Representant de la teoria comunitarista.

El filòsof nord-americà Michael Sandel, Premi Princesa de Ciències Socials

michael-sandel

michael-sandel

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El filòsof nord-americà Michael J. Sandel ha sigut guardonat aquest dimecres a Oviedo amb el Premi Princesa d’Astúries de Ciències Socials 2018, al qual optaven 34 candidatures de 16 nacionalitats.

Sandel (Minneapolis, 1953) és professor de filosofia política a la Universitat de Harvard, on ha impartit durant dècades el curs "Justícia", en el qual es matriculaven més d’un miler d’alumnes per convertir-lo en el programa amb més nombre d’estudiants de la història de la institució acadèmica (més de 15.000 des de principis de la dècada dels anys vuitanta).

L’èxit de la seva assignatura, que imparteix al Teatre Saunders i les 1.117 places del qual s’han de sortejar a començaments d’any atesa l’elevada demanda, va portar la universitat a gravar-lo per oferir-ho a través d’internet i convertir-lo així en el primer curs de Harvard difós de manera gratuïta al llarg de la seva història.

Representant de la teoria comunitarista, un corrent sorgit a finals del segle XX contrari a les actituds individualistes i liberals, Sandel ha aconseguit portar la reflexió a un públic global plantejant qüestions ètiques en debats oberts i públics en els quals promou el diàleg entre l’audiència.

La seva línia de pensament es basa en la defensa d’una justícia orientada al bé comú en què els governs puguin intervenir per evitar els excessos de l’economia de mercat i les desigualtats socials.

Notícies relacionades

Les seves classes van ser convertides també en una sèrie de televisió i en un llibre titulat "Justicia: ¿Qué es lo que hay que hacer correctamente?", del qual es van vendre un milió d’exemplars.

Durant la seva estada a Espanya el 2011 per presentar el seu llibre, editat per Debate, el professor de filosofia política va advertir que, en una democràcia, els votants són també responsables de les decisions dels seus governants, encara que no estiguin d’acord amb ells, ja que els han conferit el poder per adoptar-les.