A BARCELONA

Guirao tempera l'amenaça al cine de tornar a apujar l'IVA

El ministre demana «coherència i transparència» al sector, i el convida a traslladar la rebaixa al cost de les entrades

El responsable de Cultura visita Barcelona i es reuneix per primera vegada amb la consellera Laura Borràs

zentauroepp44738016 barcelona  barcelon s  22 08 2018    icult      visita insti180822172239

zentauroepp44738016 barcelona barcelon s 22 08 2018 icult visita insti180822172239 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Entre un ‘ribera’ i un ‘zurbarán’, a la sala del segle d’or espanyol del MNAC, han immortalitzat aquest dimarts la seva primera trobada el ministre de Cultura, José Guirao, i la consellera del ram, Laura Borràs. Una reunió informal, de poc més d’un quart d’hora, que ha generat tanta expectació mediàtica com pocs titulars. Han parlat de tot i de res, per constatar que hi ha bona sintonia entre els dos càrrecs, els dos filòlegs, i voluntat de ser “eficaços”, segons Guirao. “El ministre ha dit que ens posarem d’acord i jo li agafo la paraula.  Espero que sigui així i que puguem fer el treball que ens correspon de la millor manera”, ha ressaltat Borràs.  

La reunió ha tingut lloc a la Sala Sert del Palau Nacional, i ha servit per citar-se a una altra reunió, al setembre, amb els dossiers de treball ja sobre la taula. Els temes a tocar els proposarà la Generalitat i el ministeri tindrà l’opció d’afegir altres matèries si ho considera oportú. La llista sortirà demà camí de Madrid. De fet, podria haver partit després de la trobada: “Tenia el ‘memorial de greuges’ a punt però avui era la primer trobada informal”, ha explicat Borràs. Endevinar els punts del document no és difícil: “Els que ja es coneixen”, segons el parer de la consellera, que n’ha acabat citant alguns: “Des dels papers de Salamanca fins a l’abandonament pressupostari. Estem tots disposats a poder parlar de tot i això és el que farem”.

Ni ‘piu’ sobre Sixena

De moment, això, bona voluntat i poc més:“L’abandonament pressupostari cultural dels últims anys ha sigut general i afecta també el ministeri. La crisi ha afectat tots els sectors, però el sector de la cultura especialment. Estem en condicions molt semblants així que en aquest sentit estic segur que serem solidaris”, ha afirmat Guirao sobre la infradotació de l’Estat als equipaments culturals catalans. Al que Borràs ha contestat que segur que a la Conselleria estan “pitjor”. D’entrada, al MNAC, per posar com a exemple el marc de la reunió, el ministeri li ha escamotejat més de set milions d’euros en els últims sis anys. Però hi ha esperança: “Tant la consellera com jo estem intentant tenir més pressupost en els nostres departaments als pròxims exercicis”.

Del conflicte de Sixena ni piu. Massa espinós: “No hem parlat d’aquest tema. Però estic segur que ho farem perquè li interessa al MNAC, institució de la qual tant el ministeri com la Generalitat formem part, està d’actualitat i hi ha un altre Govern autonòmic concernit”, ha declarat Guirao, que ha visitat les pintures de la sala capitular del monestir que hi ha al museu:  “Meravelloses”. Més loquaç ha estat el ministre amb el tema de l’IVA del cine. Sobre la possibilitat de revisar la rebaixa si els cines no l’apliquen al cost de l’entrada, ha matisat les seves paraules d’ahir.

Mitja hora de xerrada

Notícies relacionades

“Potser em vaig explicar una mica malament i es va sobreinterpretar una mica”, ha apuntat abans de puntualitzar: “Si s’ha fet una rebaixa fiscal, tan difícil que és, fem-ho visible, no generem dubtes ni a la ciutadania ni a l’opinió pública ni als mitjans de comunicació. El que vaig dir ahir és ‘compte, que això no s’està traslladant en la mesura que s’esperava ni amb la promptitud que s’esperava’”. La idea no és “tornar a apujar l’IVA”, però sí ser conseqüent. “La rebaixa s’ha reivindicat des del sector del cine, i ara cal ser coherent. És l’únic que vaig demanar ahir: coherència i transparència”.

Mitja hora de xerrada amb la premsa, que Guirao ha acabat amb un molt català “prou”. Poc abans s’ha atrevit amb un “avui no toca” per evitar pronunciar-se sobre el Valle de los Caídos. 

“Meravellosa exposició, meravellós projecte”

La d’avui ha sigut la <strong>primera visita </strong>de José Guirao com a ministre de Cultura. A l’agenda, hi figurava un passeig pel MNAC, un altre per l’Arxiu de la Corona d’Aragó i la Tecla sala. Feia temps que la primera parada la volia fer, tant per la relació que sempre ha tingut amb el museu com per l’interès a veure l’exposició sobre Gala i Salvador Dalí que se celebra, una mostra comissariada per Estrella de Diego, gran amiga seva. “Meravellosa exposició, meravellós projecte. Vull aprofitar per dir als ciutadans que cal veure-la: un gran projecte científic, intel·lectual i visual”.