UNA LLEGENDA DEL CINE

Robert De Niro: «Donald Trump és un ésser miserable»

L'actor mostra la seva coneguda ferocitat contra el president nord-americà al festival de cine de Marràqueix, on ha sigut homenatjat pel conjunt de la seva carrera

jgarcia46121058 marrakesh  morocco   02 12 2018   us actor robert de niro ro181206201132

jgarcia46121058 marrakesh morocco 02 12 2018 us actor robert de niro ro181206201132 / JALAL MORCHIDI

3
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Robert De Niro té un lloc garantit alpanteó de Hollywood, però el cert és que caldria fer molta memòria per recordar del cert per què. La immensa majoria d’espectadors menors de 30 anys el coneixen principalment per la comèdia ‘Els pares d’ella’ (2000) i les seves infames seqüeles, i ell sembla haver passat les últimes dècades prenent eleccions professionals basades exclusivament en els diners –que aixequi la mà qui hagi vist pel·lícules com ‘La gran revenja’ (2013), ‘Caza humana’ (2013) o ‘El encargo’ (2014)–. Potser simplement és conscient que a hores d’ara no li queda res a demostrar, i que de tota manera és poc probable que torni mai a obtenir el tipus d’assoliments artístics que pel·lícules com ‘Taxi Driver’ (1976), ‘Toro salvatge’ (1980) i ‘Un dels nostres’ (1990) li van proporcionar.

“Si visqués preocupant-me per mantenir tant sí com no determinat estatus en la història del cine ja m’hauria d’haver retirat, o haver-me volat el cap perquè la meva llegenda creixés i creixés”, afirmava l’actor al Festival de Marràqueix, on acaba de rebre un premi en honor a una carrera que ja suma més de mig segle i un centenar de films. L’encarregat d’entregar-l’hi no va ser cap altre queMartin Scorsese, a les ordres de qui ha encarnat els seus personatges més icònics i amb qui ja ha rodat nou pel·lícules. L’última d’aquestes és The Irishman, drama criminal en què De Niro encarna el presumpte assassí del líder sindical Jimmy Hoffa, i que també protagonitzen Al Pacino, Joe Pesci i Harvey Keitel.

Al Pacino i Robert Di Niro, en el rodatge de ‘The Irishman’, de Martin Scorsese.

La cinta, que ha comptat amb un pressupost de 140 milions de dòlars i té prevista la seva estrena el 2019, semblava condemnada a no existir mai fins queNetflixva decidir dir sí a allò a què tots els estudis de Hollywood s’havien negat: pagar-la. Segons comenta De Niro, “ells no només li han donat a Marty els diners que necessitava, sinó també llibertat absoluta”. Pel que sembla, la major part d’aquesta quantitat correspon al departament d’efectes especials, gràcies als quals veurem els físics dels actors rejovenits cinc dècades.“Marty s’ha assegurat d’utilitzar aquest tipus de tecnologia amb un detall mai vist fins ara, i això sens dubte ens va donar una llibertat increïble durant el rodatge”.

Netflix i ‘The Irishman’

I ja que parlem de Netflix, s’imposa fer-se també una pregunta: ¿Els espectadors hauran de conformar-se amb veure ‘The Irishman’ en pantalla petita? “Hem parlat amb ells, i serà presentada com li correspon, en pantalla gran”, assegura De Niro. “Del que passarà després amb ella no estic segur”. Dit d’una altra manera, la pel·lícula promet seguir el mateix tipus de trajectòria comercial que ‘Roma’, acabada d’estrenar en cines només uns dies abans d’estar disponible en el servei de Netflix‘Roma’.

“Hem parlat amb Netflix i ‘The Irishman’ serà presentada com li correspon, en pantalla gran. Del que passarà després no n’estic segur”

Robert De Niro

Notícies relacionades

Fins a la seva estrena, l’actor probablement continuarà acaparant titulars per un motiu extracinematogràfic: la seva croada per fer foraDonald Trumpde la Casa Blanca. “Quan va ser elegit em vaig proposar donar-li el benefici del dubte”, recorda. “Però va resultar ser fins i tot pitjor del que jo esperava. És un ésser menyspreable. Ha mentit a la gent i se n’ha rigut; els problemes dels seus votants tant li fan. La democràcia mateixa corre seriós perill”.

De moment, recordem,la ferocitat de la seva oposició al presidentja li ha costat un ensurt. Fa només unes setmanes, un fanàtic defensor de Trump va enviar un paquet bomba al seu restaurant novaiorquès, el Tribeca Grill de Manhattan, dies després que polítics com Hillary Clinton i Barack Obama fossin objecte del mateix tipus d’amenaça. “Que què vaig pensar al rebre-ho? Vaig decidir que el millor era tornar-lo al lloc que li correspon: la torre Trump”.