LA POLÈMICA DE LA BANDERA

Cancel·lades dues funcions de Dani Mateo a València per amenaces ultradretanes

España 2000 havia convocat una protesta davant del Teatre Olympia, on estava programada 'Nunca os olvidaremos''

Les institucions valencianes han ofert a l'humorista el Palau de la Música de la localitat perquè pugui actuar

58-2

58-2

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

El Teatre Olympia de València ha cancel·lat dues funcions de l'espectacle de Dani Mateo 'Nunca os olvidaremos', previst per als pròxims 23 i 24 de novembre, després de rebre amenaces ultradretanes. L’ajuntament i la Generalitat Valenciana ja li han ofert nous espais.

L'humorista, que s'ha mostrat "sorprès i trist" per la cancel·lació, s'ha mostrat disposat a actuar gratis i Joan Ribó, alcalde de la ciutat, ja ha ofert formalment el Palau de la Música per acollir les actuacions cancel·lades. Des que, el dia 31 passat, es va sonar a la bandera espanyola en un esquetx a 'El intermedio', a la Sexta, ha estat blanc de tota mena de crítiques i boicots. El còmic ha acceptat l'oferta de l'alcalde.

Encara que l'Olympia, que és un espai privat, oficialment ha informat que la cancel·lació era "per causes alienes" a la sala i a la companyia, sense precisar motius addicionals, ha inclòs en el seu comunicat una cita del filòsof Karl Popper que deixava entreveure les causes. "En nom de la tolerància, hauríem de reivindicar el dret a no tolerar els intolerants".

A més, fonts de la sala han admès posteriorment que la decisió s'ha pres per "garantir la seguretat" i evitar la "crispació". "La tranquil·litat i la seguretat és més important i, de vegades, és millor perdre", han apuntat.

Segons han concretat fonts de la direcció, per a la sala, els últims dies han estat de "crispació i tensió emocional" com a conseqüència de les amenaces rebudes a través de trucades i correus electrònics, per la qual cosa han optat per garantir la seguretat.

España 2000 treu pit

España 2000 havia convocat una concentració davant les portes del cèntric teatre per a aquells dies de novembre i després de la cancel·lació ha presumit que la seva pressió havia estat la responsable. "Gràcies a les nombroses queixes i després de sol·licitar concentració davant el Teatre Olímpia per l'actuació de Dani Mateo hem aconseguit que cancel·lin la seva actuació. L'ultratge a la bandera no pot sortir gratis", ha apuntat l'associació ultradretana en un tuit.

Després de conèixer la decisió de la sala, Mateo, en una entrevista a À Punt Directe, ha confessat sentir-se "sorprès i trist", i ha dit que ja s'havien venut totes les entrades. Ha lamentat que des del compte oficial de la Guàrdia Civil es posés un missatge que, segons la seva opinió, ha provocat els boicots que està patint.

"Han passat coses molt greus, la Guàrdia Civil des del seu compte oficial ha posat un tuit dient ‘la bandera es respecta’ just després que passés tot. La Guàrdia Civil m'ha de protegir a mi i està provocant no sé si adonant-se'n o no que un tio llegeixi el tuit i pensi que estan donant permís a anar a la porta del teatre per demanar que es cancel·li una obra", ha lamentat.

L'humorista ha mostrat la seva predisposició a acudir a València a actuar malgrat les pressions i amenaces. "Actuarem allà on ens deixin. No volem violència, som el contrari a la violència", va dir.

Les institucions es mullen

Notícies relacionades

Durant la tarda les reaccions s'han succeït i tant Ribó com Ximo Puig, president de la Generalitat, han condemnat les amenaces. "La defensa de la llibertat d'expressió mereix que un recinte de l'altura del Palau de la Música estigui a disposició per acollir la teva actuació. És una invitació formal perquè actuïs a València i que cadascú decideixi lliurement si hi acudeix o no", ha apuntat l'alcalde, que ha afegit: "Que ningú no ens robi la democràcia".

Puig ha subratllat que "les amenaces que ha patit el Teatre Olympia són inadmissibles" i ha apuntat que "la llibertat d'expressió sempre ha d'estar per sobre de la intolerància".

Temes:

El Intermedio