FESTIVAL D'ESTIU DE BCN

Simona Levi treu punta als processos participatius

L'activista i directora treatral estrena una nova versió de 'Realitats avançades' al Mercat de les Flors

zentauroepp44181462 180706212129

zentauroepp44181462 180706212129

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Després de denunciar la corrupció del sistema amb ‘Fes-te banquer. Targetes Black: tot allò que et van voler amagar’ Simona Levi torna a l’atac. Aquesta vegada la inquieta activista fundadora de la plataforma Xnet  posa la lupa en la participació. La pedra angular de la Democràcia és posada en dubte a ‘Realitats avançades 2. Enlluernats per la democràcia’,  versió  renovada i remodelada del muntatge estrenat fa 10 anys. La sala Ovidi Montllor del Mercat de les Flors acull aquesta proposta del 9 a l’11 de juliol.

El col·lectiu Conservas recupera l’espectacle que utilitzava un dispositiu escènic basat en la participació del públic en una sèrie de votacions. “Llavors aquella era una reivindicació de la societat civil organitzada i activa. Reivindicàvem el dret a la participació real en la vida política”, recorda Levi, responsable de la dramatúrgia i la direcció. Ara, el problema és un altre: “Avui ens venen participació com xurros”, fa broma aquesta defensora d’un “teatre funcional”, útil per reforçar el paper de la societat civil.

L’espectacle està ple d’humor i reflecteix l’absurd de la mateixa realitat. “En aquesta nova versió hi incorporem al·lusions a polítics més joves com Pablo Iglesias, Albert Rivera, Xavier Domènech, grans capitostos de la participació, al costat de Saddam Hussein i Kim Jong-un, elegits aquests pel 100% del seu poble”.

Un altre enfocament

Notícies relacionades

El 50% del material és el mateix que en la primera versió de 'Realitats avançades' però l’enfocament varia. “Fa 10 anys el tema principal era la propietat, ara ho és la participació”. Transparència i participació són dues reivindicacions històriques d’activistes com Levi. Per a ella, el principal problema està en el següent:“Democràcia no vol dir que tots hàgim d’estar d’acord, viol dir assolir aquest difícil equilibri que permet conviure en el desacord. Però els nostres polítics i també els moviments socials tendeixen a tenir una visió distorsionada: l’objectiu és que tots pensem igual”

¿Com són els processos participatius? ¿Serveixen a la societat? La creadora intenta aclarir-ho mitjançant una curiosa conferència-performance capitanejada per Judit Saula i Elies Barberà , en la qual votar és part del joc.  “Ara mateix un dels candidats a l’alcaldia de Barcelona té en el top de temes que preocupen la ciutadania les caques de gos als carrers. No sembla que les reivindicacions de fa 10 anys sobre participació s’hagin entès”, lamenta la creadora indignada amb la capacitat del sistema per fagocitar qualsevol reivindicació. La seva idea és que el muntatge pugui acompanyar el cicle electoral de municipals i europees en el qual “si la participació no ho canvia, es parlarà més de la caca de gos que de problemes greus com la gentrificació”.

Temes:

Grec