TOTS ELS GÈNERES

100 llibres recomanats per regalar i llegir aquest Nadal 2018

De la novel·la a l'assaig passant per l'àlbumil·lustrat, seleccionem un centenar de novetats per a aquestes festes

collage-global

collage-global

30
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

Els llibreters estan esperant les vendes nadalenques amb candeletes. Aquestes festes acabaran de fer quadrar els comptes en el sector dels llibres, que es reposa a pas de cargol perquè, malgrat tota la tecnologia que ens envolta, el llibre en paper continua sent un valor segur a l’hora de fer regals. El Pare Noel i els Reis ho saben. El teu cunyat ho sap. La tia favorita, aquesta que es desviu per tu, també. Sigui novel·la, assaig, conte, llibre il·lustrat o còmic, tot cap en la llista dels millors desitjos. Sota aquestes línies, un centenar de llibres recomanats per als paladars més variats. I això sense oblidar una selecció pensada per als més petits: Lectura per a nens i joves

Índex

-<a href="#ficcion-castellano">Ficció en castellà</a><br/>-<a href="#catala">Lletres catalanes</a><br/>-<a href="#traducida">Narrativa traduïda</a><br/>-<a href="#superventas">Els supervendes</a><br/>-<a href="#clasicos">Clàssics indiscutibles</a><br/>-<a href="#fantasia">Fantasia</a><br/>-<a href="#terror">Notes de terror</a><br/>-<a href="#ensayo">Assajos per reflexionar</a><br/>-<a href="#música">Música</a><br/>-<a href="#gastronomia">Idees gastronòmiques</a><br/>-<a href="#negra">Las novel·les més negres</a><br/>-<a href="#ilustrado">Regals il·lustrats</a><br/>-<a href="#tebeos">Llegint còmics</a>

1. EL REY RECIBE. Eduardo Mendoza. Seix Barral.L’última novel·la de Mendoza, que no ha perdut ni una mica del seu ‘punch’ davant el lector, gira la seva mirada als 60 i 70, per relatar uns anys fonamentals de la nostra història recent a través de les vicissituds d’un aspirant a escriptor, Rufo Batalla, en qui és fàcil veure una espècie d’‘alter ego’ de l’autor. És també la primera part d’una trilogia.

2. LOS ASQUEROSOS. Santiago Lorenzo. Blackie Books.La literatura de Santiago Lorenzo sembla hereva directa d’algun dels millors humoristes espanyols, amb Azcona al capdavant. Malgrat no fer vida literària, la seva fama ha anat creixent d’obra en obra –cosa que té el seu mèrit–. En la seva quarta novel·la, tan bona com les anteriors, Lorenzo inventa un llenguatge vivíssim i un personatge que després de tenir una mala trobada amb un poli es reclou en un poble abandonat de l’Espanya profunda.

3. CARA DE PAN. Sara Mesa. Anagrama.Sara Mesa és una de les millors escriptores espanyoles sense discussió. La seva és una mirada complexa i gens complaent a temes com les relacions humanes, que impacten en la línia de flotació del que és acceptable. Aquí, Mesa utilitza l’antic tema del vell i la nena en una faula que barreja el mite de Frankenstein amb la ‘Lolita’ de Nabokov. La incomoditat que segur que desperta en el lector està sàviament dosificada per l’elegància de l’exposició.    

4. KENTUKIS. Samanta Schweblin. Random House. 17,90 euros. KENTUKIS. Samanta Schweblin. Random House. 17,90 euros.L’argentina Samanta Schweblin inventa un curiós ‘gadget’, una mena de peluix en forma d’animalet amb càmera incorporada que fa que dues persones en dos punts distants del món quedin vinculades entre si, una com a ‘voyeur’ i l’altra com a objecte de les mirades de l’altre. L’invent, entre el Furby i el Tamagotchi, però amb més força en el seu significat, és perfecte per parlar de la incomunicació humana.

Sara Mesa / JAVIER DÍAZ

5. AHORA ME RINDO Y ESO ES TODO. Álvaro Enrigue. 20,90 euros. AHORA ME RINDO Y ESO ES TODO. Álvaro Enrigue. Un ‘western’ explicat des de la perspectiva mexicana, al paisatge fronterer amb els Estats Units, en què les veus de personatges del passat i del present se superposen per explicar una història mítica que retruny en un present marcat pels migrants i el mur de Trump. Gerónimo, la llengua materna del qual va ser el castellà, és el gran heroi d’aquesta història alhora èpica i trista.

6. ORDESA. Manuel Vilas. Alfaguara 17,95  euros. Tot i que va aparèixer a començaments d’any, ‘Ordesa’ és un llibre que no ha deixat de créixer en el favor del públic i ha esgotat edicions. I no n’hi ha per a menys, és un exercici introspectiu en el qual Vilas no té la menor misericòrdia per a si mateix, alhora que rescata el record dels seus pares, ja morts, i d’un passat que l’ha convertit en el que és. Un pas de gegant en la narrativa d’un gran autor.

LLETRES CATALANES, per Anna Abella

8. L’ART DE PORTAR GAVARDINA. Sergi Pàmies. Amb aquests esperats 13 relats breus, l’autor i periodista català torna amb menys ficció i més memòria, realitat i autoretrat que en els seus anteriors llibres de contes, ‘La bicicleta estàtica’ (2010) i ‘Cançons d’amor i pluja’ (2013). Pàmies fa corpòries les absències dels fills, ja grans, de l’exdona i dels pares desapareguts, l’escriptora Teresa Pàmies i l’històric líder del PSUC Gregorio López Raimundo.  

9. FUNGUS. Albert Sánchez Piñol.  L’autor del fenomen ‘Victus’ torna amb una esperpèntica i insòlita faula sobre el poder, plena de metàfores i ambientada en un poble perdut del Pirineu català el 1888. Amb il·lustracions de Quim Hereu, hi recupera la fantasia de les seves celebrades ‘La pell freda’ i ‘Pandora al Congo’, amb un exèrcit d’inquietants bolets gegants.  

Marta Orriols / JORDI COTRINA 

10. TOTS ELS CONTES 2. Víctor Català. Club Editor. 21,95 €. En aquest volum, segon dels quatre que recolliran la narrativa completa de l’autora catalana, s’inclou ‘La mare balena’, probablement el primer relat escrit sobre l’assetjament infantil. Són obres mestres, com ‘Conversió’, publicades en la dècada de 1920 a 1930, amb un desplegament d’estils, personatges i situacions. 

11. EL TUMOR. Toni Soler. El televisiu escriptor i historiador, productor de ‘Polònia’, aparca la seva faceta humorística per presentar el seu llibre més íntim i autobiogràfic. Una reflexió personal, que fuig del sentimentalisme, on despulla els seus sentiments davant la malaltia i la mort del seu pare, quan ell tenia 16 anys.  

12. APRENDRE A PARLAR AMB LES PLANTES / APRENDER A HABLAR CON LAS PLANTAS. Marta Orriols. Edicions del Periscopi / Lumen. El dol i els sentiments contradictoris per la mort de la parella envaeixen la primera novel·la de l’autora dels celebrats relats d’‘Anatomia de les distàncies curtes’. La protagonista no és ni de bon tros Orriols, però en aquesta història sí que hi ha molt d’ella, admet, ja que comparteix amb ella la sobtada pèrdua del marit.  

