Anar al contingut

MÚSICA

Ottavio Dantone obrirà el festival de Torroella

El director inaugurarà la 38a edició l'1 d'agost amb un concert de l'Accademia Bizantina i la contralt francesa Delphine Galou

Marta Cervera

Ottavio Dantone obrirà el festival de Torroella
Ottavio Dantone obrirà el festival de Torroella
Ottavio Dantone obrirà el festival de Torroella
Ottavio Dantone obrirà el festival de Torroella
Ottavio Dantone obrirà el festival de Torroella

/

Ottavio Dantone obrirà el Festival de Torroella de Montgrí (Alt Empordà) l'1 d'agost amb un curiós concert de l'Accademia Bizantina  amb l'aclamada contralt francesa Delphine Galou, en què interpretaran oratoris i motets del barroc amb clara influència operística. La capacitat de la música per contaminar i contaminar-se d'influències diverses quedarà patent també en el pont entre flamenc i música antiga que la ‘cantaora' Rocío Márquez establirà amb l'Accademia del Piacere, formació de nom suggeridor dirigida per l'innovador gambista Fahmi Alqhai.

Més enllà de Bach i de la música barroca, aquesta 38a edició posa especial atenció en compositors que van buscar la seva inspiració en la música folklòrica i popular. Es podran escoltar els ‘44 duos per a violí' de Béla Bartók, amb Lina Tur i Enrico Onofri.  L'esperit de les músiques populars eslaves i bohèmies  recollit a les obres d'Antonín Dvorák  i Leós Janácek arribarà en un concert a càrrec dels solistes de cambra de l'Orquestra Filharmònica Txeca. I el sabor espanyol que destil·len les obres de Joaquín Turina i Joaquín Rodrigo impregna un programa en què destaca el ‘Concert d'Aranjuez' amb el llegendari guitarrista Pepe Romero i l'Orquestra Simfònica del Vallès (OSV).

Com és habitual, fidel a la seva cita estiuenca des de fa vuit lustres, el pianista basc Joaquín Achúcarro tornarà, aquest any, amb obres de Chopin i Debussy. Per part espanyola, destaca també la presència del quartet  The Brahms Project, integrat per primeres espases nacionals com Josep Colomé (violí), Joaquín Riquelme (viola), David Apellániz (violoncel) i Enrique Bagaría (piano). Amb ells actuarà la contrabaixista Uxía Martínez amb qui oferiran el famós quintet per a piano i cordes ‘La truita', de Schubert.

Dues visions de Bach 

Un gran especialista en Johann Sebastian Bach, el britànic John Butt, oferirà el ‘Magnificat' amb el Dunedin Consort. Més enllà de la seva música religiosa, hi haurà un altre concert dedicat al compositor amb una sèrie d'obres. l'autoria de les quals està en dubte ja que no ha pogut ser autentificada. Gli Incogniti i Amandine Beyer s'encarregaran d'interpretar-les.

Els amants de la música coral podran escoltar el cor Tenebrae, que interpretarà dues obres de Joan Cererols – ‘Salve regina' i ‘Missa de batalla'– en el 400è aniversari del naixement del compositor de Martorell i l'impressionant ‘Rèquiem' de Tomás Luis de Victoria.

Com al principi del festival, una orquestra també s'encarregarà de posar punt final a la 38a edició del festival. El 19 d'agost l'orquestra de cambra Prague Philharmonia acomiadarà el festival amb un programa de Beethoven a l'Espai Ter, que inclou la ‘Simfonia heroica' i el 'Concert emperador', amb el pianista Igor Ardasev com a solista.

Com ha estat habitual els últims anys, el festival també projectarà músics emergents al Fringe, una invasió pacífica que omplirà Torroella de música del 26 al 29 de juliol. Llocs emblemàtics de Torroella acolliran diverses actuacions de diferents estils, tot i que els grups de jazz i músiques modernes se centraran en l'espai del Molinet, a l'Estartit, localitat propera a Torroella situada al costat del mar.