ALS 83 ANYS

Mor Joana Biarnés, la primera dona fotoperiodista d'Espanya

zentauroepp20471347 viladecavalls 02 10 2012 joana biarnes una de las primeras f181220084154

zentauroepp20471347 viladecavalls 02 10 2012 joana biarnes una de las primeras f181220084154

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Joana Biarnés (Terrassa, 1935), considerada la primera dona fotoperiodista d’Espanya, va morir aquest dimecres a la nit a la Mútua de Terrassa. Segons va informar Photographic Social Vision, organitzadors del World Press Photo i representants de la fotògrafa, Biarnés va morir "a causa d’una complicació sobtada de salut".

Biarnés va aconseguir el reconeixement professional el 1962, arran d’un extens reportatge sobre les inundacions a Terrassa. Es va especialitzar en els retrats de nombroses personalitats de la cultura.

Va aconseguir fotografiar en exclusiva els Beatles quan el grup britànic va actuar a Barcelona el 1965.

També va retratar, entre altres, Salvador Dalí, Lola Flores, Roman Polanski i Orson Welles.

Filla del fotoperiodista esportiu Joan Biarnés, la morta es va convertir en la primera fotoperiodista espanyola a començaments dels anys 60 del segle passat contractada per un mitjà de comunicació a l’entrar al diari 'Pueblo', on va treballar amb periodistes com Raúl del Pozo, Jesús Hermida, Tico Medina o José Antonio Navas.

Va ser l’única fotoperiodista que va ser a prop dels Beatles, va acompanyar Massiel al Festival d’Eurovisió de 1968, va ser la fotògrafa oficial de Raphael durant una dècada i amiga del cantant Joan Manuel Serrat, del director d’orquestra Xavier Cugat, de l’actor Fernando Rey, del torero El Cordobés i de la duquessa d’Alba.

També va fotografiar Buñuel, Dalí, Orson Welles, Audrey Hepburn, Jackie Kennedy, Yul Brinner, Jack Lemmon, Clint Eastwood, Roman Polanski o Lola Flores, entre molts altres personatges famosos.

Fa dos anys els retrats d’aquests personatges van desfilar per l’exposició ‘Joana Biarnés. A contracorrent’, que va passar per Madrid, Saragossa i Barcelona. El seu treball també va quedar reflectit en el llibre ‘Joana Biarnés. Disparant amb el cor', una publicació antològica i biogràfica que resumeix la trajectòria d’aquesta dona, que va nedar a contracorrent en un món d’homes, va vèncer els prejudicis i va immortalitzar grans personatges de la història.

"Lluitadora i bondadosa, tots aquells que vam tenir la sort de conèixer la Joana no vam fer altra cosa que rebre lliçons de vida d’una persona que, malgrat el seu innegable talent, sempre va destacar per la seva humilitat", subratllen en un comunicat, difós a través de la fundació Photographic Social Vision, la família i els amics de Joana Biarnés. El comunicat assenyala que "en ple franquisme es va enfrontar al masclisme de l’època i, sense buscar-ho, es va convertir en una pionera".

Coherent amb la seva ètica professional, afegeix la fundació, "va abandonar el periodisme quan es va adonar que aquest havia perdut la seva essència i no va ser fins fa uns anys que li va arribar el merescut reconeixement per la seva obra però, també, per la seva personalitat coherent i insubornable".

El novembre passat, Biarnés va ser distingida amb un dels premis Gràffica "per saber captar l’escena perfecta en el moment més idoni i fer-ho amb la subtil delicadesa d’un felí (i sense trair o aprofitar-se d’aquells que protagonitzaven les seves imatges)" i "per disfressar-se de molts personatges (secretàries, esposes) amb una finalitat: aconseguir la impecable instantània que tant anhelava".

Notícies relacionades

El jurat dels premis Gràffica va considerar que Biarnés va demostrar que "el bon fotoperiodisme no entén de gènere o discriminació, sinó de persones compromeses, apassionades i valentes" i va valorar que amb la seva "singular mirada" va immortalitzar el món de l’esport, la moda, la cultura, la política i la societat de la seva època.

La cerimònia de comiat de Joana Biarnés tindrà lloc divendres a les 16.00 hores al tanatori municipal de Terrassa.