CITA REFERENCIAL DE TARDOR

El Festival de Jazz de Barcelona festeja amb una gran festa la seva 50a edició

El programa reunirà més de 150 concerts, entre els quals destaquen els de Brad Mehldau amb l'OBC, Chucho Valdés, Paul Scofield, Madeleine Peyroux o The Bad Blus, entre molts d'altres

unnamed

unnamed

2
Es llegeix en minuts
Julián García
Julián García

Periodista

ver +

El 3 de novembre de 1966, el pianista Dave Brubeck va inaugurar al Palau de la Música la primera edició del Festival de Jazz de Barcelona, el programa de la qual encara trauria avui el singlot al reunir figures totèmiques com Tete Montoliu, Sonny Rollins amb Max Roach i Stan Getz amb Astrud Gilberto. Cinquanta-dos anys després, el festival celebra la seva 50a edició –només va fallar entre 1977 i 1979– disfrutant de la seva condició de cita referencial per a la fervorosa afició del jazz. “Seran gairebé dos mesos de música que no t’esperes”, va assegurar aquest divendres el director artístic del festival, Joan Anton Cararach, sobre aquesta emblemàtica edició, el gruix de concerts de la qual es posarà a caminar el 26 d’octubre al Palau amb Chucho Valdés, però que oficialment va aixecar el teló el 27 d’abril amb Cameron Groves, a més de la suculenta avantsala programada al juliol dins del Grec, amb Snarky Puppy, Cory Henry o Pat Metheny.

Seran, en fi, més de 150 concerts i activitats paral·leles al festival, com ara exposicions, classes magistrals, cicles de cine a la Filmoteca i fins i tot un segment del Piromusical de la Mercè. “Volem que sigui una gran festa”, va afirmar Tito Ramoneda, director de The Project, empresa organitzadora de la mostra des del 1988. ¿Serà, potser, la millor edició des del 1966? És probable, però els seus promotors prefereixen pensar que totes han sigut la millor; o que la millor està encara per arribar.

Noms il·lustres a mansalva

En qualsevol cas, el llistat de noms il·lustres d’aquest Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona és gairebé estremidor: Brad Mehldau amb l’OBC (9 de novembre, Auditori), John Scofield (6 de novembre, Barts), Madeleine Peyroux (3 de novembre, Palau), Tribalistas (28 d’octubre, Auditori del Fòrum), Bill Evans & Randy Brecker (10 de novembre, Barts), The Bad Plus (27 d’octubre, Conservatori del Liceu), Bill Frisell (12 de novembre, Conservatori del Liceu), Dave Leibman & Marc Copland (10 de novembre, Conservatori del Liceu), Andrea Motis & Ignasi Terraza (12 de desembre, Palau), Avishai Cohen (1 de novembre, Barts), Kyle Eastwood (25 de novembre, Teatre-Auditori Sant Cugat)... 

Madeleine Peyroux, que actuarà al Palau de la Música el 3 de novembre.

Tribalistas, que actuaran a l’Auditori del Fòrum el 28 d’octubre.

La relació és gairebé infinita, amb nutritives derivacions a gèneres afins al flamenc a través del cada vegada més valuós apèndix del Festival Decajón!, amb Diego El Cigala (14 de novembre, Palau de la Música), Tomatito amb José Mercé (16 de novembre, Palau de la Música), Mayte Martín (13 de novembre, Barts) o Kiki Morente (28 de novembre, Luz de Gas). Com a símptoma de la inevitable obertura de finestres del festival, el cartell també convocarà estrelles del pop refinat com araMarlango  (28 de novembre, Barts) i Els Amics de les Arts, amb un rutilant projecte simfònic sota el braç (23 de novembre, Palau de la Música).

L’aperitiu del Jazz & Food

Notícies relacionades

Com a aperitiu del festival, el dissabte 29 de setembre se celebrarà la quarta edició del Jazz & Food: una sèrie de concerts gratuïts –entre ells els de Che Sudaka, The Otis Redding Show i  The Black Barbies– combinats amb gastronomia en el Moll de la Fusta.

Aquesta edició del festival compta ambun pressupost d’1,3 milions d’euros, dels quals un 62% es finança amb la venda d’entrades i la resta recau en patrocinadors i subvencions (aproximadament un 15%) de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona. “Hem posat a la venda unes 48.000 entrades i confiem a tenir aproximadament un 85% d’ocupació”, va comentar Ramoneda, que va destacar que el ritme de venda anticipada era bastant superior al de l’agitada tardor del 2017.