VANDALISME

Un brètol converteix una figura de la catedral de Santiago en un membre de Kiss

El grafiti emula Eric Singer, el bateria de la banda de rock

zentauroepp44564143 kiss180806165329

zentauroepp44564143 kiss180806165329

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La façana de les Argenteries de la catedral de Santiago de Compostel·la ha rebut un atemptat vandàlic en forma de grafiti. La pintada que ha aparegut en una de les figures de la façana sud del temple compostel·là emula un dels components del grup nord-americà Kiss, que curiosament va actuar el mes de juliol passat en el festival musical Resurrection Fest, a la localitat de Viveiro (Lugo).

Daniel Lorenzo, director de la Fundació Catedral, va explicar que el mal causat a la figura no sembla greu i que podrà ser eliminat aquesta mateixa tarda. "Estimem que, després dels estudis que vam fer amb els tècnics de la Direcció General de Patrimoni i els nostres restauradors, amb els equips que tenim en aquests moments a la catedral, amb làsers d’última generació podrem netejar el mal aquesta tarda", ha assegurat.

L’autor de la pintada en una de les figures apostòliques de la façana d’Argenteries de la catedral de Santiago de Compostel·la s’enfronta a una multa d’entre 6.000 i 150.000 euros, segons les sancions que estableix la llei de patrimoni de la Xunta de Galícia.

"S’aplicarà amb tota contundència la llei de patrimoni", ha afirmat el ‘conselleiro’ de Cultura del Govern gallec, Román Rodríguez, que va comparèixer davant dels periodistes juntament amb l’alcalde de Santiago, Martiño Noriega, i el director de la Fundació Catedral, Daniel Lorenzo.

Revisió dels enregistraments

Les autoritats procediran al visionament de les cintes de les càmeres que hi ha en aquest entorn del centre històric de la capital de Galícia per provar d’identificar l’autor del grafiti en una de les figures de marbre de la porta d’Argenteries, l’única d’estil romànic que conserva la catedral.

El titular de Cultura de la Xunta de Galícia ha qualificat l’acte com "un autèntic atemptat cultural" i "una barrabassada".

Per la seva banda, l’alcalde de Santiago, Martiño Noriega, ha mostrat el seu rebuig del mal que ha patit la peça del segle XII i va afirmar que la ciutat és "una ciutat patrimoni de la humanitat terriblement tolerant, però avui aquí llancem un missatge que davant d’aquest tipus d’actuacions som intolerants".

Notícies relacionades

Daniel Lorenzo, Roman Rodríguez i Martiño Noriega han sol·licitat "civisme" i han apel·lat a la importància de "conscienciar tothom de la importància de la preservació del patrimoni".

La plaça d’Argenteries, on s’ubica l’escultura feta malbé, deu el seu nom als tallers d’orfebres situats des de l’Edat Mitjana als baixos del claustre.