EL PLA CULTURAL PER AVUI

Fins aviat, Video Instan

El popular videoclub s'acomiada del seu local d'Enric Granados amb la presentació del DVD de 'La llibreria'

aurora-depares-video-instan

aurora-depares-video-instan / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Video Instan és la filmoteca (no oficial) del cinema. Fundat el 1980, al carrer Comerç, es va traslladar l’any següent a la que ha sigut la seva ubicació fins ara, Enric Granados, 30. Centenars de generacions de cinèfils hi han trobat la joia oblidada, aquell títol que no trobaven enlloc, ja que tenen còpies de totes, absolutament totes les pel·lícules editades. Fins ara han acumulat més de 45.000 títols. Però els hàbits varien, el temps passa i és cruel amb els romàntics.

Víctima de la pujada del lloguer (els demanaven un augment del 250%) han d’abandonar el local on porten vivint gairebé 40 anys. El tancament estava cantat. Però la seva propietària, l’Aurora, filla del fundador, Jenaro Depares, no estava disposada a tancar les portes. Com aquell qui res va emprendre una imaginativa campanya de mecenatge amb recompenses suculentes per aconseguir prou diners per reobrir en un altre lloc. S’hi van afegir cineastes com Juan Antonio Bayona, Pedro Almodóvar, Leticia Dolera i una llarga llista d’artistes.  Intentava aconseguir 35.000 euros però l’atractiu de les seves propostes i l’ajuda dels amants del cinema va acabar amb un resultat de 40.000 d’aportats per 638 mecenes. Al final es va sortir amb la seva, la pel·lícula tindrà final feliç.

L’última sessió 

Com si es tractés del Cinema Paradiso o de La última pel·lícula, de Peter Bogdanovich, abans del trasllat celebra aquesta nit, a les 20 hores, la seva última presentació pública. Es tracta del llançament del DVD de La llibreria, la pel·lícula guanyadora dels últims Goya. Hi assistiran la directora, Isabel Coixet, així com els productors Jaume Banocolocha i Manuel Monzón.

Es projectarà el Com es va fer i els convidats contestaran les preguntes del públic, que després serà obsequiat amb un pica-pica. Els qui decideixin adquirir el film tindran la possibilitat d’obtenir-lo amb la firma de la cineasta. Serà un acte modest, però gran en el seu significat, ja que, com la protagonista del film de Coixet, Depares es resisteix a abandonar un negoci que és la seva vida i al qual ha dedicat una passió immensa.

 

 

Notícies relacionades

El nou Video Instan estarà situat a Viladomat, 239 i serà una mica més que un videoclub, un espai cultural polivalent i diàfan amb una petita sala de cinema de 30 butaques i una cafeteria. El trànsit serà ràpid, ja que esperen tancar només tres o quatre dies per traslladar tot el fons videogràfic i obrir la primera quinzena de juliol. A inaugurar la seva saleta tardaran una mica més. De les ofertes encara en queda disponible una, la més apetitosa, apadrinar una butaca.

Pretén ser un lloc d’agitació cultural on els creadors es puguin reunir. Com a mostra d’això, recentment han arribat a un acord amb l’escola ESCAC pel qual els seus alumnes poden llogar gratuïtament les pel·lícules que necessitin per als seus estudis i també podran presentar allà els seus treballs o donar classes. 

Presentació del DVD de 'La llibreria'

Lloc:  Vídeo Instan (Enric Granados, 30).

Horari:  20.00 hores.

Preu:  gratuït.

Horari:  www.videoinstan.net.