AUTOR DE 20 LLIBRES

Pelecanos, un guionista poc conegut com a novel·lista

Les traduccions de les obres de l'escriptor nord-americà a Espanya han sigut escasses i de publicació irregular

jcarbo45236615 pelecanos180930190821

jcarbo45236615 pelecanos180930190821 / Rosa Pelecanos

3
Es llegeix en minuts
Marta Marne
Marta Marne

Crítica literaria

Especialista en Gènere negre

Ubicada/t a Lleó

ver +

Així com el George Pelecanos (Washington D. C., 1957) productor i guionista de sèries com ‘Treme’, ‘The Wire’ o ‘The Deuce’ és bastant conegut al nostre país, no ho és tant el Pelecanos novel·lista. Les traduccions de la seva obra han sigut escasses i de publicació irregular. No obstant, ell no ha deixat de treballar i al setembre ha llançat ja el seu vintè llibre als EUA.

Ens hem de remuntar al 1992 per analitzar els seus començaments amb una successió de novel·les de caire clàssic, amb un detectiu alcohòlic i autodestructiu, Nick Stefanos.

D’allà passem a una de les fites més importants de la seva carrera com a literat: la sèrie de ‘El Cuarteto de D. C.’ publicada entre 1996 i 2000. Equiparant aquesta tetralogia amb ‘El cuarteto de Los Angeles’, de James Ellroy, Pelecanos recorre els anys 40, 60, 70 i 80, respectivament, aconseguint traslladar-nos a una altra època gràcies a la música, els cotxes i l’argot dels personatges. Els protagonistes de les tres últimes, Dimitri Karras i Marcus Klay, formaran un binomi de personatge blanc - personatge negre a qui l’autor recorrerà una vegada i una altra al llarg de la seva carrera. D’aquesta manera, sentim com respiren els habitants de la ciutat i quines dificultats pateixen per aquesta discriminació racial patida en les dues direccions.

2002, debut a Espanya

Haurem d’esperar al 2002 per poder llegir-lo en castellà amb ‘Mejor que bien’ (Diagonal), la primera de cinc novel·les amb el detectiu privat Derek Strange i l’expolicia Terry Quinn com a protagonistes. A tots dosels separa de nou el color de la pell, però els uneix el seu amor pels ‘westerns’. És impossible no recordar el tractament que es fa a ‘The Wire’ dela corrupció, la drogoaddicció i la falta d’oportunitatsper als més joves, una cosaque aconseguirà que molts escullin el camí fàcil de la delinqüència. La resta de la sèrie al complet està traduïda –‘Ojo por ojo’ (Diagonal, 2003), ‘Música de callejón’ (Ediciones B, 2004), ‘Revolución en las calles’ (Zeta Bolsillo, 2004) ‘Lo que fue’ (El Aleph, 2013)– i és necessari destacar entre totes elles la potència de ‘Revolución en las calles’. Potser és la que més connecta amb l’estil del ‘Cuarteto de D. C.’, i amb ella viatgem als disturbis soferts a Washington després de l’assassinat de Martin Luther King, un dels moments més violents i conflictius de la història de la ciutat. Strange donarà bon compte del clima polític, l’odi racial i com en ocasions es debatrà entre què és el que ha de fer com a policia al servei del poder, i què és el que hauria de fer com a part d’un col·lectiu en un moment crucial per a la defensa dels seus drets.

Crea personatges complexos que oscil·len per moments entre la legalitat i la delinqüència

Notícies relacionades

La seva obra es caracteritza per inicis reposats, ambientacions cuidades al mil·límetre que fan que l’acció tardi en arribar. S’adreça a un lector pacient, sense pressa, aquell que es delecta amb la paraula i el bon ritme, amb xerrades incisives ipersonatges complexos que oscil·len per moments entre la legalitat i la delinqüència.

Només dues novel·les més tenim traduïdes: ‘El jardinero nocturno’ (Ediciones B, 2009), una de les seves obres més aclamades, i‘Sin retorno’ (Ediciones B, 2011).Pelecanos s’aboca en com i de quina manera el que ocorre als carrers de la ciutat afecta a l’interior de les vivendes i de les famílies. Els seus diàlegs són precisos i planteja més dubtes dels que resol; busca remoure el lector, que d’alguna manera esculli un bàndol. Potser per tractar-se d’històries incòmodesl’aposta del sector editorial espanyol per Pelecanos no ha acabat d’enlairar-se, una cosa a què es pot i s’ha de posar remei.

Temes:

Sèries Llibres