ESTRENES DE LA SETMANA

Les noves vides de l'Home Aranya

Després d'uns innombrables 'blockbusters', i quan semblava que Spivey poc podia ja aportar, 'Spiderman: Un nuevo universo' sorprèn per la seva originalitat i humor referencial

023

023

3
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Entre el 2002 i el 2017, es van estrenar sis blockbusters protagonitzats per Spiderman, i dos més en els quals el personatge era allà per a poc més que fer acte de presència. Dit d’una altra manera, una altra pel·lícula sobre el personatge no feia cap falta, i és en gran part per això que la irrupció de 'Spiderman: Un nuevo universo’ resulta tan sorprenent. Passades dues setmanes des que va començar a estrenar-se per tot el món –a Espanya ho va fer divendres passat–, entre totes les pel·lícules d’Spidey és la més ben valorada per la crítica. I entre els fans també sembla haver-hi consens: és la millor. I aquest nou èxit de l’Home Aranya en part s’explica per l’ocàs de qui tradicionalment va ser el seu alter ego,Peter Parker.

Des que va veure la llum fa 56 anys als còmics d’Stan Lee i Steve Ditko, Parker va funcionar com a antítesi de la resta de superherois. El xaval provenia d’una llar humil, i s’enfrontava amb enemics com l’acne, els perdonavides de l’institut i les noies. Per a ell els seus poders eren un do, però també un obstacle a l’hora de portar una vida normal. Afegides a les seves qualitats físiques, aquestes inquietuds el van convertir en el tipus de superheroi que la gent estimava.

estrenos-spiderman / periodico

Això, sens dubte, va contribuir a l’èxit que el director Sam Raimi va obtenir gràcies a 'Spiderman' (2002) i 'Spiderman 2' (2004). Però després va arribar Spiderman 3 (2007) i, al seu costat, un munt de crítiques cruels; i després d’això la sagaThe amazing Spiderman es va limitar a seguir els passos de la seva predecessora enfosquint lleugerament el to i convertint el seu protagonista en un tipus obertament antipàtic. El personatge ja semblava haver aportat tot el que havia d’aportar a la pantalla gran quan, gràcies al seu ingrés a l’Univers Cinematogràfic de Marvel (MCU)el 2015, va passar a ser per a Iron Man una cosa semblant al que Robin va ser per a Batman.

'Spiderman: Un nuevo universo apareixen dos Peter Parker diferents: un d’ells mor al principi del relat, i l’altre té uns quaranta anys amb panxa cervesera i ha fet malbé la seva vida. El protagonista de la pel·lícula, que consti, no ho és: és un xaval mulat i amb vocació de grafiter anomenatMiles Morales, que va aparèixer per primera vegada als còmics de Marvel el 2011 i que sintonitza amb les actituds i les inquietuds de la joventut actual.

I al costat d’ell es passegen per la pel·lícula ni més ni menys quesis versions diferents de l’heroi titular: hi ha Gwen Stacy, també coneguda com a Spiderwoman; i una col·legiala anime anomenada Peni Parker, alter ego del robot aràcnid SP//dr; i Spiderman Noir, una versió de l’heroi que bé podria haver sortit de la ploma de Raymond Chandler; i Spiderham, que és un porc parlant –de debò–. I hi ha Parker, o el que en queda.

L’animació, un format idoni

Notícies relacionades

Servint-se de tots ells, ‘Un nuevo universo’ maneja el tipus d’humor referencial que dos dels seus productors, Phil Lord i Chris Miller, ja van exhibir com a directors a duo tant a 'Infiltrados en clase' (2012) i 'La LEGO película' (2014) com en les seqüeles de totes dues, que feien broma del context cultural que justificava la seva pròpia existència. Entre acudit i acudit, això sí, la nova pel·lícula trasllada el llenguatge visual del còmic a la pantalla millor que cap altra ficció cinematogràfica de superherois que es recordi, i de passada demostra que l’animació és el format idoni per a aquest tipus d’històries, perquè permet capturar l’excepcional fisicalitat dels seus protagonistes i l’estranya imatgeria dels seus universos com l’acció real mai podria.

Probablement no sorprengui ningú saber que els estudis Sony, propietaris dels drets d’explotació de Spiderman, ja han anunciat que produiran la segona part d’’Un nuevo universo’, en la qual coneixerem més coses sobre Miles. També estan treballant en un ‘spin-off’ protagonitzat per dones, en el qual probablement destacarà la presència de Gwen Stacy. I no és forassenyat suposar que, arribat el moment, fins i tot el porc parlant tindrà la seva pròpia pel·lícula. Peter Parker, per la seva banda, seguirà actiu dins de l’MCU, almenys durant un temps. Però a l’Home Aranyase li obre un futur ple de possibilitats, i cap d’elles sembla ser per a ell.