mapa d'una escena musical

La ruta del jazz a Barcelona

Una guia per trobar els locals clàssics i els més moderns de la ciutat en espera de l'informe sobre música en directe de l'ajuntament

zentauroepp43478497 icult180527170446

zentauroepp43478497 icult180527170446 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Roger Roca

Al marge dels festivals, el dia a dia del jazz a la ciutatel cobreixen programacions com la de Robadors 23. N’hi ha d’altres, però ¿són més o menys que el març del 2016, quan va entrar en vigor la circular de l’Ajuntament de Barcelona per regular d’una vegada per sempre la música en viu a la ciutat? «Jo no he notat gaire canvi perquè sempre ens hem mogut en locals que imagino que no han tingut mai llicència», diu el contrabaixista Juan Pablo Balcázar. El mapa exacte està per dibuixar, però es coneixerà una mica millor quan el 20 de juny el programa Cultura Viva de l’Ajuntament de Barcelona presenti un informe sobre música en directe a la ciutat.

Els clàssics

Des que va reobrir el 1992, elJamboreeés l’escenari principal del jazz a la ciutat, amb concerts tots els dies de l’any i dues sessions cada nit. El club de la plaça Reial segueix sent el referent, però fa poc ha renunciat a programar diferents artistes cada nit per organitzar part de la seva programació en nits temàtiques. L’històricHarlem Jazz Club, obert el 1987 i que al seu dia va ser epicentre de l’activitat del jazz local aposta avui per nits fixes dedicades al blues o la música cubana. L’altell del modestJazzMan, a Roger de Flor, acull concerts els dilluns i els dijous. AlJazzSí, vinculat al Taller de Músics, els estudiants es foguegen a les 'jams' dels dimecres i és el lloc per escoltar els professors dilluns a la nit. I l’històricPipa Club, que durant anys va ser en un pis de la plaça Reial, té nova seu a Gràcia i, entre 'jams' i concerts, dedica quatre nits al jazz.

ETO actua a l’Artte / FERRAN SENDRA

Sofisticació

La cocteleriaMilano, al costat de plaça de Catalunya, s’ha fet un lloc a la ciutat important amb èxit el model nord-americà de sopar i concert, encara que també es pot anar als bolos sense sopar. És el local de referència per al jazz de tipus més clàssic de la ciutat, però també programa nits de blues. El sofisticatArtTedel carrer Muntaner, inaugurat el 2014, és un dels espais més atípics dels que ofereixen jazz a Barcelona. Cocteleria, restaurant, teteria i sala de concerts al mateix temps, programa una mica de tot amb vocació d’espai cultural, però posa especial èmfasi en el jazz i ha sigut residència artística de músics locals com Raynald Colom i Giulia Valle. La política de programació és semblant a la deNota 79, nova sala de la zona alta de la ciutat que compta amb un bon piano de cua i ofereix puntualment concerts de jazz, a més de recitals de clàssica i cançó d’autor.

Som-hi al local Sinestesia / FERRAN SENDRA

Aventures

Notícies relacionades

El jazz més arriscat i la música improvisada tenen el seu propi circuit. El Soda Acústic de Gràcia, a més de la 'jam session' dels dijous, acull cada dimecres les nits Discordian. Són nits de música improvisada que organitza el saxofonista, productor discogràfic i compositor veneçolà El Pricto, que va arribar a Barcelona fa 15 anys i és un dels motors de l’escena més heterodoxa. Sinestesia, que va obrir fa poc més d’un any a Sants, és l’altra casa d’aquests músics que van per lliure. Els dimarts ofereix el «laboratori d’improvisació lliure» que programa Marianne Brull, activista de la potent escena ‘free’ de la ciutat, i quan algun músic busca data a Barcelona per a algun projecte dels que no encaixen ni aquí ni allà, sap que a Sinestesia té les portes obertes.

'Jams' contra concerts

El carismàtic Big Bang Bar, un dels pocs espais de música en directe que resisteixen al Raval, dedica els divendres i els dissabtes a 'jam sessions' de jazz molt freqüentades. Les 'jams' s’han convertit en l’opció més habitual, en detriment dels concerts. La llista és llarga i canviant: les 'jams' apareixen i desapareixen. “Obre un local i al cap li dona per fer música -explica Balcázar-, ¡fins que arriba la primera multa!”,diu entre rialles August Corominas. 

Temes:

Música Jazz