NARRATIVA TRADUÏDA, per Mauricio Bernal

14. UN VESPRE AL PARADÍS / UNA NOCHE EN EL PARAÍSO. Lucia Berlin Després del fenomen de ‘Manual per a dones de fer feines” (2015), una nova antologia de contes torna l’actualitat la nord-americana Lucia Berlín, morta en l’anonimat el 2004. L’amor pel detall, l’omnipresència de la primera persona i un estil qal caire de l’àmbit col·loquial reapareixen com a senyes d’identitat de l’autora. Seleccionats pel seu fill Mark, els 22 relats (21 en l’edició en castellà) segueixen un estricte ordre cronològic, que funciona com una fragmentada autobiografia.

15. MOONGLOW. Michael Chabon. Catedral. 24,90 euros. Una novel·la o unes memòries disfressades de novel·la –o viceversa– que la crítica anglosaxona ha saludat amb alegria després de la no tan ben rebuda ‘Avinguda Telegraph’. Tan vertebral com aquest joc de gèneres és l’estil, “una estrident defensa de la forma en si mateixa”, segons la ressenya de ‘The Guardian’. El narrador, un tal Mike Chabon, és cridat al llit de mort del seu avi, un antic combatent de la segona guerra mundial casat amb una supervivent jueva. De regal rep la història de la seva vida i la petició d’explicar-la perquè signifiqui alguna cosa. Que cadascú jutgi, si ho aconsegueix.

16. LA VIDA DE LA REBECCA JONES / LA VIDA DE REBECCA JONES. Angharad Price. Rata Books. 19 euros. L’autora se serveix d’una prosa límpida i continguda per embolcallar en un halo de màgia el relat de la vida de la protagonista, la Rebecca, nascuda a començaments del segle XX a la vall de Maesglasau, Gal·les, i integrant d’una família enfrontada als canvis de la modernitat després de viure de la terra durant generacions. Publicada originalment en gaèlic el 2002, l’obra de Price és tant l’evocació d’un estil de vida a punt de desaparèixer degut a l’empenta del progrés com una novel·la sobre el paisatge, la solitud i el temps. Un text amb aires de clàssic.

Murakami / AFP/ HENNING BAGGER

17. RES DE RES / NADA DE NADA. Hanif Kureishi. Anagrama. 16,90 euros. L’última obra del novel·lista britànic es recolza en els tres vèrtexs d’un sòrdid triangle amorós: el que formen Waldo, antic cineasta d’èxit confinat en una cadira de rodes; la seva dona, Zee, que satisfà amb exhibicionisme la seva encara entusiasta libido, i l’amant d’aquesta, el crític de cine Eddie. Un quart personatge, l’Anita, actriu i amiga del Waldo, ajuda el protagonista en la tasca de destruir la relació adúltera. Novel·la sobre el desig, la gelosia i les limitacions de la vellesa, ‘Res de res’ (de títol original més contundent, ‘The nothing’) mostra el Kureishi més lúbric.

18. LO QUE TE PERTENECE. Garth Greenwell. Literatura Random House. 18,90 euros. ‘Opera prima’ saludada amb crítiques entusiastes, ‘Lo que te pertenece’ explica la relació que tenen a Sofia un professor de literatura nord-americana i un prostitut búlgar, el Mitko. Primer, el desig, les seves formes múltiples; després, la història del professor, que il·lumina els clarobscurs de la seva condició present –la desgràcia– a través de la seva infància traumàtica; finalment, el retrobament entre els dos protagonistes, anys després. Greenwell parla d’homofòbia a través d’un protagonista torturat. Però també parla d’amor.

19. LA MORT DEL COMANADOR 1 / LA MUERTE DEL COMENDADOR 1. Haruki Murakami.  La història d’un pintor en la trentena que és abandonat per la seva dona i troba refugi a la casa d’un famós artista a les muntanyes serveix al supervendes japonès per endinsar-se en una reflexió imaginativa sobre l’art i la creació. La descoberta d’una pintura oblidada d’Amada a l’àtic de la casa (‘La mort del comanador’) és el detonador de diverses històries superposades que juntes condueixen el lector a les profunditats del cau del conill. De passada, Murakami homenatja Scott Fitzgerald i la seva gran novel·la, ‘El gran Gatsby’.

20. UN FIN DE SEMANA. Peter Cameron. Libros del Asteroide. 18,95 euros. Publicada originalment el 1994 i considerada una de les millors de l’escriptor nord-americà, aquesta novel·la sobre relacions humanes explica el cap de setmana que comparteixen en una casa de camp als afores de Nova York diversos personatges units entorn d’una mort esdevinguda un any enrere. Per descomptat, el que havia de ser una cosa plàcida acaba en una reunió que porta a col·lació la vulnerabilitat dels personatges, les seves inseguretats i les tensions mútues. Cameron narra amb astúcia i fa un retrat compassiu dels seus personatges.

Mircea Cartarescu / CARLOS VALBUENA 

21. EL ALA IZQUIERDA. Mircea Cartarescu. Impedimenta. 23,95 euros. Primer volum de la trilogia ‘Cegador’, considerada unànimement l’obra mestra de l’autor romanès, a ‘El ala izquierda’ Cartarescu proposa un viatge al passat de l’escriptor –de si mateix– a la recerca de, potser, una mica de llum; a la recerca dels orígens, i molt en especial de la mare. Literàriament, un viatge exigent; però Cartarescu recompensa l’esforç. Entorn d’aquesta exploració broten de la ploma del romanès mons al·lucinants, començant per una caleidoscòpica Bucarest i seguint amb històries de sectes, exèrcits de morts vivents, circs errants. Per descomptat, no és gratuït: quan busca explicacions, un escriptor se submergeix en la seva imaginació.

22. UNA VIEJA HISTORIA. Jonathan Littell. Galaxia Gutenberg. 22,50 euros. Malsana, de digestió difícil, alhora fascinant i una gran obra. L’autor de ‘Les benignes’ és exigent amb els seus lectors en aquesta juxtaposició d’històries no aptes per a paladars sensibles: orgies, assassinats, violacions, matances. Dolor, molt dolor. Tot, a més, ordenat entorn d’un bucle que es repeteix una vegada i una altra. ¿És només això, una juxtaposició de barbaritats? Més aviat, una representació del món tal com el llegim en aquests temps d’informació desmesurada. L’obra més celebrada per la crítica francesa després de les ensopegades que van seguir el seu gran èxit de vendes.

ELS SUPERVENDES, per E. Hevia

24. YO JULIA. Santiago Posteguillo. Planeta. El premi Planeta d’aquest any té un ranci llinatge, ni més ni menys que la vida d’una de les dones més poderoses de l’Imperi romà, Julia Domna, dona i mare d’emperadors i posseïdora d’una gran ambició i intel·ligència per manipular i aniquilar els que li posessin traves en la seva lluita pel poder.

25. TÚ NO MATARÁS. Julia Navarro. Plaça & Janés. L’autora supervendes col·loca els seus tres principals personatges al Madrid de la postguerra. Cada un té el seu particular motiu per exiliar-se. Alexandria, la ciutat de Lawrence Durrell i de Costantinos Cavafis, serà la primera i més intensa parada en el seu periple per tot el món.

Kate Morton / david castro

26. LA FILLA DEL RELLOTGER / LA HIJA DEL RELOJERO. Kate Morton. Rosa dels Vents / Suma. 22,90 €. Com en les seves anteriors ficcions l’australiana Kate Morton teixeix una intriga d’aires victorians amb no pocs misteris a resoldre, amb una trama que retruny en l’actualitat. Morton és una experta a mantenir atent el lector (tot i que predominantment la seva parròquia és femenina) i els seus 11 milions d’exemplars venuts ho testifiquen.

