estrena cinematogràfica

Denzel Washington torna a prendre's la justícia pel seu compte a 'The Equalizer 2'

L'actor trenca la seva promesa de no fer seqüeles i encarna altre cop el justicier urbà Robert McCall a les ordres del director Antoine Fuqua

zentauroepp44569978 icult180809142051

zentauroepp44569978 icult180809142051 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez

Denzel Washington sempre havia presumit de no haver participat en cap franquícia ni d’haver fet una seqüela. No obstant, amb 'The Equalizer 2' ha trencat la seva pròpia promesa i ha tornat a encarnar el justicier urbà Robert McCall. I és que a les dues pel·lícules l’actor ha sigut capaç d’unir les seves dues facetes favorites: heroi d’acció i bon samarità preocupat per defensar la causa de les persones oprimides dins de la societat actual.

Tornar a treballar amb Antoine Fuqua també ha tingut molt a veure amb la seva decisió de repetir personatge. Washington sempre s’ha mostrat extremadament fidel a alguns dels directors amb qui ha treballat, i ha format tàndems imbatibles,com el que el va unir a Spike Lee al principi de la seva carrera en pel·lícules de marcat to reivindicatiu com 'Malcolm X'. Amb Tony Scott, abans de la seva mort, va firmar cinc pel·lícules i amb Fuqua ja van per la quarta col·laboració des que es van conèixer a 'Training Day' (2001), per la qual l’actor va guanyar l’Oscar.

"Em continua sorprenent la seva capacitat a l’hora de treballar, té la necessitat de millorar sempre, com si no fos Denzel Washington," explica el director en la seva visita a Madrid per presentar la pel·lícula. "Treballa molt i la meva relació amb ell està basada en la confiança perquè som amics. M’agrada molt com a ésser humà".

Escenes d’acció brillants

Si la primera part va destacar pels seus brillants ‘set pieces’ d’acció, mil·limètricament coreografiades, aquesta continuació, a més de contenir algunes brillants escenes que recuperen l’esperit dels 'thrillers explotation' dels anys setanta, es torna molt més introspectiva. "M’agrada molt una frase que diu que el viatge més difícil és el de tornada a casa", continua Fuqua. "Aquí McCall haurà d’entaular una batalla interna contra els seus dimonis".

A 'The Equalizer: El protector' (2014) molts es van qüestionar si la violència era una manera de solucionar els problemes per l’ambigüitat moral que porta implícit el fet que algú decideixi prendre’s la justícia pel seu compte. "Per desgràcia vivim en un món violent", diu Denzel Washington. "No conec cap país que no hagi escrit la seva història amb sang".

A Fuqua li sembla que el problema de les armes als Estats Units requeriria una solució immediata. "A Chicago hi va haver un tiroteig fa poc, van morir-hi 12 persones i la majoria estaven per sota dels 20 anys. Tot i que el problema més gran al meu país és la mateixa Casa Blanca".

La importància de l’educació

A més de defensar causes justes en el seu temps lliure, Robert McCall també ajudarà a la pel·lícula un jove a sortir dels baixos fons i del submon de la droga. I ho farà a través del traspàs de coneixements i de la literatura. "L’educació ho és tot, sense, estaríem perduts. És el que els dic als meus fills, sense educació no és possible mantenir el rumb de les nostres vides", assenyala Washington.

Notícies relacionades

Per això, a 'The Equalizer 2' es llegeix 'A la recerca del temps perdut’, de Marcel Proust, i 'Entre el món i jo', de Ta-Nehisi Coates. "És un llibre sobre el qual parlem molt Denzel i jo", diu Fuqua. "Ens semblava oportú integrar-lo a la pel·lícula perquè el jove afroamericà entengués quina és la seva situació actual als Estats Units, a mig camí entre l’acceptació i el rebuig".

El director pensa que el seu país s’ha convertit en caldo de cultiu per a les injustícies i fa referència al que està passant amb els immigrants llatins. Pel que fa a Denzel, dona la culpa a l’era informativa en què vivim. "Abans passaven coses terribles, però no ens n’assabentàvem". L’actor prefereix no mullar-se en cap tema delicat. Ni Trump, ni el racisme, ni el #MeToo. Reconeix que ni tan sols va al cine, que no li interessa, però sí que va anar a veure 'Black Panther': "És la pel·lícula més important de l’any, em va agradar", sentencia.