POLÈMICA PEL SEU ESQUETX EN LA SEXTA

Una setmana de setge a Dani Mateo

En l'última setmana, l'humorista ha rebut crítiques, insults i amenaces i ha sigut víctima de boicots per haver-se mocat amb la bandera espanyola a 'El Intermedio'

58-2

58-2

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Dani Mateo té una cita espinosa aquest divendres a la nit amb l’auditori del Teatro Municipal Quijano de Ciudad Real. Després de veure’s des de fa una setmana en l’ull de l’huracà pel polèmic esquetx d’'El Intermedi' en què  es mocava amb la roig-i-groga, el seu espectacle ‘Nunca os olvidaremos’, juntament amb Raúl Cimas i J. J. Vaquero, promet fer parlar. Alguns, fins i tot, han animat des de les xarxes socials a rebre'l a les portes del teatre amb la bandera espanyola a la mà.

L’humorista va enervar amb el seu número en el programa de La Sexta del 31 d’octubre els qui, en un moment polític molt sensible, senten la bandera i exigeixen "respecte" per aquesta. Des d’aquella nit, a Twitter i Facebook ha sigut blanc de crítiques, insults i crides al boicot a la seva persona, al seu espectacle i fins i tot al seu bar de Malasaña, a Madrid. La seva nòvia també ha denunciat amenaces a Instagram i dues empreses han anunciat que retiren la seva publicitat de l’espai de la cadena privada.   

Fa uns dies va assegurar, en una entrevista de la cadena Ser, que no va calibrar les conseqüències del seu esquetx: "Molts em poden acusar d’ingenu, però no en vaig saber preveure la dimensió". Tot i així, sabia que hi podria haver enrenou: "En el moment de mocar-me vaig dir ‘¡ostres, les xarxes socials! Es capturarà aquesta imatge, arribarà a gent a qui no li agrada, veurà una imatge molt ofensiva i es formarà un gran enrenou’". "Fa una dies que estic molt malament, perquè ha sigut molt fort. Rebre amenaces, la meva família, la meva nòvia, jo, les empreses amb les quals treballo...", va lamentar.

D’altres, en canvi, no han dubtat a expressar-li el seu recolzament i a denunciar el linxament al còmic, en defensa de la llibertat d’expressió. Després de ser interrogat per tuitaires sobre si faria el mateix amb la senyera o l’estelada, l’humorista Toni Soler va arribar a mocar-se amb la primera, a TV-3, per solidaritzar-se amb ell. "Tinc una cosa millor per sonar-me com Déu mana. Tinc aquest magnífic dispensador de senyeres per mocar-me. Molt útil, això a Tabarnia triomfa", va reblar. I va afegir: "¿Ho veieu? No passa res".

Un "drap" que "representa valors"

En canvi, un altre company de professió, el presentador Frank de la Jungla, li va dirigir una carta en la qual li va recordar que la bandera espanyola "representa la unió d’un país" i és "un valor molt important" per als militars que defensen la "llibertat" dels ciutadans. "És un drap, sí, però representa valors", va escriure. Fins i tot la Guàrdia Civil s’hi va pronunciar: "No respectar la bandera no és humor".

Alguns també han volgut contrarestar la crida a omplir de comentaris negatius sobre el local del còmic, el bar El Ideal, en el portal Tripadvisor, en què, per cert, molts van acabar boicotejant altres establiments amb el mateix nom. Així, en la pàgina de Facebook del local de Mateo pot llegir-se a l’anotació d’un usuari: "local net d’amants a la bandera i de gent sense humor".

No és la primera vegada que Mateo, la carta de presentació del qual a Twitter és encapçalada per la paraula "titiritero", desencadena la polèmica per un esquetx. L’abril de l’any passat, es va referir a la creu del Valle de los Caídos com "aquella merda". El resultat: ell i el Gran Wyoming van ser denunciats per l’Asociación para la Defensa del Valle de los Caídos per un delicte contra els sentiments religiosos. El novembre de l’any passat la causa va ser arxivada. 

Riure i "relaxar" l’ambient

Notícies relacionades

Quan va esclatar la polèmica, l’humorista va afirmar que la seva intenció, en realitat, era una altra: "Jo a l’esquetx em ric de la importància que li estem donant a les banderes [...] La meva intenció és que ens riguem del més sagrat per relaxar una mica l’ambient i que no acabem a trets". No ho van entendre així la clínica Baviera ni la firma de mobles Andreu World –totes dues, valencianes–, que no col·laboraran més amb 'El Intermedio', ni l’empresa tèxtil sevillana Álvaro Moreno, que deixarà de vestir els seus presentadors.

L’enrenou va portar el Gran Wyoming a demanar perdó en el programa de dilluns. "No hi va haver intencionalitat política ni cap posicionament editorial al darrere, era simplement humor", va assenyalar. No obstant, aquest dimecres va deixar anar a Twitter: "Em posen els de Vox. Ho tenen tot: racistes, masclistes, xenòfobs, franquistes, feixistes, xulos, mal educats, incultes... però, això, sí, amb el drapet, que és l’important".