27. FINALS QUE MEREIXEN UNA HISTÒRIA / FINALES QUE MERECEN UNA HISTORIA. Albert Espinosa Rosa dels Vents / Grijalbo Espinosa explica que quan estava a l’hospital refent-se del càncer que se li va endur la cama, la seva mare, per animar-lo, li deia que imaginés finals que mereixessin una història. Durant anys els va recollir i només ara ha decidit convertir-los en contes. Són 20 històries amb les seves respectives il·lustracions a tall de cartells de cine.

CLÀSSICS INDISCUTIBLES, per E. Hevia i A. Abella 

29. CANTOS. Ezra Pound. Sexto Piso. 37,90 €. 20 anys d’estudis i 10 en la traducció ha dedicat el poeta Jan de Jager al que molts consideren la ‘Divina Comèdia’ del segle XX, els ‘Cantos’ d’Ezra Pound, un poema que pretén totalitzar l’experiència de l’ésser humà a qui el seu autor va dedicar tota la vida. Una obra embogida, avantguardista i hercúlia en un volum de 1.200 pàgines.  

30. LA FERIA DE LAS VANIDADES. James M. Tackeray. Alba. 39,90 €. Un clàssic de la literatura britànica del XIX que al seu dia va competir durament en la seva consideració amb qualsevol novel·la de Dickens. Menys sentimental que aquest, Tackeray retrata la societat victoriana amb no poca ironia i en el centre col·loca l’arribista (però en el fons meravellosa) Becky Sharpe. 

31. LA VIDA EN IMÁGENES. Charles Simic. Vaso roto. 24 €. Selecció de la prosa autobiogràfica d’un dels poetes nord-americans contemporanis més reconeguts i llegits, tot i que naixés i passés els primers anys a Belgrad. Juntament amb aquesta obra magnífica i gairebé zen, també ha aparegut el poemari ‘El señor de las máscaras’ (Valparaíso, 14 euros) que Simic va publicar originalment el 2010. 

PURA FANTASIA, per Ernest Alós

33. CADA CORAZÓN, UN UMBRAL. Sheanan McGuire. Runas. 15 €. En aquella frontera entre la novel·la juvenil i la que ja no ho és, McGuire ofereix una versió gòtica del clàssic tema de les portes a altres mons. Una col·lecció d’alícies sinistres, nàrnies sagnants i nens molt perduts. La col·lecció prossegueix amb ‘Ahí abajo, entre raíces y huesos’. 

34. FOC I SANG. George R. R. Martin No és una novel·la del creador de ‘Joc de trons’, sinó un llibre d’història-ficció. La crònica escrita per un mestre, un erudit, sobre la conquesta de Ponent pels Targaryen i els seus dracs. Molta informació per al seguidor ‘compleetista’ de la sèrie, moltes intrigues dinàstiques, però falta l’enfocament centrat en els personatges que caracteritzen les novel·les de la sèrie.

George R.R. Martin / HBO / nick briggs

35. LA PUERTA DE ABADON. James S. A. Corei. Nova. 21,90 €. Tercera de les novel·les en què es basa la sèrie ‘The expanse’. Un dels pocs exemples de novel·les basades en una colonització espacial versemblant fa obertament el pas a la ciència-ficció més fantàstica amb aquesta porta que s’obre a altres galàxies. Per avançar mentre s’aclareix l’embolic de drets (amb pas de Netflix a Amazon) de la versió televisiva.

36. LA CIUDAD Y LA CIUDAD. China Mieville. Nova. 21,90 €. Nova recupera, coincidint amb l’estrena de la sèrie basada en el llibre (DVD i Filmin), el títol potser més accessible de Mieville. Dues ciutats conviuen en el mateix espai sense contacte entre si, amb tabús que impedeixen fins i tot mirar el que està passant en carrers que se superposen. Una al·legoria inquietant del que està passant en altres carrers molt reals.

37. EL EMPERADOR GOBLIN. Katherine Addison. Alethé. 24,90 €. Novel·la guanyadora del premi Locus. Un tòpic clàssic: un no ningú arriba a dalt de tot, ha d’enfrontar-se a intrigues perilloses i demostrar que darrere de la seva aparença hi ha una personalitat forta que s’imposarà. La peculiaritat: es tracta del fill mestís del rei dels elfs, un menyspreat mig goblin que hereta el tron de retruc.

38. LA BALADA DE TOM EL NEGRO. Víctor La Valle. Runas. 15 €. Igual que un altre títol publicat pel mateix segell, ‘Agentes de Dreamland’, de Caitlin R. Kiernan, l’univers creat per Lovecraft, i  les seves criatures, tornen i fecunden noves històries. Al llibre de La Valle, un pèssim i falsari cantant de jazz a la Nova York dels anys 30 entra en tractes amb forces que el superen.

39. ANTISOLAR. Emilio Bueso. Gigamesh. 42 €. Segona entrega d’una trilogia que culminarà el 2019. Difícil no descriure-la sense caure en l’‘spòiler’. En deixem anar alguns elements. Sentit de l’humor. Mala llet. Especulació ecològica. Futur postcatastròfic. Què passaria si l’ésser humà passés a ser no un ciborg, sinó l’element d’una simbiosi amb mol·luscos perversos.

40. JURAMENTADA. Brandon Sanderson. Nova. 34,90 €. Brandon Sanderson és una factoria que produeix sèries de consum ràpid (l’última, ‘Escuadrón’, una espècie d’‘El Joc de l’Ender’ juvenil) i una enorme col·lecció, de la qual té planificats deu volums. Aquest any ha publicat el tercer, ‘Juramentada’. Per als que van començar amb ‘El camino de los Reyes’ i vulguin passar anys descobrint un món complex i originalíssim.

41. TORN DE NIT / ESCRIURE. MEMÒRIES D’UN OFICI. Stephen King. Males Herbes / L’Altra. 26 / 17,90 €. Amb el volum de 20 contes de ‘Torn de nit’ (escrits entre el 1968 i el 1977) i el seu assaig sobre els secrets de l’ofici d’escriptor, el geni del terror s’ha presentat aquesta tardor en català. Entre els relats, els icònics ‘Els nens de les panotxes’ i ‘Jerusalem’s Lot’.   

42. OBRAS COMPLETAS DE LOVECRAFT. H. P. Lovecraft. DNX. 75 €. Tot l’univers fantàstic i sobrenatural del mestre de la narrativa més inquietant i pertorbadora en un estoig amb quatre volums. Tres reuneixen des dels relats més primerencs  i poc coneguts fins als més clàssics, com ‘La llamada de Cthulhu’ o ‘La sombra sobre Innsmouth’, amb un assaig sobre Lovecraft. El quart recopila la seva obra poètica en edició bilingüe.

Stephen King / AP / PAT WELLENBACH 

43. HISTÒRIA MUNDIAL DE CATALUNYA Des de les primeres matances fixades a les coves rupestres del Priorat fins avui, passant per l’aportació de la Fura dels Baus als JOCS OLÍMPICS de Barcelona, l’era Cruyff al Barça o el paper del primer ambaixador català a la Xina del XIX, Borja de Riquer ha dirigit aquesta monumental història de Catalunya explicada a través d’un centenar d’episodis escrits per 99 experts. 

