RECOMANACIONS PER A LA DIADA

29 recomanacions de literatura traduïda per Sant Jordi

zentauroepp42485157 eric vuillard180312203355

zentauroepp42485157 eric vuillard180312203355

11
Es llegeix en minuts
Elena Hevia

LA DONA PÈL-ROJA / LA MUJER DEL PELO ROJO. Orhan Pamuk. Literatura Random House. 21,90 euros. El premi Nobel turc es val d’un mite fundacional occidental com Èdip per parlar de les complexes relacions entre pares i fills contraposant-les al seu revers oriental.  Novel·la d’iniciació en què un noi que treballa com a pouaire sent el pes de l’absència del pare i l’obsessió per la misteriosa i rebel dona del títol. Una obra tan realista com simbòlica. 


PURA VIDA. Patrick Deville. Anagrama. 16,90 euros. Quan Seix Barral fa més d’una dècada va publicar Pura vida, que ara reedita Anagrama, Patrick Deville no s’havia consoli­dat internacionalment com un dels autors francesos més interessants. Aquesta novel·la segueix els passos de l’aventurer William Walker, que al segle XIX va aconseguir autoproclamar-se president de Nicaragua i va acabar afusellat a Hondures. Una novel·la fascinant.


DÍAS SIN FINAL. Sebastian Barry. Adn. 17 euros. Una història de l’Oest en què l’autor irlandès va traduir els seus sentiments quan el seu fill petit li va confessar que era gai. Sebastian Barry explica les penúries d’un noi homosexual en el context de les guerres índies amb un llenguatge prodigiós que no defuig ni la descripció de la violència ni la poesia. A Hollywood n’han comprat els drets per portar-la al cine.


ELS DESPOSSEÏTS / LOS DESPOSEÍDOS. Ursula K. LeGuin. Raig Verd / Minotauro. 27,95 / 24,95 euros. Guanyadora dels premis Hugo i Nebula,  és una de les no­vel·les més significatives d’Ursula K. LeGuin, desapareguda fa poc. Hi especula amb la noció d’utopia anarquista i els perills a què s’enfronta una societat d’aquest tipus que no pugui eliminar la burocratització. També hi subjau la idea de com la transformació del llenguatge pot canviar el pensament.


EL LLEGAT DELS ESPIES / EL LEGADO DE LOS ESPÍAS. John Le Carré. Edicions 62 / Planeta. 21,50 euros. El llibre que té tots els números per acabar sent el cant del cigne de l’octogenari mestre John Le Carré,  en què l’escriptor fa aparèixer després de molts anys de silenci el seu personatge més carismàtic, George Smiley, que torna aquí breument per entonar una melancòlica reflexió sobre Europa i Anglaterra en aquests temps incerts del brexit.


LA FILLA FOSCA / LA HIJA OSCURA. Elena Ferrante. Navona / Lumen. 15,90 euros.  Fa uns anys, abans que la febre Ferrante s’hagués desfermat, l’editorial Lumen ja va publicar la novel·la amb L’amor que molesta i Els dies de l’abandonament en un sol volum sota el títol de Cròniques del mal d’amor, previ a la tetralogia Dos amigas. Ara apareixen independents per exemplificar tres indagacions diferents del dolor de les dones en moments decisius de les seves vides.


LINCOLN AL BARD / LINCOLN EN EL BARDO. George Saunders. 1984 / Seix Barral. 21 euros. El magnífic contista nord-americà George Saunders va obtenir el premi Booker amb aquesta primera novel·la seva que explora el duel del president Lincoln després la mort d’un dels seus fills. La història transcorre en una nit, la que segueix a l’enterrament del nen a qui el seu pare es resisteix a abandonar al cementiri. El Bard és l’estat de trànsit entre la mort i el possible més enllà, segons les creences budistes.


