‘Polièdric’, de Lax’n’Busto; a la primavera, el nou d’Enric Montefusco,  i amb data per concretar, els de Mazoni i Sanjosex. Aquest any hi haurà disc de Manel, tot i que difícilment abans de tardor.