44. LOS DESERTORES. Joaquín Berges. Tusquets. 19 €. És una novel·la, però és la història, la de la primera guerra mundial, la que la impulsa, a més de ser una brutal reflexió sobre les relacions entre pares i fills. El protagonista busca respostes a la tomba real de dos joves soldats britànics, afusellats per desertors al Somme. Berger ret homenatge a una generació desaprofitada a través dels poemes i les cartes que van escriure a les trinxeres.     

45. LA GUERRA FRÍA. Odd Arne Westad. Galaxia Gutenberg. 29,50€. Enorme investigació sobre les lluites pel poder mundial que una vegada acabada la segona guerra mundial, i entre el 1945 i el 1989, van mantenir la URSS i els EUA. Una guerra freda que va dividir el món entre països aliats d’una superpotència o l’altra i que va partir Europa en dos. 

46. LAS CONSPIRACIONES CONTRA HITLER. Danny OrbachDel comte Stauffenberg, cap més visible de l’operació Valkiria, al llop solitari Georg Elser, l’historiador Danny Orbach investiga en aquest assaig els intents de la resistència alemanya d’assassinar el Führer des del 1938 i les motivacions que els van impulsar.  

Joaquín Berges / JUAN CAMILO MORENO

47. LAS RAZONES DEL MAL. ¿QUÉ FUE REALMENTE EL HOLOCAUSTO? Peter Hayes. Crítica. 24,90 €. Hi ha milers de llibres sobre l’infern nazi. Aquest, del professor nord-americà Peter Hayes, avisa que un no s’ha d’acontentar amb continuar acumulant informació, sinó que s’han de buscar explicacions de per què i com es va produir i establir un relat crític per transmetre al públic futur i per contrarestar mites i versions interessades. 

48. ANATOMÍA DEL VALOR. Lord Moran. Arzalia Ediciones. 19,95 €. Lord Moran, oficial mèdic a les trinxeres de la primera guerra mundial, va publicar el 1945 aquest estremidor relat, amb experiències i anècdotes de primera mà, sobre les conseqüències psicològiques del combat en els soldats. Barreja d’humanitat i anàlisi científica, aporta llum sobre el comportament humà. 

ASSAJOS QUE FAN REFLEXIONAR, per E. Hevia

50. 21 LLIÇONS PER AL SEGLE XXI / 21 LECCIONES PARA EL SIGLO XXI. Yuval Noah Harari. Edicions 62 / Debate. 21,90 €.  Després dels ‘long-sellers’ ‘Sapiens’ i ‘Homo Deus’, on exposava la seva mirada sobre el passat i el futur de la humanitat, el lúcid i popular pensador israelià reflexiona sobre l’inquietant present: un món amenaçat per la intel·ligència artificial, la falta de valors, la postveritat i l’era Trump-Putin-’brexit’.

51. EL CAMINO HACIA LA NO LIBERTAD. Timothy Snyder. Galaxia Gutenberg. 24,90 euros. O el que és el mateix, el llibre obligatori per intentar entendre l’actual crisi política i de valors en què està immersa Europa. Les conclusions a les quals arriba poden ser discutibles però són un bon punt de partida per a la reflexió. Segons el catedràtic de Yale, el model a què ens dirigim és un autoritarisme a imatge i semblança de la Rússia de Putin. 

52. CON LOS OJOS BIEN ABIERTOS. Julian Barnes. Anagrama. 19.90 euros. Tothom coneix la vocació francesa de l’autor britànic que va cristal·litzar en la seva celebrada novel·la ‘El lloro de Flaubert’. En aquesta col·lecció d’assajos de pintors del segle XIX com Delacroix, Courbet, Manet, Cézanne, Degas, Bonnard i Magritte posa de nou a punt la seva elegant prosa. 

 

Yuval Noah Harari / FERRAN SENDRA

53. EL ALMA DEL MAR Philip Hoare. Ático de los libros. 22,50 euros. No hi ha ningú que conegui millor que Philip Hoare aquell sense fi d’històries que ha generat el mar, que exemplifiquen la manera en què l’ésser humà s’hi ha relacionat. Amb aquest llibre tanca la trilogia que va iniciar amb la fonamental ‘Leviatán o la ballena’. 

54. ADIÓS AL CABALLO. Raulff Ulrich. Taurus. 23,90 euros. Tot el que volia saber (o no) sobre els cavalls reunit en un llibre ameníssim en el qual es passa revista a tot el que ha significat aquest animal al llarg de la història i la seva representació en la pintura. Tolstoi assegurava que havia viscut vuit anys de la seva vida a cavall, mentre que per Nietzche va ser el punt de partida del brot de bogeria que el va aillar del món quan es va abraçar a un rossí a la ciutat de Torí per salvar-lo del fuet d’un cotxer. 

IDEES GASTRONÒMIQUES, per Pau Arenós

56. COCINAR CON HIERBAS, Karin Leiz. Debate. 21,90 euros. Fascinats pels adorns indis i marroquins que atorguen als plats de noms fragants, oblidem la riquesa de les herbes aromàtiques, que podrien ser considerades les espècies mediterrànies. En surt al rescat Karin Leiz amb les 450 receptes del llibre ‘Cocinar con hierbas’, cosa que ens recorda que sense farigola, sàlvia o marduix la vida és un rotllo.

57. L’ODISSEA CULINÀRIA , Enric Herce i Jaume Fábrega. Viena. 27,55 euros.  El cuiner Enric Herce i l’historiador Jaume Fàbrega han començat junts una singladura per les cuines del Mediterrani, que és una cassola gegantina on bullen pobles, illes i mites: invoquen Ulisses per a la seva odissea culinària. Erudició, enginy i plats llunyans, amb què el lector connectarà de manera immediata, ja que tots bevem del mateix mar.

Ferran Adrià i Ferran Centelles en la presentació del llibre 'Vinos'. / vilaviniteca

58. PUNT MX, Roberto Ruiz, María Fernández i Martín Eccius. Montagud. 79 euros. Obra magna que no cap en una d’aquelles increïbles truites –ni en mig centenar– que prepara a mà María Fernández, copropietària amb Roberto Ruiz de Punto MX, a Madrid. Alta cuina mexicana, en el sentit d’elevada: parteix del que és popular per assolir pics. Si ‘achiote’, ‘chilaquil’ o ‘tatemado’ us sembla un insult és que necessiteu amb urgència adquirir aquest llibre.

59. VINOS: CONTEXTUALIZACIÓN Y VITICULTURA. Bullipedia. RBA. 59 euros. L’alineació recorda la selecció brasilera del 1970: Ferran Adrià, Ferran Centelles i Quim Vila (i els equips de la Bullipedia i Vila Viniteca) en lloc de Pelé, Rivelino i Jairzinho. Quina reunió de cracs entrenats amb el mètode Sapiens per al primer volum d’una enciclopèdia vinícola. El volum comença amb una pregunta amb alta graduació: ¿Què és el vi?

LES NOVEL·LES MÉS NEGRES, per A. Abella

61. SESIÓN NOCTURNA. Michael ConnellyEl creador de l’icònic detectiu Harry Bosch es va avançar al #MeToo i a l’‘escàndol Weinstein’ amb aquesta novel·la, publicada als Estats Units el 2016 i amb la qual inaugurava una nova sèrie negra. La protagonitza una dona policia, Renée Ballard, surfista i d’origen hawaià, que va ser relegada a treballar en el torn de nit per denunciar assetjament sexual d’un superior. 

