DENUNCIAT PER L'ASSOCIACIÓ D'ADVOCATS CRISTIANS

Willy Toledo declara sota d'un Crist

L'actor esquiva la citació judicial i compareix davant de la premsa per "defensar la llibertat d'expressió"

undefined43446279 madrid 22 05 2018 icult  rueda de prensa del actor willy tol180522130116

undefined43446279 madrid 22 05 2018 icult rueda de prensa del actor willy tol180522130116

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Willy Toledo ha fet el salt al jutge que l’ha citat per, presumptament, ofendre els sentiments religiosos. L’acusació prové d’una associació d’advocats cristians, que ha portat l’actor madrileny als tribunals per cagar-se en Déu i en la Verge Maria a les xarxes socials. Considera que no ha comès cap delicte i s’ha limitat a utilitzar la llibertat d’expressió, un dret que està “en perill” a l’Espanya del segle XXI.

En lloc d’anar al jutjat, el fundador del grup de teatre Animalario ha convocat la premsa en una parròquia obrera de Vallecas, on el sacerdot li ha donat la benvinguda “com a feligrès i amic”. Sota d’un enorme Crist crucificat, Toledo -batejat quan era nadó per un capellà obrer- ha deixat clar que la seva intenció no va ser la d’ofendre ningú quan, el 2017, va escriure: “Em cago en Déu i em sobra merda per cagar-me en el dogma de la santedat i virginitat de la Verge Maria”. Ho va fer per defensar i donar suport al col·lectiu El Coño Insumiso, que també va acabar als jutjats després que la mateixa associació d’advocats cristians denunciés la seva processó de carrer amb una descomunal vagina a coll.

"La llosa del franquisme"

“Soc aquí per legitimar el dret a la llibertat d’expressió. Jo també em sento ofès per moltes expressions que llegeixo i sento cada dia i no se m’ocorre emprendre accions legals”. Les paraules de l’actor -“comunista, marxista i leninista”- han provocat aplaudiments i aclamacions per part dels assistents. Entre ells, els actors Javier Bardem i Alberto San Juan. Amb la seva presència a la parròquia vallecana, el marit de Penélope Cruz ha volgut donar suport al seu col·lega i també defensar la llibertat d’expressió, que està “en perill”. Segons l’estrella de Hollywood, vivim temps que ens remunten a l’època franquista.

Efectivament, aquesta és -segons Toledo- la raó que explica que, a ple segle XXI, la llibertat d’expressió estigui amenaçada: “No hem aconseguit treure’ns la llosa de 40 anys de franquisme. Fiscals, comissaris, jutges i policies continuen sent allà. Són els mateixos”. Segons la seva opinió, el clima a Espanya és tan asfixiant que no hi ha democràcia. “Si això és una democràcia jo m’hi netejo el cul”, ha sentenciat.

La defensa del sacerdot

Toledo no només ha sigut acompanyat per la seva mare i per companys de professió sinó també pel seu advocat, capellans i professores universitàries, que han descartat l’existència de cap delicte en les reflexions, que va fer a les xarxes socials. A mitja compareixença davant els mitjans, el sacerdot Benjamín Forcano, pròxim a la teologia de l’alliberament, ha defensat amb dents i ungles l’acusat i ha arribat a cridar “visca El Coño Insumiso” mentre els assistents aclamaven a favor de la llibertat d’expressió.

Notícies relacionades

Ajornada la seva citació al jutjat per la vaga de jutges i fiscals, l’autor del llibre 'Razones para la rebeldía' -que els últims anys apareix més en els mitjans de comunicació per les seves opinions polítiques que per les feines que fa com a actor- té una pròxima cita el 28 de juny. “No sé si m’hi presentaré”,ha dit rient mentre que el seu advocat, Endika Zulueta, ha insistit que en democràcia el pensament no delinqueix. “El Codi Penal no existeix per protegir la religió”, ha remarcat.

En cas de no acudir als jutjats, Toledo (que al llarg de la seva vida ha passat alguna nit a la comissaria) podria ser detingut. I si el jutge, finalment, decreta multa i ell es nega a pagar, podria anar a la presó. “Aniré a la presó per dir el que vaig dir. Reflexionem, si us plau”, ha demanat l’actor, a qui la consciència política li corre per les venes des que era petit i veia com el seu pare -eminent cirurgià- curava a casa els represaliats pel franquisme, manifestants a qui queien pals i no s’atrevien a anar a un hospital. “Per defensar la llibertat d’expressió estic disposat a tot”, ha afirmat per acabar l’actor que, al costat d’Alberto San Juan, va fer història fa 15 anys amb el 'No a la guerra' a la cerimònia dels Goya.