ÒBIT

Mor l'actor Carles Canut als 74 anys

Sòlid intèrpret teatral, va fer el salt a la popularitat amb el personatge de Rafeques en el programa de televisió 'Vostè jutja'

lpedragosa37954654 carles canut170406163346

lpedragosa37954654 carles canut170406163346 / SERGI PANIZO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’actor i director del Teatre Romea, Carles Canut, ha mort aquest dijous als74 anys després d’una llarga lluita contra la malaltia que patia. 

Canut, nascut a Gerri de la Sal (Pallars Sobirà) el 23 de setembre de 1944, va començar la seva carrera artística el 1963 i va fer més de 100 estrenes i prop de 7.000 funcions. Va ser subdirector del grup de teatre Rajatabla de l’Ateneo de Caracas, amb el qual va recórrer 21 països, i cofundador de GOGO Teatre Experimental Independent, que va funcionar entre 1963 i 1965. Prova de la seva altura com a intèrpret va ser el Premi Max al millor actor de repartiment que va aconseguir el 2008 pel seu paper a 'Plataforma', una adaptació de la novel·la de Michelle Houellebec dirigida per Calixto Bieito.

Carles Canut, assegut, en el paper de Rafeques en el programa 'Vostè jutja'.

Malgrat la seva sòlida carrera al teatre, el salt a la popularitat massiva li va arribar amb el personatge de Rafeques que va interpretar en el programa de TV3 'Vostè jutja' (1985), dirigit i presentat per Joaquim Maria Puyal. Allà, dirigint-se a Puyal, va encunyar la inoblidable frase "li garanteixo un judici com cal", potser només superada en la memòria col·lectiva catalana per l’"i que tinguin una bona cuina" de Jaume Pastallé, el "ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí" de Josep Tarradellas i l’"avui no toca" de Jordi Pujol. També va treballar en les exitoses sèries de la televisió autonòmica catalana 'Plats bruts' (1999) i 'Lo Cartanyà' (2006).

Mai ha sigut fàcil ser periquito a Catalunya, però Canut ho va ser, i no només amb molta honra, sinó també a pit descobert. La seva defensa de l’Espanyol i les seves pallisses al Barça en el programa 'La porteria', de Pitu Abril, a TVE, despertaven simpaties fins i tot entre els barcelonistes. 

Va ser membre titular de la Companyia del Teatre Romea i director adjunt de la Fundació Romea per a les Arts Escèniques fins que va ser nomenat director, en substitució de Miquel Lumbierres.


Notícies relacionades

La redacció d’EL PERIÓDICO està treballant en aquests moments per ampliar aquesta informació, que passarà a actualitzar d’aquí uns minuts. Si vols rebre al mòbil alertes sobre aquesta notícia o d’altres et pots descarregar les aplicacions per a Android o IOS.

Per rebre cada dia al correu electrònic les notícies, reportatges i articles d’opinió publicats a elperiodico.com, dona’t d’alta als nostres butlletins informatius. També et pots subscriure per consultar ‘online’ l’edició impresa o rebre-la diàriament al domicili, disfrutaràs de tots els avantatges i descomptes de pertànyer al Club TR3SC.

Temes:

Carles Canut