62. CHICAGO. David Mamet. Després de 20 anys de sequera, el dramaturg i guionista torna al gènere amb aquest ‘noir’ clàssic, ambientat al Chicago de la llei seca. Gairebé un manual d’ús del periodisme protagonitzat per un reporter del ‘Chicago Tribune’, veterà de la primera guerra mundial, la nòvia del qual és assassinada i que busca respostes als baixos fons dominats per la màfia italiana d’Al Capone i la irlandesa de Dean O'Banion.     

63. SABOTAJE. Arturo Pérez-Reverte.  El pare d’Alatriste tanca amb aquest títol la seva trilogia protagonitzada per Falcó, el seu insòlit espia a les ordres del bàndol franquista que en aquesta ocasió ha de complir una missió a l’efervescent París del 1937. Allà, el seu objectiu és impedir que Picasso pinti el ‘Guernica’, símbol de la matança nacional contra civils que la República ha encarregat al malagueny.   

David Mamet / FRANCESCO PROIETTI

64. NADA MÁS REAL QUE UN CUERPO. Alexandria Marzano-Lesnevich Amb un llenguatge absorbent l’autora aconsegueix fer estremir el lector amb aquesta magistral barreja de memòries personals i ‘true crime’. Sense ni una mica de ficció, aquesta avui advocada nord-americana va entrellaçant com afronta d’adulta el fet que el seu avi abusés sexualment d’ella quan era nena i, en paral·lel, la seva investigació del cas real d’un pedòfil condemnat per l’assassinat d’un nen.  

65. DESPUÉS DE LA CAÍDA. Dennis Lehane.  Acostant-se al ‘domestic noir’ i trencant les seves regles, l’autor bostonià firma un dels seus millors treballs, on res és el que sembla. Una periodista, que va deixar enrere una infància difícil, pateix una crisi d’autoestima que acaba amb el seu matrimoni i la seva feina. Tombs continus i un complex retrat psicològic femení d’una dona amb agorafòbia. 

66. LOS TIEMPOS DEL ODIO. Rosa Montero. Seix Barral. 20 €. Tercera entrega de la sèrie que va començar amb ‘Lágrimas en la lluvia’, protagonitzada per la seva poderosa i particular detectiva replicant, Bruna Husky. Ciència-ficció, sí, però en un món totalment realista, sobre el qual planeja una guerra civil davant de l’augment de la crispació populista. La desaparició d’un col·lega inspector la condueix a una colònia remota on regna una secta que renega de la tecnologia.  

67. BIBLIOTECA FRED VARGAS. Amsterdam / Siruela-Debolsillo. La concessió del premi Princesa d’Astúries de les Lletres ha impulsat el llançament de la Biblioteca Fred Vardas, que rescata totes les novel·les de la veterana dama del ‘noir’ francès. En castellà, les reedicions són en format butxaca. El títol més recent, ‘Quan surt la reclusa’, un nou i rodó cas del comissari Adamsberg, s’ha publicat aquest mateix any, abans de conèixer-se el preuat guardó.  

68. L’HEREU / El HEREDERO. Jo Nesbo. Proa / Roja & Negra. 19,90 €. L’infal·lible creador de Harry Hole aparca el seu brillant detectiu per fer un pas més en el gènere amb el personatge del Sonny, un drogoaddicte fill d’un policia presumptament corrupte que es va suïcidar. Quan esbrina que el seu pare era innocent, fuig de la presó on compleix condemna sent innocent per venjar-se. Una denúncia de la corrupció de mans del mestre noruec del suspens. 

Juan Gómez-Jurado, que torna amb 'Reina roja' / ARXIU

69. TODO LO MEJOR. César Pérez Gellida. Suma de Letras. 18,90 €. L’autor de ‘Memento mori’ voreja en la seva vuitena novel·la el gènere d’espies amb una trama negra que viatja al passat, al Berlín de la guerra freda. En aquest marc, un agent del KGB coincideix amb un inspector en cap de la Kriminalpolizei obsessionat a investigar els brutals assassinats de cinc menors desconeguts que ningú reclama davant de la negativa del Govern de l’RDA a reconèixer els assassins en sèrie. 

70. REINA ROJA. Juan Gómez-Jurado. Edicions B. 20,90 €. El popular escriptor i periodista, creador dels ‘podcast’ ‘Cinemascopazo’ i ‘Todopoderosos’, torna avalat pels seus més de sis milions de llibres venuts en 40 països. Ho fa amb un personatge femení molt especial, Antonia Scott, a qui un inspector bilbaí ha de convèncer perquè abandoni el seu àtic a Lavapiés i torni a resoldre crims impensables.

71. MAGRET I ELS ANARQUISTES. Francesc Puigpelat. Amb aquest homenatge al comissari Maigret, creat per George Simenon, des del mateix nom del protagonista, Puigpelat va aconseguir el premi Agustí-Vehí de novel·la negra. El Magret de l’autor català arriba a la Catalunya del desembre del 1936, en plena guerra civil, des del Quai des orfevres, 36, de París. Seguint la pista d’un gàngster per resoldre uns assassinats arribarà fins a les trinxeres del front de l’Ebre.   

72. ESTOIG TRILOGÍA DE LA CIUDAD BLANCA. Eva García Sáenz de Urturi. Espasa. 58,50 €. Després de la recent publicació de ‘Los señores del tiempo’, amb què l’autora de Vitòria ha tancat la seva trilogia negra supervendes, ara arriba la sèrie completa en estoig. Ambientada a la seva ciutat natal entre l’actualitat i l’any 1192, el seu protagonista, Unai López de Ayala, ‘Kraken’, un policia especialista en perfils criminals, investiga unes morts que segueixen un ‘modus operandi’ descrit en un llibre de l’edat mitjana. 

Joseph James DeAngelo, l’‘assassí del Golden State’, va centrar la investigació de Michelle McNamara, autora d’'El asesino sin rostro' / GETTY / JUSTIN SULLIVAN 

73. MORBO. Jordi Sierra i Fabra. Harper Collins. 18,90 €. El prolífic escriptor català continua cultivant el gènere negre amb aquest ‘thriller’ ambientat en l’actualitat. Cinc sospitosos, que amaguen secrets i culpes, estan en el punt de mira de la investigació per l’assassinat d’una noia d’una bellesa inquietant, el cadàver de la qual ha sigut llançat al riu Llobregat. 

74. EL ASESINO SIN ROSTRO. Michelle McNamara. Un exemple perfecte de ‘true crime’, rigoroses investigacions periodístiques sobre crims reals que es llegeixen com novel·les, l’autora d’‘El asesino sin rostro’ es va abocar a una obsessiva persecució del que es va conèixer com l’‘asassí del Golden State’, autor de 45 violacions i 12 assassinats a la Califòrnia dels 70 i 80. Ella va morir el 2016, sense arribar a veure com l’abril passat algunes de les pistes que ella va apuntar, les webs d’adn familiar, el van identificar. Ara està entre reixes. 

REGALS IL·LUSTRATS, per A. Abella

76. QUIÉN, QUÉ, CUÁNDO. LOS CÓMPLICES OLVIDADOS POR LA HISTORIAMentors, cònjuges, muses, amants, amics, parents... Un cuidat volum rescata 60 còmplices a l’ombra que van ser decisius en l’ascens de personatges i icones de la història: des de Marilyn Monroe fins a Elvis Presley, passant per Walt Disney, Coco Chanel, Edgar Allan Poe, Charles Darwin o Al Capone. 60 experts, amb les il·lustracions de 60 artistes més, els treuen de l’oblit. 

