història social de catalunya

La Derbi 'Paleta', una icona per fi homenatjada

Una exposició a Platja d'Aro reuneix una cinquantena de models històrics de la marca catalana

cmontanyes45047294 derbi180915213407

cmontanyes45047294 derbi180915213407 / Robin Townsend

2
Es llegeix en minuts

Ah,temps gloriosos de la indústria motociclística catalanai alhora una part entranyable de la història social de Catalunya, no debades les Derbi,amb el model popularment conegut com ‘Paleta’ al capdavant, van marcar tota una època. 

Una època que pot evocar-se a partir de la cinquantena de models de les històriques motocicletes Derbi, la marca amb la qual Ángel Nieto es va convertir en el primer campió mundial espanyol, reunides fins al pròxim 7 d’octubre a l’espai culturalMasia Bas de Platja d’Aro.

A la inauguració de la mostra hi van acudir ahir, a més dels responsables de la col·lecció, el Josep i el Jordi Pujolar, pilots i mecànics que, ja retirats, van formar part d’aquesta emblemàtica companyia.

Els Pujolar, pare i fill, disposen d’un centenar de peces que han recuperat durant els últims 45 anys, segons va recordar l’alcalde de Castell-Platja d’Aro, Joan Giraut, que va qualificar les persones que han passat per Derbi al llarg dels anys com “una família”.

Aquesta col·lecció particular s’ha forjat entorn de la masia familiar Can Sureda de Santa Cristina d’Aro, on Josep Pujolar va restaurar el 1973 una Guzzi de 65 centímetres cúbics del seu pare, un model conegut en l’àmbit de les motocicletes clàssiques com ‘La Gamba’.

A partir de llavors, el passatemps va créixer amb la recuperació d’altres joies que arribaven de coneguts plenes de cops o incompletes.

La col·lecció va arribar finalment al centenar d’unitats i, a partir dels anys 90, els esforços del Josep Pujolar, juntament amb el seu fill Jordi, s’han centrat en una sola marca, Derbi, que va tenir com a barco insígnia el model Gran 74 Sport.

Aquell va ser el moment dels grans resultats en el Mundial de Velocitat i en què la fàbrica va aconseguir un espai per sempre en la història del motociclisme.

La regidoria de Cultura de l’ajuntament de Castell-Platja d’Aro, sabedora que aquesta col·lecció tenia el seu origen a molt pocs quilòmetres, ha organitzat aquesta exposició, denominada ‘Derbi-La internacional catalana’.

El regidor responsable de l’àrea cultural, Lluís Pujol, ha recordat anècdotes i noms dels diferents models que s’exhibeixen com “la denominada ‘Derbi Paleta’, que es va fer molt popular quan el preu d’un cotxe era prohibitiu per a una família treballadora”.

“Aquella època de fronteres tancades va obligar els empleats a compensar amb enginy la falta de recursos per competir amb motocicletes d’altres països i ho van aconseguir”, va afegir Pujol, que va recordar la figura del desaparegut Ángel Nieto.

La mostra recorda Nieto i altres pilots actuals com Jorge Lorenzo o Marc Márquez que “també van pujar a una Derbi en el seu moment”, segons ha destacat el regidor de Cultura de Castell-Platja d’Aro i documenta l’exposició.

L’entrada a la mostra és gratuïta i es pot fer de dimarts a divendres de 18:00 a 21:00 hores i els caps de setmana, tant en aquest horari com en el matinal d’11:00 a 13:00.

L’espai que acull l’exposició és la Masia Bas, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional, que es va estrenar en la seva actual funció l’estiu del 2016.

Notícies relacionades

‘Derbi-La internacional catalana’ forma part del cicle anual de mostres de l’ajuntament de Castell-Platja d’Aro amb quinze propostes en tres punts diferents.

La dels Pujolar s’inclou en les tres relacionades amb la cultura popular –les altres dotze estan vinculades a les arts plàstiques, juntament amb el concurs de composicions florals de maig i a l’apartat nadalenc.