FESTIVAL D'ESTIU DE BARCELONA

IT Dansa, d'estrena en el Mercat de les Flors

La companyia incorpora dues coreografies noves al seu espectacle en el Mercat, una peça d'Akram Khan i una altra de Lorena Nogal

zentauroepp44474578 grec kaash it dansa180728190826

zentauroepp44474578 grec kaash it dansa180728190826

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

La companyia IT Dansa celebra els seus 20 anys incorporant dues coreografies noves al seu repertori en un programa triple que estrenen avui en el Mercat de les Flors (Sala Ovidi Montllor). Una d’elles és ‘Kaash’, de l’aclamatAkram Kahn, i l’altra és ‘The prom’, deLorena Nogal, exintegrant d’IT Dansa.

Kaash, una peça de gairebé mitja hora, és una meravella creada per Kahn, un dels grans triomfadors d’aquest Grec amb ‘Xenos’. Aprofitant la seva estada a Barcelona, l’artista hindú va treballar unes hores amb la companyia, tot un luxe, com també ho va ser poder comptar amb ballarins comLali Ayguadé i Nicola Monaco, que han treballat durant anys amb l’aclamada companyia anglesa de Khan.

“Kaash és una peça molt bonica i difícil. Exigeix molt tècnicament i físicament però va més enllà perquè inclou una part espiritual”, diuCatherine Allard, responsable de la companyia de postgraduats. Tot i que és una versió més curta que l’original, el rigor i precisió són imprescindibles tant en l’una com en l’altra. I la magnífica escenografia de l’artistaAnish Kapoortambé és la mateixa. “La manera de ser a l’escenari d’un ballarí indi és diferent i això és el que Akram va intentar transmetre als intèrprets”, recorda Allard. 

IT Dansa, la jove companyia de l’Institut del Teatre, és un dels projectes puntals de la dansa a Catalunya. N’han sortit algunes de les estrelles de les principals companyies contemporànies d’Europa i ballarines com Lorena Nogal, que ha tornat per estrenar una peça pròpia, ‘The prom’.

Creada per a cinc ballarins, trasllada l’espectador a un ball de graduació. “Reflecteix aquest context en el qual ets conscient que deixes enrere una part de la teva joventut i t’enfrontes a una nova vida”, explica Nogal, una de les ballarines deLa Veronal, estreta col·laboradora deMarcos Morau.  “També parla de vincles entre persones amb aquesta visió adolescent i pop”. La banda sonora inclou des de música disco a temes com Forever young, d’Alphaville, i Can’t help falling in love, d’Elvis Presley.

“Per a Lorena ha sigut un repte traspassar la seva personalitat i la seva forma de moure’s a altres ballarins”, assenyala Allard. Nogal ho confirma: “No he volgut donar-los tots els passos fets sinó fer que busquessin els seus propis inputs per aportar la seva personalitat a la coreografia i no ser simples executors de moviments. Aquesta peça ho necessita perquè és molt teatral”.

L’espectacle s’obrirà amb una obra ja coneguda,‘Naked thoughts’, del barceloníRafael Bonachela, una peça que la mateixa Lorena es va encarregar d’estrenar en el 2007 al costat de la gent de la seva promoció.  És una coreografia molt dinàmica per a vuit ballarins. S’inspira en ciberpoesies d’Ainize Txopiteai té música deRamon Balagué

It Dansa va néixer el 1998. El seu objectiu era facilitar el salt a la professionalització dels estudiants de dansa de l’Institut del Teatre, però no exclusivament. I s’han de passar unes proves per entrar-hi. Els que entren cada any renoven la meitat de la companyia. D’aquesta manera, l’intercanvi de coneixement és continu i sempre hi ha una base de “veterans” a qui els queda el segon any per endavant.

Notícies relacionades

El sistema ha funcionat tan bé que, des de la primera generació de ballarins fins ara, grans companyies han fitxat gent d’IT Dansa. El seu impressionant repertori d’obres també dona una idea del nivell dels intèrprets. Entre els coreògrafs que han donat els drets de les seves peces a la companyia figuren grans referents com Jiri Kylian, Ohad Naharin, Rui Horta i Nacho Duato, fins i tot nous talents de la dansa contemporània com Jacopo Godani, Jo Stromgren i Alex Ekman.

Fins ara 190 ballarins han passat per IT Dansa. Molts dels que se’n van anar a la recerca de feina a l’estranger els agradaria tornar. De moment, no obstant, el panorama no acompanya. L’aposta per la cultura i, especialment per la dansa, és superior en altres països. IT Dansa té bona fama, dins i fora d’Espanya.Que no quedin entrades ni per a la funció de diumenge ni la de dilluns dona una idea del nivell adquirit.  

Temes:

Dansa