77. CONTES (1936-1968) / CONTES (1978-1992)  / CONTES PORTÀTILSLa narrativa més breu de l’autor de ‘Cròniques de la veritat oculta’. D’una banda, tots els seus relats es reuneixen en dos cuidats volums, il·lustrats per Ignasi Font, les imatges del qual transmeten l’univers alhora costumista, naïf i màgic de l’escriptor català. De l’altra, Comanegra recull un centenar de microrelats, en un títol que rescata algunes fotos inèdites i textos de Borja Bagunyà i Sebastià Alzamora. 

78. CUENTOS MACABROS 2. Edgar Allan Poe / Benjamin Lacombe. Edelvives. 29,90 €. Nova i luxosa entrega amb nou foscos relats del mestre del terror a càrrec del brillant dibuixant francès, en la traducció de Julio Cortázar i amb text de Baudelaire sobre l’autor. Lacombe imprimeix la seva versió artística més hipnòtica i inquietant en contes com ‘El escarabajo de oro’, ‘Conversación con una momia’, ‘El rei Peste’, ‘La máscara de la muerte roja’ o ‘Manuscrito hallada en una botella’. 

Il·lustració a doble pàgina de 'Cuentos macabros 2', de Poe, per Lacombe / benjamin lacombe

79. MORALAND. Sergio Mora. Norma. 38 €. Guanyador d’un Grammy llatí, l’il·lustrador barceloní recopila els seus treballs en un cuidat llibre d’art ple a vessar de la cultura pop de la qual va beure quan era petit i amb què ha format el seu surrealista univers. Sirenes, toreros que evoquen el Mr. Spock de ‘Star Trek’, herois espacials i gremlins viuen en un món que ha portat també a la moda i el disseny de Gucci i Philippe Starck.         

80. LA CONQUISTA DE LOS POLOS. Jesús Marchamalo i Agustín Comotto. Nórdica. 29,50 €. Les aquarel·les de l’il·lustrador argentí establert a Catalunya evoquen, amb 50 il·lustracions i tres desplegables, l’èpica de grans exploradors que a finals del segle XIX i principis del XX es van llançar a l’aventura per conquerir un món de gel. Destaquen els viatges del noruec Nansen, que gairebé va arribar al pol Nord el 1893; el del seu compatriota Amundsen, que va conquerir el 1910 el pol Sud, seguit del britànic Scott, que va morir després d’aconseguir-ho.  

Il·lustració de 'La conquista de los pols’ / AGUSTÍN COMOTTO

81. FREDDIE MERCURY. Alfonso Casas. Random Comics. 16,95 €. Rere el còmic autobiogràfic ‘El final de todos los agostos’, i coincidint amb el ‘biopic’ ‘Bohemian Rhapsody’, el dibuixant aragonès ret el seu estil al servei del desaparegut líder de Queen en aquesta biografia il·lustrada. El volum recorre la vida de qui va néixer com a Farrokh Bulsara i es va convertir en llegenda com a Freddie Mercury, la seva música, la seva personalitat, el seu icònic ‘look’ i el seu carisma. 

82. CUADERNO DE VIAJE DE LA TIERRA MEDIA. John Howe. Minotauro. 24,95 €. Del plàcid Atzucac a la temible Mordor, aquest àlbum proposa un viatge pels múltiples escenaris de la Terra Mitjana, fruit de la imaginació de J.R.R. Tolkien, de la mà de l’il·lustrador que ha sabut visualitzar millor els mons d’‘El senyor dels anells’ i ‘El hòbbit’. L’artista evoca com el seu treball va servir de guia a Peter Jackson per a les dues trilogies cinematogràfiques.  

Il·lustració del llibre de Nuria Díaz 'Gran hotel Wes Anderson', sobre el cineasta / nuria díaz

83. LOS PÁJAROS. Daphne du Maurier / Pablo Gallo. Gallo Nero. 18 €. Alfred Hitchcock es va inspirar per al seu icònic film en aquest breu relat de Du Maurier, com ell, una mestra del suspens. El pintor corunyès Pablo Gallo trasllada a les teles d’aquest petit volum la inquietant i terrorífica atmosfera de la història, on els ocells es rebel·len contra els homes i desenvolupen un instint assassí, i converteixen un plàcid poble costaner de Cornualla en un lloc de malson. 

84. LOS MONSTRUOS DE VILLA DIODATI. Ricard Ruiz Garzón. Reino de Cordelia. 19,95 €. Entre les múltiples publicacions que han nodrit la commemoració dels 200 anys de la creació del monstre de Mary Shelley a Vil·la Diodati, hi ha aquesta de l’escriptor i periodista barceloní, que, amb el subtítol de ‘Los espejos de Frankenstein’, recorre la seva influència en el cine i la literatura, a més dels seus vincles mitològics i la seva relació amb el feminisme. Assaig i reflexió que inclou il·lustracions i material fotogràfic.      

85. SEMPÉ EN NUEVA YORK. Sempé. Norma. 39,95€. El dibuixant francès, de 86 anys, va aconseguir complir un somni de joventut quan el 1978 va començar a treballar regularment per a la prestigiosa revista ‘The Ney Yorker’, per a la qual ha dibuixat més d’un centenar de portades a més de pàgines interiors. Aquest llibre d’art recopila aquestes il·lustracions –algunes de les quals romanien inèdites–, on Sempé presta el seu imaginari a la ciutat dels gratacels.    

86. EL GRAN HOTEL WES ANDERSON. Nuria Díaz. Lunwerg. 22,50 €. Evocant el títol d’‘El gran hotel Budapest’, un dels films de referència d’aquest cineasta de culte, la il·lustradora construeix un personal homenatge al món del nord-americà Wes Anderson, un univers alhora malenconiós, absurd i entranyable. La vida i la filmografia del director de ‘Los Tenenbaums’, amb un recorregut pels seus temes, els seus escenaris i els seus personatges, que sovint tenen crisis existencials. 

87. BRI ANDA DIBUJANDO. Brianda FitzJames Stuart. Paripé Books. 24,99 €. Primer llibre d’aquesta imaginativa i polifacètica il·lustradora, en l’obra de la qual es registren influències d’El Bosch o els prerafaelites, però també de l’animació japonesa i l’art naïf d’Henri Rousseau. La natura i els animals, la cultura pop o l’art dibuixen el ric univers de la neta de Cayetana de Alba.   

Fragment d’una pàgina d’'El gran llibre dels indrets fantàstics de Catalunya / JOAN DE DÉU PRATS I MARIA PADILLA

88. MUJERES EN EL DEPORTE. Rachel Ignotofsky. Nórdica-Capitán Swing. 25 €. En línia amb el seu títol anterior, ‘Mujeres de ciencia’, i amb el corrent reivindicatiu de la dona, l’autora nord-americana rescata 50 personatges femenins que des del 1800 fins avui han destacat pels seus triomfs esportius, entre les quals, la gimnasta Simone Biles, la tennista Serena Williams i Toni Stone, que va ser la primera dona que va jugar a la lliga professional masculina de beisbol.  