LA MUJER SINGULAR Y LA CIUDAD. Vivian Gornik. Sexto Piso. 17,90 euros.  La passejada convertida en una manera de conèixer-se a una mateixa. Després de l’èxit de la recuperació de les primeres memòries de la periodista Vivian Gornik, Vincles ferotges, centrades en la relació amb la seva mare, arriba aquest altre llibre molt més recent que relata una llarga amistat amb un amic gai. En català, l’editorial L’Altra va integrar La dona singular i la ciutat Vincles ferotges en un sol volum.   .


SOLENOIDE. Mircea Cartarescu. Periscopi / Impedimenta. 25,95 / 27,96 euros. Una catedral literària de lectura exigent amb què l’escriptor romanès Mircea Cartarescu s’ha coronat com un dels més grans de l’actual panorama europeu. La trama segueix l’enfervorida i laberíntica ment d’un escriptor fracassat que malviu com a professor d’institut. Els somnis, les teories matemàtiques, les màquines, les ruïnes i els espais extravagants es donen cita en aquesta novel·la total.


LA FIEBRE NEGRA. Andrea Barrett. Nórdica. 19,50 euros. Una escriptora brillant en l’estela d’Alice Munro i William Trevor, o el que és el mateix, el valor de les situacions mínimes i quotidianes en què es concentra un món gràcies a la saviesa narrativa. La nord-americana Andrea Barrett mereix ser descoberta, i per fer-ho res millor que aquests relats en què apareixen les vides reals d’alguns científics reals amb les històries de ficció.  


L'ORDRE DEL DIA / EL ORDEN DEL DÍA. Éric Vuillard. Edicions 62 / Tusquets. 17 euros. Com explicar la gran història a partir de detalls aparentment nimis. L’escriptor francès Éric Vuillard col·loca el seu particular microscopi davant el nazisme en aquells moments per convertir-los en claus secretes dels mecanismes que faciliten l’ascens del poder totalitari. I les escenes elegides, superbament narrades, tenen un punt carnavalesc. Una joia que s’ha emportat el prestigiós premi Goncourt 2017.


RÍO REVUELTO. Joan Didion. Gatopardo. 20,90 euros. Didion, una de les grans escriptores americanes, mai va ser del tot apreciada a Espanya fins que va aparèixer la seva memòria L’any del pensament màgic, que la va tornar a la primera línia. A més de cronista i guionista, l’autora també és una excel·lent novel·lista, com ho prova aquesta obra del 1963, un drama domèstic, o molt més, relatat amb l’estil elegant i un punt irònic que la caracteritza.


DEJA QUE TE CUENTE. Shirley Jackson. Minúscula. 24,50 euros. Entre les nombroses escriptores anglosaxones escapades de l’oblit per mèrits propis, una de les més emocionants és Shirley Jackson, enclaustrada en el gènere de terror, encara que aquesta qualitat no expliqui la complexitat de les seves històries marcades per la depressió i la bogeria. Minúscula, que fa temps que la recupera, publica aquesta excel·lent recopilació de relats.


OLIVE KITTERIDGE. Elizabeth Strout. Duomo. 16,80 euros. Mentre a Londres preparen la versió teatral d’Em dic Lucy Burton, dirigida per Nicholas Hytner, un dels últims èxits de l’escriptora Elizabeth Strout, serà bo recuperar la seva obra mestra, que va guanyar el Pulitzer 2009 i que va arribar a propiciar fins i tot una mi­nisèrie televisiva. Una mestra retirada viu en un poble de Maine entre l’amargura i l’esperança.


LA EDUCACIÓN SENTIMENTAL. Gustave Flaubert. Alba. 34 euros.  És una obra mestra absoluta i poca cosa més es pot dir. La sort és que fins al moment no es podia disfrutar d’una traducció en condicions i, això, l’editorial Alba ho resol amb la versió de María Teresa Gallego i Amaya García. La novel·la, ja se sap, segueix la transició que evoca el títol del seu jove protagonista i la seva relació amb les dones, paral·lelament a les vicissituds històriques de França. Sens dubte, una de les novel·les més perdurables de tots els temps.


