QUÈ FER AVUI A BARCELONA

Les festes de Gràcia, que inclouen uns 900 actes populars, s'inicien avui

Els concerts, activitats infantils, folklòriques i tradicionals inundaran els adornats carrers

Aquest any es presentarà l'Àliga, una figura festiva que es convertirà en un símbol del barri

travessiasantantoni

travessiasantantoni / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Les festes més carismàtiques de Barcelona arrenquen avui. Es tracta ¡evidentment! de les festes de Gràcia, que es prolongaran fins dimarts, dia 21. Impossible citar tots els actes ja que són ¡uns 900! , però intentarem recollir els més importants o curiosos dels previstos entre concerts, activitats infantils, folklòriques i tradicionals o altres. Tots trobarem una cosa que ens atregui a Gràcia.

El primer al·licient són els carrers decorats amb múltiples motius. Ja podem avançar els temes: una jungla (Berga), els dibuixos animats deHayao Miyazaki (Ciudad Real), un espai imaginari (Fraternitat de Baix), un celler vinícola (Fraternitat de Dalt), els somnis (Jesús), les abelles (Joan Blanques de Baix), la llibreria modernista Lello de Porto (Joan Blanques de Baix de Tot), Barcelona (Perla), el món rural (Llibertat), Mèxic (Maspons), els videojocs vintage (Mozart i Perill), la cultura gitana (plaça Poble Romaní), els monstres divertits (plaça Vila de Gràcia), una sastreria (plaça Rovira), El llibre de la selva (Progrés), els dibuixos animats infantils (Providència), Hawaii (Puigmartí), la tardor (Tordera), un temple grec (travessia Sant Antoni) i la Roma antiga (Verdi). Fan bona pinta, ¿oi?

Aquest any, el carrer Verdi recordarà l’antiga Roma / JOSEP MARIA CONTEL

El debut d’un nou símbol, l’Àliga de Gràcia

Pel que respecta als actes generals, molts se celebraran a la seu del districte, la plaça de la Vila. Un dels principals és la presentació de l’Àliga de Gràcia, una figura festiva que donarà la benvinguda als visitants i que es convertirà en un símbol del barri d’ara endavant (dia 15, 13 h.). El mateix dimecres al matí, en aquest lloc se celebraran les Matinades de Gralles i de Foc, un cercavila amb grallers, timbalers, trabucaires i dracs. Dissabte 18 (18 h.) acollirà la Diada Castellera amb les principals colles del país i dimarts 21 (23.30 h.) una cercavila amb gegants.

Altres espais tindran temàtiques monogràfiques, com el Centre Artesà Tradicionàrius, amb una programació centrada en el folklore (destaca la presentació del disc Gust de Peret de Sabor de Gràcia (dia 16, 22.15 h.) i el tribut a Xesco Boix i el grup Els 5 dits d’una mà (dies 17, 18 i 20, a les 12 h.) La plaça de la Revolució estarà dedicada a la ciència (especialment enfocada als nens amb tallers i contacontes); la Joanic celebrarà la Festa dels Animals (amb demostracions de tota mena d’espècies i xerrades) i la Dansa a Gràcia (actuacions i tallers de danses de Bollywood, twerking, flamenc, salsa o country); els jardins de Manuel Torrente acolliran Tasta Gràcia, amb múltiples delícies gastronòmiques i concerts; a la plaça de les Dones del 36, actes de caràcter feminista; swing a la plaça del Diamant i el passeig de Sant Joan i activitats lúdiques variades a l’Espai de la Calma (El Cercle de Gràcia), on destaca el recital La Nit dels Musicals (dissabte 18, a les 21.30 hores).

Preparatius de la construcció de l’Àliga de Gràcia. / JOSEP MARIA CONTEL

Jazz, Beatles, havaneres i pop-rock

Notícies relacionades

D’entre els actes que celebren els carrers ressaltarem uns quants curiosos a tall d’exemple, atesa la impossibilitat de citar-los tots. Podrà disfrutar-se d’una coral de iaioflautes (Ciudad Real, dia 15, 19 h.), un concurs de Scrabble (Fraternitat, dia 21, 23 h.), una sessió de jazz amb el prestigiós Amadeu Casas Quintet (Joan Blanques de Baix, dia 16, 24 h.), un taller de dansa irlandesa (Joan Blanques Baix de Tot, dia 21, 18 h.), un festival de músiques prohibides seguit d’un trivial eròtic (Perla, dia 21, 20 i 22 h.), un concert de bandes tribut de Beatles (Llibertat, dia 17, 23 h.), havaneres amb el grup Dolça Petxina de Joan Eloi Vila (Maspons, dia 20, 19 h.), un cosplay centrat en personatges de videojocs (Perill, dia 19, 12 h.), un homenatge als 40 anys de participació del carrer Verdi (dia 19, 18 h.), el concert de Gats i Buhos (plaça Vila de Gràcia, dia 20, 23 h.) o el de Dolo Beltran i Ultraplay Back (plaça Rovira, dia 18,23 h.).

I aquesta és només una petita part de totes les diversions que ens pot oferir Gràcia des d’avui i fins dimarts vinent. Convertim-nos en un gracienc més i disfrutem al màxim d’aquestes meravelloses festes; això sí, sempre amb civisme i respectant els ornaments que amb tant esforç i entusiasme han creat els veïns durant mesos.

Festes de Gràcia

Lloc:  carrers i places del barri.

Dies:  de dimecres 15 a dimarts 21 d’agost.

Preu:  tots els actes són gratuïts

Més informació:  www.festamajordegracia.cat