89. ORACIONS. Santiago Rusiñol. Edicions 1984. 18 €. Un dels títols (a més de la nova col·lecció de narrativa ‘Rebrot’) amb què l’editorial catalana acaba de celebrar 35 anys. Publicades originàriament el 1897, les ‘Oracions’ de Rusiñol van ser el primer que hi va haver de prosa poètica en català. L’edició, a càrrec de l’escriptor Raúl Garrigasait, es presenta tal com el poeta la va pensar inicialment, recuperant els dibuixos de Miquel Utrillo, a més de les partitures d’Enric Morera, ja que la concebia com una obra d’art total.

90. EL GRAN LLIBRE DELS INDRETS FANTÀSTICS DE CATALUNYA. Joan de Déu Prats / Maria Padilla. Comanegra. 29,50 €.  Dels mateixos autors d’‘El gran llibre de les criatures fantàstiques de Catalunya’. Aquesta vegada segueixen la pista de paisatges màgics de la geografia catalana i de les llegendes que guarden des de fa segles, com les que envolten la vall de Lord, al Solsonès, on els morts busquen l’entrada al món subterrani, o les de Gandòfia, a prop de Gandesa, freqüentada per la Serena, meitat dona, meitat ocell.  

91. HERSTORY: UNA HISTORIA ILUSTRADA DE LAS MUJERES. Lumen. María Bastarós, Nacho M. Segarra i Cristina Daura. 24,90 €. Des de la prehistòria fins a l’actual marea feminista i el #MeToo, passant per la caça de bruixes, el suïcidi ritual de les vídues índies al segle XIX, les pioneres del sufragisme o les dones en la segona república espanyola, aquest volum recorre, amb voluntat crítica, rigor i didactisme, la constant lluita de la dona per conquerir espais de llibertat.

92. 'PELEA COMO UNA CHICA'. Sandra Sabatés i Ana Juan. Planeta, 19,95 €. En aquesta mateixa línia, la presentadora d’'El intermedio' Sandra Sabatés i Ana Juan (Premio Nacional de Ilustración 2010) firmen un volum on recuperen les veus de dones pioneres que van canviar la història d’Espanya en una societat que qüestionava la seva vàlua, entre les quals, Emilia Pardo Bazán, María de Maextu, la Passionària, María Moliner o Zenobia Camprubí. 

93. ATLAS PARA CURIOSOS INSACIABLES. Piotr Milkowiecki i Michal Gaszynski. Geoplaneta. 29,50 €. Un autèntic desplegament de mapes per entendre el món de continent en continent a través d’una amena i alhora aclaparadora quantitat d’informació reconvertida en dades curioses: gairebé 400 sobre flora i fauna, gairebé 700 sobre història, més de 600 sobre societat, un miler sobre geografia, 350 sobre economia i 176 sobre ciència.   

94. KOKORO. Sandra de la Cruz. Bridge. 24 €. Autèntica declaració d’amor al Japó. L’escriptora i il·lustradora va viatjar al país del sol naixent i, a través d’haikus i reflexions poètiques, i de pintures, amb tècniques inspirades en l’art nipó, transmet les seves pròpies experiències i emocions viscudes. Ho fa seguint 27 conceptes orientals sense traducció al castellà, com ‘sakurafubuki’, la pluja de pètals en flor del cirerer; ‘iki’, que defineix la sensualitat elegant i sòbria, o la ‘kokoro’ del títol, una sensibilitat entre les sensacions i el raciocini. 

LLEGINT CÒMICS, per A. Abella 

96. EL GRAN LIBRO DE SUPERLÓPEZ. Antoni Guiral.  Tot el que voleu saber sobre el superheroi juvenil que fa 45 anys va crear el dibuixant Jan, i que rere més de 70 àlbums continua donant feina, explicat per l’expert en còmics Antoni Guiral. Un gran llibre per al gran any de Superlópez, que acaba de ser immortalitzat a la gran pantalla, encarnat per Dani Rovira, en el que ha sigut la millor estrena espanyola de l’any als cines.

97. YO, LOCO. Antonio Altarriba i KekoInquietant i en certs moments terrorífica incursió en la foscor de la bogeria i crítica social a les males praxis de la indústria farmacèutica, i per extensió de qualsevol gran corporació, tot, sota l’aparença d’un negre ‘thriller’. És la segona entrega del pertorbador tríptic ‘egoista’ que el guionista d’‘El arte de volar’ (Premio Nacional de Cómico 2010) i el dibuixant de ‘La protectora’ van iniciar amb ‘Yo, asesino’. 

Vinyeta de Superlópez / jan

98. EL TESORO DEL CISNE NEGRO. Paco Roca i Guillermo Corral. L’indiscutible autor d’‘Arrugues’ i ‘Los surcos del azar’ es va enamorar gràcies al diplomàtic Guillermo Corral de la història real del ‘cas Odissey’, el litigi del Govern espanyol amb una empresa nord-americana pel tresor del galió enfonsat. I l’ha convertit en una addictiva i rodona aventura amb pirates moderns, intriga política, espoli del patrimoni històric i evocacions tintinianes.

99. REY CARBÓN. Max. La Cúpula. 16,90 €. Un nou i “poc convencional” treball, admet el creador de ‘Bardín el Superrealista’ (Premio Nacional de Cómico 2007), on Max segueix fidel a les seves últimes ficcions hipnòtiques i avantguardistes, tenyides d’humor, amb éssers filiformes, pràcticament en blanc i negre i mudes, per reflexionar sobre el dibuix com a portador del missatge i indagar en els seus orígens estirant el fil d’una faula de Plini el Vell.

100. BATMAN. EL PRÍNCIPE OSCURO (Vol.2). Enrico Marini. ECC Edicions. 13,95 €. Avisa el Jòquer, que amb la seva sempre inquietant imatge mira el lector des de la portada: “Els finals feliços només passen als contes de fades. I aquest no n’és un”. En aquest segon volum el mestre italià revela el desenllaç del dilema en el qual va posar el Cavaller Fosc en una història on no falten la capritxosa Harley Quinn, Catwoman i Killer Croc.

Vinyeta del 'Rey Carbón' / max

101. CANCIÓN DE NAVIDAD. UNA HISTORIA DE FANTASMAS. Carlos Giménez. Reservoir Books. 21,90 €. El creador de ‘Paracuellos’ continua el desolador viatge personal, atapeït de rastres autobiogràfics, que ja va transitar a ‘Crisálida’.Amb el seu ‘alter ego’, l’aparentment misantrop tiet Pablo, aquest mestre del còmic recorre els seus propis fantasmes del passat, el present i el futur, amb la inquietant visita de la mort, en aquesta seva particular ‘Cançó de Nadal’ dickensiana. 

102. JAPÓN. Marc Bernabé.De la mà d’un dels principals experts del país del sol naixent, disputat traductor de manga i autor de ‘Japonés en viñetas’, un assaig personalíssim que transmet tota la seva passió pel Japó i per la cultura i el còmic japonès a través de la seva pròpia trajectòria professional, les seves experiències i els seus viatges. 

103. VIAJES DIBUJADOS. DA. Altaïr - Norma. 25 €. Un il·lustre elenc d’autors, entre els quals, Sarah Glidden, Aude Picault, Tyto Alba, Pere Joan, Zeina Abirached, Peter Kuper, Marcos Prior o Ramón Esono –que va passar set mesos a la presó per una obra crítica amb el dictador Teodoro Obiang–, firmen les 14 cròniques periodístiques de viatges que conviden a conèixer en imatges altres cultures, de Nova York a l’Iraq, la Patagònia o Rússia.  