LES VUIT MUNTANYES /LAS OCHO MONTAÑAS. Paolo Cognetti. Navona / Random House. 17,90 euros. Guanyador del prestigiós premi Strega, l’italià Paolo Cognetti és l’exponent d’un gran corrent d’amor a la naturalesa que inunda les xarxes i, com a conseqüència, les novetats editorials. Aquesta novel·la inspirada en la seva decisió d’abandonar Milà per instal·lar-se en una cabanya a la Vall d’Aosta ha sigut un gran èxit editorial al seu país i aquí també ha tingut una gran rebuda.


UN PETIT PAÍS / PEQUEÑO PAÍS. Gaël Faye. Empúries / Salamandra. 18 euros. Gaël Faye, de mare ruandesa i pare francès, nascut a Burundi, va ser repatriat a França d’adolescent fugint dels sagnants conflictes entre els hutus i els tutsis al seu país natal. La seva activitat creadora es va centrar en la música i ja com a conegut raper va transformar una de les seves cançons en una novel·la sobre la guerra oblidada de Burundi que ha captivat moltíssims lectors. Un relat amb trets autobiogràfics narrat amb veu de nen..


ENTRE ELLS DOS / ENTRE ELLOS. Richard Ford. Empúries / Anagrama. 16,90 euros. Richard Ford explora en el seu propi passat i dedica dos textos al seu pare, mort quan ell era només un adolescent, i la seva mare que va dedicar tots els seus esforços a reconduir el seu caràcter rebel. El conjunt és una obra cabdal del gènere memorialístic, en especial l’episodi en què l’autor intenta capturar, una mica en va, l’elusiva figura paterna. Molt recomanable..


TEORIA GENERAL DE L'OBLIT / TEORÍA GENERAL DEL OLVIDO. José Eduardo Agualusa. Periscopi / Edhasa. 18 / 16 euros. José José Eduardo Agualusa és un angolès blanc que escriu en un portuguès riquíssim i que té rere seu una llarga trajectòria, però ha sigut amb aquest llibre, finalista al Booker, que ha aconseguit un gran ressò internacional. Aquesta novel·la explica la història d’una dona que es tanca en una casa durant tres dècades mentre la revolució i la independència d’Angola triomfen de murs cap enfora.


LA MÀ QUE PRENIA LA MEVA / LA PRIMERA MANO QUE SOSTUVO LA MÍA. Maggie O’Farrell. L’Altra / Asteroide. 23,95 euros. Després de l’èxit d’Aquest deu ser el lloc de la irlandesa Maggie O’Farrell, es recupera aquesta novel·la anterior. Dues dones molt diferents es mouen en temps també diversos. Als anys 50, una ha decidit marxar del seu poble per viure al Londres bohemi, mentre que l’altra, en l’actualitat, veu com s’ensorra la seva salut mental i va perdent els seus records. 


ACTES HUMANS / ACTOS HUMANOS. Han Kang. Rata. 19,50 euros. L’escriptora coreana Han Kang es va donar a conèixer el 2016 quan la seva crua i violenta novel·la La vegetariana va obtenir el Booker. Aquella claustrofòbica història d’una dona que es nega a menjar carn, en totes les seves formes possibles, té la seva continuació, pel que fa a to i estil, en aquesta novel·la que relata de forma coral una revolta estudiantil el 1980 i la violència extrema amb què es va sufocar.


EL COLECCIONISTA. John Fowles. Sexto Piso. 19,90 euros. El coleccionista, coneguda sobretot per l’escandalosa pel·lícula que als anys 60 van protagonitzar Terence Stamp i Samantha Eggard, la novel·la original  (1963) de l’escriptor britànic John Fowles arrossega la mala fama de ser el llibre de capçalera de diversos assassins en sèrie. La novel·la, no obstant, explora els mecanismes de crueltat tant del segrestador de dones (i col·leccionista de papallones) com de la seva jove víctima.


