NIT DE SANTA LLÚCIA, LA GRAN FESTA DE LES LLETRES CATALANES

Un 'thriller' psicològic de Jordi Cabré, premi Sant Jordi

Víctor García Tur guanya el Mercè Rodoreda de contes, Carles Rebassa, el Carles Riba de poesia i Maite Carranza, el Joaquim Ruyra de juvenil

zentauroepp46260013 barcelona 14 12 2018 premios literarios de omnium fot de fam181214161341

zentauroepp46260013 barcelona 14 12 2018 premios literarios de omnium fot de fam181214161341 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un escriptor famós entra en una llibreria el dia de Sant Jordi i, entre les novetats, veu que el títol més venut del dia és la seva autobiografia, amb el seu nom i la seva foto a la portada. “Però ell no l’ha escrit, ni encarregat, ni en sap res. I descobreix que el que diu sobre ell el perjudica molt”, revela Jordi Cabré (Barcelona, 1974) sobre la trama de ‘Digues un desig’,el ‘thriller’ psicològic, ambientat entre l’actualitat i l’any 2026 a Barcelona i Cadaqués, que li ha valgut el Premi Sant Jordi, un dels més ben dotats de les lletres catalanes (60.000 euros), sempre entre els més venuts de la ‘diada’. 

El guardó s’ha anunciat aquest divendres a Sabadell durant la Nit de Santa Llúcia, la gala de la cultura catalana, que organitza Òmnium Cultural, i en la qual Víctor García Tur (Barcelona, 1981) s’ha alçat amb el Premi Mercè Rodoreda de contes (6.000 euros) gràcies a ‘El país dels cecs’ –“un homenatge a l’herència d’autors com Borges, Kipling o Ursula K. Le Guin” i el títol del qual remet a un relat de H.G. Wells, ha assenyalat l’autor de ‘Twistanschauung’ (Premi Documenta), ‘Els ocells’ i de la recent ‘Els romanents’ (Premi Just Casero). També s’ha entregat el Carles Riba de poesia (3.000 euros) a Carles Rebassa (Palma, 1977), gràcies a ‘Sons bruts’,68 sonets que “parlen del combat entre l’amor i la mort”. Les dues obres les publicarà Proa.

Maite Carranza i el jove Gaudí

La veterana Maite Carranza (Premio Nacional 2011 autora de la celebrada ‘Palabras envenenadas’)ha donat brillantor al premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil (6.000 euros) descobrint en ‘L’alè del drac’ un “desconegut Antoni Gaudí de 16 anys en el seu Reus natal, on va sorgir la seva bogeria genial i la seva passió”. La ficció, va afegir l’escriptora barcelonina, li permet introduir en la seva biografia “un amor impossible”, una jove que serà assassinada. El Josep M. Folch i Torres de literatura infantil (4.000 euros) se’l va emportar, en canvi, una nova veu, Núria Franquet (Premià de Mar, 1972), que debuta ambLa Liang dins del quadre, un viatge per la història amb una nena desarrelada com a protagonista.Tots dos llibres seran editats a La Galera.

La 69a edició de la Nit de Santa Llúcia ha sigut la segona sense la presència del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, a la presó juntament amb la resta de polítics presos a causa del procés i que ha seguit l’acte des de la presó de Lledoners. La solidaritat cap a ells ha sigut el centre d’una gala dirigida per Marcel Mauri, vicepresident de l’entitat, que poc abans instava al “dret d’autodeterminació”, “el rebuig de la repressió” i la “lluita contra els intolerants”.  

Notícies relacionades

En la guanyadora del Sant Jordi, Digues un desig (que publicarà Enciclopèdia catalana), Jordi Cabré, advocat i autor de novel·les com ‘La pregària del diable’, indaga en “com la ficció pot canviar la realitat i en el poder i reivindicació de la ficció”. En l’autobiografia no autoritzada el seu protagonista veu com se li atribueix “una història d’amor inconfessable” que ell nega i que té a veure “amb el domini psicològic d’una persona sobre una altra”. “Tots tenim una part de nosaltres que volem negar”, ha assenyalat.