104. LA BRIGADA LINCOLN. Pablo Durà, Carles Esquembre i Ester Salguero. Evolution Cómics. 18 €. Quan s’acaben de commemorar els 80 anys del comiat a Barcelona de les brigades internacionals que van lluitar amb la República durant la guerra civil, aquest còmic, amb guió de Pablo Durà, evoca el paper que van tenir els 3.000 combatents d’una d’aquestes, la Lincoln, i el seu comandant, el nord-americà Oliver Law.   

Vinyeta d’'El tesoro del Cisne Negro' / paco roca

105. BERLÍN. CIUDAD DE LUZ. Jason Lutes. Astiberri. 22 €. Esperat tancament de l’aclamada i premiada trilogia que ha tardat 22 anys a completar, en què l’autor nord-americà indaga en el clima social i polític que els anys 20 i 30 va fer pujar al poder Hitler. El dibuixant baixa a l’arena i se centra en el carrer, en la gent corrent, des d’un periodista fins a una estudiant d’art, una lesbiana o una família jueva. 

106. POTEMKIN. Pablo Auladell. Libros del Zorro Rojo. 19,90 €. Amb potents imatges expressionistes en blanc i negre, l’autor de l’adaptació al còmic d’‘El paraíso perdido’ (Premio Nacional de Cómico 2015) torna amb aquest homenatge visual al clàssic del cinema mut d’Eisenstein. En les seves escenes reviu el motí real, que hi va haver el 1905 davant el port d’Odessa, de la tripulació del cuirassat ‘Potemkin’, farta del tracte injust i humiliant dels seus oficials. 

107. ANDY. UNA FÁBULA REAL. Typex. Reservoir Books. 39,90 €. Una monumental i trencadora biografia gràfica d’Andy Warhol, de gairebé 600 pàgines, capaç de portar el lector de viatge per la vida de l’icònic creador de l’art pop recorrent totes les seves èpoques artístiques i el món que el va envoltar. Des dels anys 30 fins als 80, Typex utilitza una infinitat de diferents registres estilístics inspirats en Warhol i es deté en el qui és qui dels personatges clau del seu entorn. 

108. ASTRO BOY 1. Osamu Tezuka. Planeta Cómic. 25 €. Primer volum recopilatori de les historietes protagonitzades pel totpoderós i popular robot creat pel ‘déu del manga’. En la mateixa línia, Planeta Cómic també reuneix en un integral ‘La princesa caballero’ (28 €), la història de Zafiro, l’hereva de Silverland, que té un cor d’home i un altre de dona i ha d’amagar la seva identitat femenina per regnar.  

Vinyeta de 'Canción de Navidad’ / carlos giménez

109. LOUIS ENTRE FANTASMAS. Isabelle Arsenault i Fanny Britt. Salamandra Graphic. 22 €. De les mateixes autores que denunciaven el ‘bullying’ a l’autobiogràfic ‘Jane, el zorro & yo’, aquest àlbum, altre cop amb una narrativa i unes imatges delicades, aborda ara nous temes delicats: la depressió, l’alcoholisme i el remolí emocional d’una adolescent amb pares separats que afronta el pas a la vida adulta.  

110. RIP KIRBY 1946-1948. Alex Raymond. Planeta Cómic. 45 €. Un gran clàssic del gènere negre nord-americà, que Alex Raymond va crear el 1946. Aquest macrovolum recopila totes les tires protagonitzades pel sofisticat i llest detectiu, heroi de guerra condecorat i exatleta, que aplicava mètodes científics a la investigació dels crims allunyant-se de l’antiga imatge de paios durs del ‘noir’.

111. EL VALS DEL GULAG. Denis Lapière, Rubén Pellejero. Astiberri. 18 €. Amb el cruel i desolador món d’‘Arxipèlag Gulag’, de Soljenitsin, com a teló de fons i amb una pàtina d’esperança, el guionista francès i el dibuixant del renascut Corto Maltès tornen a formar tàndem en aquesta història centrada en la figura d’una dona russa que busca el seu marit, detingut i condemnat a Sibèria pel règim de Stalin.

112. CUÉNTALO. Laurie Halse Anderson i Emily Carroll. La Cúpula. 26,50 €. De dramàtica actualitat, aquestes vinyetes d’Emily Carroll rescaten la història autobiogràfica de Laurie Halse Anderson, que va ser violada quan tenia 13 anys, un relat que, per combatre la depressió, l’ansietat i el trauma que des d’aleshores la perseguien va abocar en una novel·la que va ser portada al cine el 2004. Un llibre, amb pròleg seu, que amb un missatge d’optimisme convida a explicar-ho i a no deixar impunes els culpables. 

 

Vinyeta de 'Yo, loco' / Altarriba i keko

113. NEJISHIKI. Yoshiharu Tsuge. Gallo Nero. 20 €. Darrere ‘La mujer de al lado’ i ‘El hombre sin talento’, l’editorial Gallo Nero continua publicant obres inèdites a Espanya del reconegut mangaka. A ‘Nejishiki’, obra de culte de temàtica surrealista i onírica (va plasmar un somni propi d’una tarda d’estiu) i publicada per primera vegada el 1968, l’autor japonès va introduir l’ús del color en una indústria en què el blanc i negre era omnipresent. 

114. CUADERNOS JAPONESES 2. EL VAGABUNDO DEL MANGA. Igort. Salamandra Graphic. 22,50 €. Ja amb el primer volum, fa un parell d’anys, l’autor italià aparcava la denúncia periodística dels seus ‘Cuadernos rusos’ (sobre Anna Politkóvskaia) i ‘Cuadernos ucranianos’ per transitar amb èxit aquesta nova fórmula de crònica de viatges plena d’estampes de la cultura, la vinya, la saviesa i la simbologia nipones.

115. POOCHYTOWN. Jim Woodring. Fulgencio Pimentel. 24 €. Cinc anys després de l’epopeia ‘Frank’, el polifacètic historietista nord-americà, nominat a diversos premis Eisner, continua aquest viatge filosòfic i psicodèlic pel misteriós món d’Unifactor. Entre la broma i el terror, el Frank i el Manhog troben perills, superen proves i sumen recompensen i descobriments.   

MÚSICA, per Ramón Vendrell

116. JOHNNY CASH. Robert Hilburn. Es Pop Ediciones. 30 €. S’anuncia com la biografia definitiva de l’Home de Negre i ho és. Després de llegir-ne les 672 pàgines només ens falta saber de Cash què deia en somnis (probablement, res; altrament Hilburn hauria trobat qui l’hi expliqués i ho hauria consignat). Sorgit de les profunditats de la gran depressió i la contradicció personificada (ultracristià i drogoaddicte, patriota número u i amic dels malfactors), Cash emergeix d’aquest volum com el que va ser: un tros dels EUA gran com una muntanya.  

Notícies relacionades

117. REACCIONES PSICÓTICAS Y MIERDA DE CARBURADOR. Lester BangsCol·lecció d’articles de l’home que va convertir la crítica de rock en una cosa tan excitant com el rock. La prosa molt d’època de Bangs, mort el 1982, ens recorda que hi va haver un temps que per aquesta música es matava (metafòricament) i es moria (literalment).

118. MAÑANAS NEGRAS COMO EL CARBÓN. Brett AndersonEl cantant de Suede aparca l’èpica característica del seu grup i ofereix unes memòries intimistes que constitueixen un precís relat de la importància que per a milions d’adolescents britànics de classe obrera ha tingut el pop.