LA PRINCESA PROMETIDA / LA PRINCESA PROMESA. William Goldman. Àtic dels Llibres / Ático de los Libros. 19,90 euros. Abans de la pel·lícula, convertida en un clàssic immortal, va ser la novel·la que manté el mateix to d’homenatge als clàssics de l’aventura, l’humor desenfadat i la metaliteratura (aquest entrar i sortir en la història que és la seva marca de fàbrica). I sí, la famosa frase «Hola, em dic Iñigo Montoya.Tu vas matar el meu pare, prepara’t a morir» apareix a la novel·la de William Goldman, que ara compleix 45 anys.


EL HUNDIMIENTO DEL MUELLE. Mark Haddon. Malpaso. 20 euros. IncIncomunicació i tensions familiars són dos assumptes particularment apreciats per Mark Haddon, l’autor d’El curiós incident del gos a mitjanit i també estan en el substrat del seu últim llibre, aquests contes que es despleguen els uns a dins dels altres. El trencament d’un moll en un poble turístic, dos nens amb una arma i una aventura amazònica són algunes de les seves històries. El hundimiento del muelle és el primer dels relats que conformen el llibre.


L’ESCOPETA DE CAÇA. Yasushi Inoue. Quid Pro Quo. 14 euros. Per fi es tradueix al català L’escopeta de caça, una de les obres cabdals de la literatura japonesa que va guanyar el premi Akutagawa el 1949, el més important de les lletres nipones. És una novel·la delicada i elegant escrita en clau epistolar. Una història d’adulteri i passió narrada des del record i des de tres perspectives diferents, tres dones que es van veure involucrades en la història i relaten els seus sentiments. Una joia de la literatura i de l’escriptor Yasushi Inoue. 


ORIGEN. Dan Brown. Columna / Planeta. 22,50 euros. Malgrat la vergonyosa imatge d’una Espanya de cartró pedra que el plusmarquista de les vendes de llibres Dan Brown dibuixa a Origen, la novel·la s’ha situat en els rànquings amb molta comoditat. El protagonista d’El codi da Vinci, el professor de simbologia i iconografia religiosa de Harvard, Robert Langdon, es passeja per no pocs llocs turístics d’Espanya i, en l’aspecte local, fa les seves visites esotèriques al monestir de Montserrat, la Casa Milà i la Sagrada Família.


A LA DERIVA. Penelope Fitzgerald. Impedimenta. 20,50 euros. Després de la bona recepció obtinguda per La llibreria, magnificada per l’adaptació cinematogràfica d’Isa-

bel Coixet, es publica ara un dels llibres més celebrats de Fitzgerald, A la deriva, que l’autora britànica va escriure un cop complerts els 60 anys i amb què va obtenir el Booker. La novel·la segueix uns personatges que resideixen en barcasses aparcades al Tàmesi i es basa en experiències personals de la mateixa autora que durant un temps també va tenir un allotjament així.


Notícies relacionades

CUATRO CUARTETOS. T. S. Eliot. Alianza Editorial. 19,50 euros. Durant 40 anys el poeta mexicà José Emilio Pacheco va estar dedicat a la lenta i procel·losa traducció (que ell va anomenar aproximació) d’aquesta obra cabdal d’Eliot. El text en si va acabar publicant-se a Mèxic el 1989, però quedaven per fer-se públiques les il·luminadores notes. Octavio Paz va assegurar que aquesta era la millor traducció de l’obra realitzada en qualsevol idioma i és que el mateix Pacheco la va abordar com si es tractés d’un poema propi.


POESÍA REUNIDA. Wallace Stevens. Lumen. 24,90 euros. Andreu Jaume prossegueix amb les seves edicions essencials de grans poetes. Ara li toca el torn al nord-americà Wallace Stevens. És un poeta hermètic gairebé asocial, de difícil traducció (en aquest cas d'Andrés Sánchez Robaina, Daniel Aguirre i el mateix Jaume). Mort el 1955, Harold Bloom el va situar com una de les màximes influències de la poesia nord-americana de la segona meitat del segle XX.